Slovenska stran bo po napovedih z deli začela čez slaba dva tedna. Foto: RTV SLO
Slovenska stran bo po napovedih z deli začela čez slaba dva tedna. Foto: RTV SLO
Podpis pogodbe o nasipih

Minister za okolje in prostor se je v Murski Soboti udeležil podpisa aneksa k pogodbi o gradnji nekaj čez dva kilometra dolgega nasipa med Benico in Petišovci. Po lanskem dogovoru med premierjema Slovenije in Hrvaške, Janezom Janšo in Ivom Sanaderjem, naj bi nasip gradili skupaj, vendar konkretnega dogovora o načinu izvedbe del do zdaj še ni bilo. Prav tako Hrvaška po besedah ministra za projekt še ni zagotovila potrebnih 2,3 milijona evrov, poroča Radio Slovenija.

Direktor Vodnogospodarskega podjetja Mura Jože Dominko verjame, da ne bo prišlo do nobenih zapletov. Podobno je povedal tudi Podobnik, ki trdi, da bo Slovenija izpolnila svoj del odgovornosti in s tem pokazala, da misli resno. Minister je ob tem povedal, da so vsa zemljišča odkupljena ali pa so zanje sklenjene pogodbe o služnosti.

VGP Mura je sicer izdelal projekt, ki za razliko od hrvaškega ne predvideva vgradnje betonskega zidu, pri izvedbi del pa naj bi uporabili tudi nasipni material z gradbišča avtoceste. Z obnovo naj bi nadaljevali čez dobrih 10 dni, hrvaško-slovensko komisijo za vodno gospodarstvo pa bodo z začetkom gradnje uradno seznanili šele po ureditvi celotne dokumentacije.

Podpis pogodbe o nasipih