Foto:
Foto:

Že od konca minulega tedna namreč inšpektorji pečatijo prazne hotelske sobe, v hotelu pa je še kakih 15 stanovalcev. Devet jih je že privolilo v premestitev, zato v lenarškem centru za socialno delo za njih iščejo možnosti namestitve v drugih domovih po vsej državi.

Na vprašanje, kaj bodo inšpektorji naredili s stanovalci, ki se nočejo izseliti iz hotela, pa je glavni tržni inšpektor Roman Kladošek za Radio Slovenija zatrdil, da jih ne bodo izseljevali na silo.

Trenutni lastnik Črnega lesa, Probanka, dogajanje v tem hotelu obžaluje zaradi ljudi, ki še prebivajo v njem, delo inšpektorjev pa odobravajo. Na vprašanje omenjenega radia, ali bodo Duški Lajh omogočili nakup tega objekta s kreditom, pa so v omenjeni banki povedali, da Lajhova trenutno ni kreditno sposobna, če pa bo to izkazala, pa seveda lahko kupi hotel.

Hotel Črni les, ki je bil prej poznan kot hotel Agata, je imel prve starejše varovance v začetku leta 2001. Lastnika Duška in Zdravko Lajh sta ga kljub obratovanju brez dovoljenj reklamirala kot prvi nadstandardni hotel za upokojence v Sloveniji.

Bistveni očitek hotelu in njegovi lastnici je namreč v tem, da naj bi se okoriščali na račun starostnikov, ki se zatečejo vanj, in da je samokoristništvo lahko eden glavnih razlogov za pogosto umiranje starostnikov v omenjenem hotelu zaradi slabe zdravstvene oskrbe, če ne še česa hujšega. Sam primer že raziskuje slovenska policija, zadeva je še v fazi preiskave.

Kriminalistična preiskava se je začela septembra zaradi sumov kaznivih dejanj povzročitve smrti iz malomarnosti, zanemarjanja slabotne osebe in izdajanja lažnega zdravniškega spričevala. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi namreč v hotelu v nenavadnih okoliščinah umrlo nenavadno veliko število starostnikov, nekateri od njih pa naj bi vse svoje premoženje zapustili lastnici hotela.