Predsednik KPK-ja Robert Šumi. Foto: Zajem zaslona
Predsednik KPK-ja Robert Šumi. Foto: Zajem zaslona

Kot je v Odmevih pojasnil predsednik KPK-ja Robert Šumi, bodo preverjali sume kršitve integritete. "Integriteta pomeni pričakovano ravnanje ali odgovornost posameznika, da bo ravnal tako, kot se od njega pričakuje, tudi v najbolj stresni situaciji. Povedano po domače, na nas je, da preverjamo, ali je bilo v teh postopkih kar koli povezano z vplivanji ali gre za morebitne laži ali zlonamerno zavajanje javnosti." Vse, kar so že zaznali kot sume drugih kršitev, tudi kaznivih dejanj, so že predali pristojnim organom, je še pojasnil Šumi in dodal, da je bilo preučenega veliko gradiva.

Najhujša posledica kršitve integritete je v izgubi zaupanja, ki ga mora uradna oseba uživati, če želi delati tako, da mu ljudje sledijo, je opomnil in dodal, da gre za kompleksno preiskavo, ki je tudi posledica situacije, v kateri se je Slovenija znašla v tem času. Glede dolžine preiskave je dejal, da gre za nehvaležno napoved.

KPK uvedel 21 preskav zoper 8 uradnih oseb
Sorodna novica Gale kazensko ovadil ministra Počivalška in direktorja Rumpfa

Pri tem KPK poudarja, da bo šele preiskava pokazala, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi.

Komisija je, kot navaja, zaznala večje število korupcijskih tveganj, zaradi katerih je pristojnim podala priporočila, hkrati pa je zaznala tudi nekatere sume kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zaradi katerih je v novembru uvedla 21 preiskav.

Preiskave je komisija uvedla zoper osem uradnih oseb, ki so bile o uvedbi preiskave tudi že obveščene, in sicer zoper dva funkcionarja (ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška ter nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleša Cantaruttija), dve poslovodni osebi (v. d. direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve Tomija Rumpfa in nekdanjega direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve Antona Zakrajška) ter štiri javne uslužbence (uslužbenko ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Andrejo Potočnik ter uslužbence Zavoda RS za blagovne rezerve Alojzija Černeta, Ivana Galeta in Marka Naraločnika).

 Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sume kršitev – vsi postopki so bili uvedeni zaradi suma kršitve integritete uradne osebe – je Komisija zaznala v osmih poslih z naslednjimi izbranimi ponudniki: Public Digital Infrastructure, družba za digitalno infrastrukturo d. o. o., Hmezad – TMT transport, mehanizacija, trgovina, d. o. o., Gorenje gospodinjski aparati, d. o. o., genEplanet diagnostika, d. o. o., Cross Continental, gradbeništvo, d. o. o., Dobnik Trade trgovina in storitve, d. o. o., Tehno-Mag, d. o. o. ter Medicop – specialna oprema, d. o. o.

Sorodna novica Preiskovalci končali delo, Počivalšek si želi hitro in strokovno neoporečno preiskavo

Počivalšek: S KPK-jem bom korektno sodeloval, zgodbo hočem dokončno razčistiti

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je med tistimi, ki jih bo zaradi suma kršitve integritete pri nabavah zaščitne opreme preiskoval KPK, je napovedal, da bo s KPK-jem korektno sodeloval. "V življenju sem vedno pazil na integriteto in zato obtožbe zavračam ter hočem dokončno razčistiti to zgodbo in si vrniti dobro ime," je dejal.

Minister je poudaril, da je nabava medicinske opreme na začetku epidemije koronavirusne bolezni 19 potekala "v norih okoliščinah, ko je v Sloveniji vladal strah, saj zdravstveni sistem ni bil pripravljen in opremljen, v svetu pa je divjala vojna za opremo".

"Seveda je bilo takrat precej zmede, saj niti zdravstveni sistem niti birokratski aparat nista bila pripravljena na nabavo v tako divjem kontekstu," je dejal minister in dodal, da so s kolegi na ministrstvu naredili vse, kar je bilo v njihovih močeh, da so zdravstvu v najkrajšem času zagotovili opremo. "Vse tiste ponudbe, ki so obljubljale nabavo v kratkem dobavnem roku, smo sprejeli," je še poudaril minister.

