Zaradi novih pravil Evropske komisije je nadzor nad zunanjo schengensko mejo s Hrvaško poostren. Foto: BoBo
Zaradi novih pravil Evropske komisije je nadzor nad zunanjo schengensko mejo s Hrvaško poostren. Foto: BoBo
Dragonja
Prometni zamašek na mejnem prehodu Dragonja. Foto: BoBo
Pritisk na slovensko-hrvaško mejo le popustil
Dolge kolone na mejnih prehodih

Od petka, ko sta začeli Slovenija in Hrvaška na podlagi uredbe izvajati poostren nadzor vseh potnikov, ki prečkajo schengensko mejo, so potniki na prestop meje čakali tudi po več ur.

Hrvaška je sklenila prekiniti izvajanje uredbe tako na meji s Slovenijo kot na meji z Madžarsko in ponovno uvesti ciljane kontrole za državljane evropskega gospodarskega prostora in Švice, je zapisano v sporočilu hrvaškega notranjega ministrstva.

Premier Miro Cerar je pozno zvečer na Twitterju zapisal, da sta se s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem o zadevi pogovarjala po telefonu in se strinjala, da je stanje na mejah nevzdržno. Zato Evropski komisiji "predlagamo nemudne spremembe", je zapisal Cerar.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu pojasnjujejo, so v soboto evropskega ministra za migracije Dimitrisa Avramopoulosa seznanili s težavami, ki so privedle do "nesorazmernega vpliva na pretočnost prometa", ter se z njim dogovorili za začasni odstop od uporabe uredbe na mejnih prehodih na notranjih mejah s Slovenijo in Madžarsko.

Tudi slovenska policija na nekaterih prehodih preverja samo podatke o državljanih tretjih držav
Policija je zaradi velike gneče ponekod že začela odstopati od evropske uredbe o poostrenem nadzoru, ob največjem navalu je tako preverjala samo podatke o državljanih tretjih držav. Bojan Tomc s Policijske uprave Novo mesto je za TV Slovenija pojasnil, da od sinoči ne preverjajo več vseh potnikov, ki potujejo čez mejne prehode, ampak izključno državljane tretjih držav, državljane Evropske unije pa zgolj glede na profile tveganja - se pravi tiste, ki glede na naše kazalnike predstavljajo določeno tveganje.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je za TV Slovenija pojasnil, da evropska uredba omogoča izjemo na podlagi ocene stanja na posameznih mejnih prehodih, da se lahko za krajši čas odstopi od predvidenega nadzora, če se pojavijo veliki zastoji in nastanejo posledice za lokalno skupnost. Na posameznih prehodih so zato to izjemo uporabili, da so bile razmere kolikor toliko znosne.

Na vprašanje, zakaj se nadzorujejo ljudje tudi na izstopu iz države, je odgovoril, da zato, ker "nadzorujejo gibanje posameznih operativno zanimivih oseb, zato je pomembno, da jih morda prestrežejo tudi na izhodu iz države". Ob tem je dodatno pojasnil, da Hrvaška še nima dostopa do schengenskega informacijskega sistema, zato morata potnike preverjati tako slovenska kot tudi hrvaška stran. Če pa bo do junija Hrvaška dobila dostop do sistema, bo nadzor potekal nekoliko lažje, je dejal.

Poudaril je tudi, da so pri pripravi omenjene uredbe opozarjali Evropsko komisijo, da so zunanje schengenske meje na meji s Hrvaško najbolj obremenjene, a predlogi niso bili upoštevani. Zato bodo za komisijo že na začetku prihodnjega tedna pripravili temeljito informacijo in opozorili na težave, ki so se porodile, in na predloge, ki niso bili upoštevani.

Čakalne dobe nedelja, 9. april, ob 9.44:

Mejni prehod

Izstop iz države

Vstop v državo

Obrežje

avtobusi 2 uri

avtobusi 1 ura

Gruškovje

osebna vozila 30 minut

V skladu z novimi pravili EU-ja na zunanjih mejah schengenskega območja policisti sistematično preverjajo vse potnike, torej tudi prebivalce EU-ja. Čakalne dobe so se zaradi izvajanja na meji s Hrvaško tako začele daljšati že v petek dopoldne, popoldne pa so potniki ponekod čakali tudi štiri ure in pol. Pri tem je potnikov iz EU-ja okoli štirikrat več kot potnikov iz drugih držav, zato se je obseg dela policistov močno povečal in s tem tudi čakanje na prestop meje.

Svetujejo prečkanje na manj obremenjenih prehodih
Policija sicer voznikom svetuje, da se prilagodijo in poiščejo manj obremenjen mejni prehod. Kot alternativo preobremenjenemu Obrežju PIC tako za državljane EU-ja priporoča manjša mejna prehoda Metlika in Rigonce.

Na Prometnoinformacijskem centru (PIC) opozarjajo tudi na začetek počitnic v Avstriji, Švici in delu Nemčije, kar bo gnečo še povečalo.


Ustvarili smo interaktivni zemljevid, ki ga lahko tudi povečate in si ogledate, na katerih mejnih prehodih so trenutno čakalne dobe, ob kliku na posamezno ikono pa se vam izpiše, kako dolgo se čaka pri izstopu in vstopu v državo za osebna in tovorna vozila ter avtobuse.
Opomba: Interaktivni zemljevid si je prek aplikacije 4D mogoče ogledati na tej povezavi.

Pritisk na slovensko-hrvaško mejo le popustil
Dolge kolone na mejnih prehodih