Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pobudo za odprtje prehoda za dnevne delovne migrante z območja JV Slovenije so po besedah slovenskega notranjega ministra Aleša Hojsa izrazili tudi župani z območja Brežic oz. Krškega. Namenjen bi bil samo slovenskim in hrvaškim državljanom in bi bil odprt nekje med 5. ali 6. uro zjutraj in 10. uro zvečer.

Za tamkajšnje prebivalstvo ob meji na Dragonji pa takšne rešitve očitno ne bo. "Glede na to, da mejnih prehodov tudi tistih manjših ni, če bi bil, bi tudi tistega odprli," je dejal Hojs in ocenil, da bo pretok v poletni sezoni že z uveljavitvijo covidnih potrdil bistveno hitrejši, "tako da verjamem, da bodo težave odpravljene".

Hojs in njegov hrvaški kolega Davor Božinović sta se srečala v okviru dvodnevnega neformalnega srečanja notranjih ministrov držav Zahodnega Balkana v Portorožu. Božinović je pojasnil, da hrvaško digitalno covidno potrdilo dobi vsak državljan Evropske unije, ki pred prihodom na hrvaško mejo vpiše svoje podatke na spletno stran entercroatia. Potrdilo je mogoče natisniti v PDF-formatu ali pa si QR-kodo naložiti na mobilno napravo.

Kot je pojasnil Božinović, so na Hrvaškem od prvega junija pripravljeni sprejemati ta potrdila iz vseh držav članic Evropske unije. Do zdaj je na Hrvaško s tovrstnimi potrdili že vstopilo od 8000 do 10.000 potnikov, večinoma iz Poljske, Češke, Danske in Nemčije.

Hojs je napovedal, da bosta podobno slovensko rešitev v prihodnjih dneh predstavila slovenski in hrvaški zdravstveni minister. "Seveda bo ta rešitev usklajena z EU-direktivami, da bo prehajanje meje precej lažje."

Sorodna novica Hojs: Slovenija absolutno podpira vstop Hrvaške v schengen

Po Hojsovih besedah sta se z Božinovićem dotaknila tudi problematike zastojev prevoznikov na mejah: "Obe policiji imata nalogo, da v najkrajšem času najdeta rešitev, tako na Bregani kot na Gruškovju, za hitrejši pretok teh tovornjakov prek slovensko-hrvaške meje."

Slovenski policisti pa bodo tudi letos v času sezone na hrvaški obali pomagali kolegom. Ministra sta govorila tudi o migracijah in slovenskem predsedovanju Svetu Evropske unije.

Tema tudi prebežniki

Sicer pa je Hojs navedel podatke, po katerih je na Hrvaškem glede na lani zrasel odstotek zajetih prebežnikov, medtem ko je ta številka na hrvaški meji po podatkih slovenske policije manjša. "To nedvomno kaže, da Hrvaška uspešno zamejuje prehod nezakonitih prebežnikov iz BiH-a proti zahodnim državam," je dodal. Pri tem je ponovil, da je Slovenija velik podpornik vstopa Hrvaške v schengen.

Božinović pa je navedel podatek, da letos Slovenija zaznava za 26 odstotkov manj prebežnikov, v Hrvaški pa je njihovo število naraslo za štiri odstotke. "To pomeni, da Hrvaška brani zunanjo mejo Evropske unije," je poudaril in dodal, da je vstop Hrvaške v schengen tudi v interesu Slovenije in Unije.