Sorodna novica Žvižgač Ivan Gale ostal brez zaposlitve. Opozicija: Gre za "eksemplarično maščevanje".

Rumpf pozdravlja preiskavo

V. d. direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve Tomi Rumpf pozdravlja obvestilo KPK-ja o uvedbi preiskave glede postopkov nabave zaščitne in medicinske opreme. Napovedal je, da bo storil vse, da se izvedejo vsi potrebni postopki, s katerimi se bo zgodbi nabav zaščitne opreme prišlo do dna.

Kot je Rumpf dejal v izjavi za medije, se je ob tem treba zavedati, da so se takratne dejavnosti izvajale v izrednih razmerah, na vrhuncu svetovne pandemije covida-19, ko je bil trg zaščitne in medicinske opreme dobesedno razsut. "To dejstvo ne opravičuje morebitnih nepravilnosti posameznikov, se ga pa je treba zavedati ob vseh morebitnih preuranjenih sodbah v javnosti," je poudaril.

Ob prevzemu vodenja zavoda za blagovne rezerve je začel vzpostavljati pravni red in izvajati ustrezne postopke pri delovanju zavoda, je spomnil. Po njegovih besedah se bile med vzpostavljanjem sistema odkrite številne nepravilnosti in napake pri delovanju zavoda v preteklosti, zato so zoper posameznike ukrepali tako, kot so bili glede na ugotovitve dolžni ukrepati.

V. d. direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve Tomi Rumpf. Foto: BoBo
V. d. direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve Tomi Rumpf. Foto: BoBo

Tveganja z vidika integritete, ne korupcije

Verjame tudi, da bodo njegovi sodelavci znali zelo jasno razložiti, zakaj so kakšen posel peljali. "Sam nisem sklenil niti ene pogodbe, o katerih je danes govora, ampak smo s sodelavci sklepali anekse, s katerimi smo spreminjali določene vsebine v interesu države in davkoplačevalcev," je pojasnil. Šlo je za spreminjanje rokov dobav ali nižanje cene na že ponujene vsebine. Sporočil je še, da so do današnjega dneva končane vse obveznosti takrat sklenjenih pogodb in da je nabavljena zaščitna oprema še vedno na razpolago.

Ob tem je Rumpf poudaril, da je KPK sporočil, da so pri posameznih poslih zaznali tveganja z vidika integritete, ne korupcije, kar je po njegovih besedah zelo velika razlika. Po njegovih besedah zavod s KPK-jem vseskozi plodno in vsebinsko sodeluje, tako bo tudi v prihodnje. "Od njih pričakujemo, da bodo vse postopke izvajali z enako vnemo in strokovnostjo, kot so jih med dozdajšnjim sodelovanjem," je dejal.

V zavodu so zadovoljni, da se bodo strokovno in neodvisno, skladno s pristojnostmi in zakonskimi okviri, izvedli vsi postopki, "ki bodo zaključili prostor za podtikanja in politična preigravanja glede zgodb, povezanih z nabavo zaščitne in medicinske opreme".

Gantar: Včasih do nepravilnosti prihaja namerno

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je odzval na vladni novinarski konferenci, dejal je, da se "praktično vsaka nabava v tej državi že smatra kot na pol kriminalno dejanje, še preden se začne". Ob tem priznava, da včasih prihaja do nepravilnosti, nekaterih tudi namerno. A po njegovih besedah kakršno koli obsojanje, preden niso vse ugotovitve znane, ni smiselno. "Ko pa enkrat so, takrat gre pa zares, ampak od pristojnih institucij," je poudaril. Zato je treba počakati, da pristojne institucije svojo nalogo opravijo, pri čemer je prepričan, "da bo tudi sprejeta odgovornost tistih, pri katerih je bilo kar koli ugotovljenega, da je bilo vodeno na napačen način".

KPK uvedel 21 preiskav zoper 8 oseb