Po sprejetem zaključnem računu za leto 2007 je državni zbor sprejel tudi ratifikacijo pristopa Hrvaške v Nato. Foto: MMC RTV SLO
Po sprejetem zaključnem računu za leto 2007 je državni zbor sprejel tudi ratifikacijo pristopa Hrvaške v Nato. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci o ratifikaciji vstopa Albanije v Nato niso razpravljali, saj so razpravo opravili že 29. januarja. Foto: MMC RTV SLO
Na izredni seji pred nadaljevanjem prekinjene redne seje so poslanci z 59 glasovi za in devetimi proti potrdili zaključni račun proračuna za leto 2007. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaški zelena luč za Nato
Odzivi na Hrvaškem

Vstopa Hrvaške niso podprli le v poslanskih skupinah SLS-a in SNS-a - vodja poslanske skupine SNS-a Zmago Jelinčič je opozoril, da bi Hrvaška morala v procesu vključevanja v Nato podati tudi določene zemljevide, ki bi lahko prejudicirali slovensko-hrvaško mejo. Radovan Žerjav pa je v imenu poslanske skupine SLS-a pojasnil, da podpirajo vstop Hrvaške v Nato, a le ob določenih pogojih.

Pahor: Slovenska politika je izšla kot zmagovalka
"Danes je slovenska politika dobro opravila svoje delo in to je eden tistih dni, ko smo lahko ponosni," je po zaključku seje dejal premier Borut Pahor.

"Slovenska politika se je znašla prejšnji teden v nekem krču in bilo je zelo pomembno, kako se bodo stvari razvile," je dejal Pahor in ocenil, da je politika iz tega izšla kot zmagovalka. "Ravnala je premišljeno, odločno, razumela je, kakšna je hierarhija ciljev, postavila verodostojnost na prvo mesto in tako tudi potrdila svojo odločenost. Lahko smo upravičeno zadovoljni," je ocenil slovenski premier.

Hrvaška pozdravlja odločitev Slovenije
Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve in evropske integracije je pozdravilo odločitev slovenskega državnega zbora, s čimer je Slovenija postala 21. od skupno 26 držav članic Nata, ki so že ratificirale Protokol o razširitvi Nata. Zagreb pričakuje tudi skorajšnjo ratifikacijo s strani Grčije, Islandije, Luksemburga, Nizozemske in Portugalske, piše vecernji.hr, kar pomeni, da bi lahko Hrvaška na aprilskem vrhunskem zasedanju Nata v Strasbourgu in Kehlu že sodelovala kot polnopravna članica.
Pahor je sicer med razpravo poslancem zagotovil, da v dokumentaciji ni spornih stvari, zaradi katerih ne bi podprli ratifikacije vstopa Hrvaške v Nato. Poudaril je, da gre v primeru približevanja Hrvaške v EU za usklajevanje pravnih redov, medtem ko gre pri vključevanju v Nato za drugačen proces in usklajevanje pravnih redov ni potrebno.

SLS predlagal prekinitev seje
Poslanska skupina SLS-a je sicer v skladu z napovedmi vložila proceduralni predlog za prekinitev seje in odločanje o njihovem posebnem predlogu v matičnem delovnem telesu DZ-ja in nato tudi v DZ-ju. Tako bi se izognili naknadnemu zakonodajnemu referendumu, je povedal poslanec SLS-a Jakob Presečnik. Za ta predlog je glasovalo le 11 poslancev, 72 pa jih je bilo proti.

Nato je Presečnik znova predlagal, da se odločanje o ratifikaciji hrvaškega vstopa v zvezo Nato preloži na eno izmed prihodnjih sej, a je bil tudi ta predlog zavrnjen - tokrat s 73 poslanskimi glasovi proti, za pa jih je bilo 11.

Za zaključni račun je glasovalo 59 poslancev
Na izredni seji pred nadaljevanjem prekinjene januarske seje so poslanci z 59 glasovi za in devetimi proti potrdili zaključni račun proračuna za leto 2007, ki je bil pogoj SDS-a za glasovanje o ratifikaciji vstopa Albanije in Hrvaške v zvezo Nato. V SDS-u so sprejetje komentirali z besedami, da je državni zbor naredil popravni izpit.

Kot je znano, je opozicijski SDS prejšnji teden obstruiral glasovanje o potrditvi protokolov o vstopu Hrvaške in Albanije v Nato, ker zaključni račun proračuna 2007, ki je že šel skozi parlamentarno sito, ni dobil podpore poslancev in ni bil sprejet.

Pred sejo se je sešla komisija DZ-ja za nadzor javnih financ in sklenila DZ-ju znova predlagati, naj zaključni račun sprejme. Proti so glasovali predstavniki koalicijskih LDS-a in SD-ja, medtem ko Zares stališča ni predstavil.

Pogojevanje sprejemanja odločitev
Proti sprejetju so pred tednom in pol glasovali poslanci vladnih strank SD, Zares in LDS, saj je Računsko sodišče o zaključnem računu izreklo mnenje s pridržkom, poleg tega pa naj proračun ne bi imel presežka, kot trdi nekdanja vlada, ampak primanjkljaj. SDS je zato odrekel glasove protokolu o vstopu Hrvaške in Albanije v Nato, za katerega je potrebna dvetretjinska večina. Potem ko sta podporo glasovanju že odrekla opozicijska SNS in SLS glasovanje brez podpore SDS-a ne bi bilo uspešno.

Zaključnega računa se ne da popravljati
Državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar pa je pojasnila, da vlada zaključnega računa za leto 2007 zaradi pomanjkljive zakonodaje ne more popravljati, zato bo ugotovljene napake odpravila pri zaključnem računu proračuna za leto 2008. Vlada namerava zato, da bi se izognila podobnim zapletom, pripraviti predpise, ki bodo dorekli, kako se mora vlada odzivati na ugotovitve Računskega sodišča.

A. K. K./T. K./B. K.

Hrvaški zelena luč za Nato
Odzivi na Hrvaškem