Foto:
Foto:
Slovenija je do leta 2006 omogočala nakup nepremičnin le tistim hrvaškim državljanom, ki so živeli v Sloveniji. Foto: RTV SLO
Janez Janša
Vprašanje nakupa nepremičnin je odprl slovenski premier Janez Janša, ki je pred kratkim dejal, da bodo na poti Hrvaške v Evropsko unijo nepremičnine pomembnejše od rešenega vprašanja meje. Foto: EPA

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu trdijo, da bi se vprašanje nepremičnin na podlagi vzajemnosti lahko uredilo v nekaj dneh, a od Slovenije zahtevajo, da natančno obrazloži zahtevo, da se vzajemnost določa "za vsako posamezno nepremičnino na vsaki posamezni lokaciji". Hrvaška uporablja zrcalni pristop, pri čemer odredi ukrepe za pridobitev nepremičnin na podlagi prakse zainteresirane države.

Odprtje trga še pred vstopom v EU
Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve in evropske integracije je potrdilo, da jih k odpiranju trga nepremičnin obvezujejo pogajanja o vstopu v Evropsko unijo. Zainteresirani kupci iz Slovenije pri tem niso nobene izjeme, saj je po navedbah hrvaške diplomacije "hrvaška praksa glede odpiranja trga nepremičnin za tujce enaka za vse članice EU-ja". Zagreb je sicer sklenil vzajemne pogodbe o nakupu nepremičnin z več kot 20 članicami Unije, je povedal neimenovani vir s hrvaškega zunanjega ministrstva.

V okviru zrcalnega pristopa zahtevajo od vsake zainteresirane države prikaz njene zakonodaje in prakse na tem področju. Zagreb natančno prouči vse podrobnosti te prakse in "zrcalno odredi" enake ukrepe za pridobitev nepremičnine na Hrvaškem. Takšen sistem Hrvaški omogoča, da ima različne sporazume z različnimi državami, kljub temu pa se oblasti držijo temeljnega vodila, ki je nediskriminacija.

Je Slovence zavirala lastna zakonodaja?
Hrvaška je leta 1991 tujcem omogočila pridobitev nepremičnin. Da jih niso mogli kupiti zainteresirani Slovenci, je pravzaprav kriva slovenska zakonodaja, v kateri ni bilo načela vzajemnosti. Slednje je Slovenija vzpostavila šele junija 2006, ko je državni zbor sprejel nov zakon o pogojih za pridobitev pravice za nakup nepremičnin. Ker Slovenija ni zagotavljala vzajemnosti, so oblasti v Zagrebu od osamosvojitve do danes zavrnile vseh 824 slovenskih zahtevkov po nakupu nepremičnine.

Potem ko je Hrvaška prejela potrdilo, da nova slovenska zakonodaja uvaja pravico pridobitve nepremičnine v Sloveniji za vse hrvaške državljane, in ne le tiste, ki živijo v Sloveniji, zdaj čaka še na pravno tolmačenje vzajemnosti, kot je zapisana v slovenski zakonodaji - češ da se določa za vsako posamezno nepremičnino na vsaki posamezni lokaciji. Zagreb bo nato tolmačenje prenesel v svoj "zrcalni odgovor", s čimer naj bi dokončno uredili žgočo problematiko.

Hrvaška je potrdila, da je Slovenija do zdaj pozitivno rešila zahtevi dveh hrvaških državljanov, ki živita v Sloveniji, postopek za enega pa še poteka. Skupno je bilo sicer vloženih 17 zahtev.