Minister Hojs. Foto: DZ/Matija Sušnik
Minister Hojs. Foto: DZ/Matija Sušnik

V pričanju pred komisijo je notranji minister Aleš Hojs povedal, da je imenoval vse tri generalne direktorje policije, imenovane v njegovem mandatu, saj mu to nalaga zakon. Delo policije je ocenil kot dobro. Glede strokovnosti imenovanih direktorjev policije je Hojs dejal, da so izpolnjevali merila, o njihovih domnevno spornih dejanjih iz preteklosti pa da ne ve nič, da pa so ta sicer bila objavljena v "smetarskih medijih". V preostala imenovanja se kadrovsko ni vpletal, je zatrdil.

Sorodna novica Nabava zaščitne opreme: uvedenih 21 preiskav zoper 8 uradnih oseb

Glede preiskave o nabavah zaščitne medicinske opreme je Hojs dejal, da je policija delovala v skladu z njegovimi usmeritvami, naj se to področje preiskuje. Kot je zatrdil, svoje odstopne izjave ni podal zaradi hišne preiskave pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku, da pa je v tistem trenutku sovpadalo marsikaj. Med drugim tudi to, da je bil nezadovoljen z uhajanjem informacij v medije še pred samo hišno preiskavo.

Dodal je tudi, da ne ve, kdo je bil vodja preiskave nabav zaščitne medicinske opreme, ter da ne ve nič o premestitvi te vodje v delovno skupino za reševanje zaostankov. "Nimam pojma, kadrovanje v policiji ni v moji pristojnosti," je dejal in dodal, da pa je vedno treba stremeti k temu, da ljudje na položajih realizirajo dane naloge. Če jih ne, je premestitev upravičena, je še pojasnil.

Kadrovanje v Nacionalnem preiskovalnem uradu

Predsednik preiskovalne komisije Rudi Medved. Foto: DZ/Matija Sušnik
Predsednik preiskovalne komisije Rudi Medved. Foto: DZ/Matija Sušnik

Veliko vprašanj se je vrtelo tudi o ustanovitvi delovne skupine za migracije, kamor naj bi po opozorilih preiskovalne komisije premestili kriminaliste, ki so se ukvarjali z odprtimi primeri vladajoče stranke SDS. To odločitev je sprejel generalni direktor policije, je dejal Hojs, sam pa je sodeloval pri pripravi vsebine dela, s tem pa zavrnil očitke, da ta skupina nima zadolžitev. Skupino je ocenil za uspešno, saj je njen vodja tudi član njegovega kabineta, ki je za skupino predlagal tudi nagrado za delovno uspešnost.

Na vprašanje, ali je direktorica Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petra Grah Lazar na ta položaj prišla zaradi lojalnosti vladajoči politiki oz. na željo SDS-a in da so zanjo spremenili zakon, ki določa pogoje zaposlitve na tem mestu, je Hojs dejal, da tega ni sprejel on, temveč DZ, a vendarle priznal, da na njegov predlog. Glede njenega domnevnega prijateljevanja z Rokom Snežičem pa je dejal, da težko komentira prijateljska razmerja, zanimajo ga namreč rezultati NPU-ja, da je naredila napredek, verjame pa, da ima enake vatle za vse in jo bodo sodili po rezultatih.

Glede razrešitve nekdanjega direktorja NPU-ja Darka Muženiča pa je pojasnil, da odločba o nezakoniti razrešitvi še ni pravnomočna in da je torej ne more izvršiti. Dodal pa je, da nihče ni nezamenljiv.

O postopanju policije na lanskih množičnih protestih

O protestih 5. oktobra lani, ko je policija v Ljubljani uporabila večje količine solzivca, je Hojs dejal, da komisija dogodke "izjemno potencira", da je sicer po njegovi oceni bila storjena kakšna napaka, "a nič kritičnega", je sklenil. To naj bi po njegovem mnenju dokazovalo tudi dejstvo, da je bilo več poškodovanih policistov kakor protestnikov.

Sorodna novica Nemec: Minister je bil med protestom v policijski operativi. Hojs: Nisem dajal navodil.

Po protestih se je skupaj z generalnim sekretarjem za nacionalno varnost Žanom Mahničem in državnim sekretarjem na notranjem ministrstvu Božem Predaličem oglasil na Centru za varovanje in zaščito (CVU), zato da se "fantom zahvali", Mahniča pa je "umiril", ko je ta povzdignil glas zaradi incidenta, ko je ena od tujih delegacij ostala v zastoju zaradi protestov. Pri tem pa kategorično zanikal besede poslanke Nataše Sukič (Levica), da je šlo za nameren incident.

Prav tako je bila po njegovem mnenju opravljena analiza glede ukrepanja policije zoper t. i. rumene jopiče, ki je izkazala nepravilnosti. Dodal je, da zanj veljajo enaki vatli med levimi in desnimi skrajneži.

Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Glede varnostnega preverjanja v policiji, ki po mnenju komisije ne pomenijo nič, je Hojs dejal, da zagovarja pravico, da ljudje pridobijo drugo mnenje. "To je stvar neke normalne demokratične procedure," je dejal.

Hojs je poudaril, da je drastično izboljšal pogoje dela za policiste, tako opremo kot plače. Glede njegovih spornih tvitov pa pojasnil, da jih levi politični pol zlorablja. Da so policisti mevže, je zapisal zato, ker so bili proti, da bi v policiji uvedli pogoj prebolelosti in cepljenosti (PC).

Dodal je še, da si policija včasih misli, da je nad ministrstvom, ter ocenil, da je po dveh neuspelih poskusih interpelacije ta preiskovalna komisija namenjena njegovi diskreditaciji. Zahvalil se je poslancem, ki v DZ-ju niso sprejeli sklepov vmesnega poročila te preiskovalne komisije. Dodal je še, da bo tudi končno poročilo doživelo "enak debakel".

Sorodna novica DZ zavrnil Medvedovo poročilo o političnem vmešavanju v delo policije

Komisija pozvala Hojsa k odstopu

Komisija je pripravila tudi vmesno poročilo in predlagala, da bi notranjega ministra Hojsa ter oba državna sekretarja na notranjem ministrstvu – Franca Kanglerja in Boža Predaliča – pozvali k odstopu. Preiskovalna komisija pravi, da je ugotovila nesporno vmešavanje politike v delo policije, razgradnjo Nacionalnega preiskovalnega urada, kadrovske čistke in kadrovanje po načelu "važno, da je naš".

Ločeno mnenje k vmesnemu poročilu sta podala poslanca Dejan Kaloh (SDS) in Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS), ki sta ugotovitve komisije označila za nestrokovne, zavajajoče in škodljive. DZ je v petek s 44 glasovi proti in 42 glasovi za predlagane sklepe vmesnega poročila preiskovalne komisije zavrnil.

Zaslišan notranji minister Hojs