Vlada se je na seji seznanila z epidemiološkim stanjem na Hrvaškem, ki ga je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in iz katerega izhaja, da je tveganje za širjenje okužbe z novim koronavirusom v obeh državah primerljivo, zato posebne omejitve gibanja med obema državama trenutno niso potrebne. Prav tako ni potrebe po izvajanju karantene ali samoizolacije pri prečkanju državne meje.

Nakupovalci napolnili trgovine

V Sloveniji so ob današnji obširni sprostitvi ukrepov proti epidemiji zaživela večja nakupovalna središča, kjer so zaznali precejšen obisk. Po dveh mesecih zaprtja zaradi epidemije novega koronavirusa so lahko vrata odprle vse trgovine, tudi večje in tiste v trgovskih središčih.

Sorodna novica Spet zaživele šole in vrtci

Gostinci lahko znova strežejo v notranjosti lokalov, goste pa lahko sprejemajo tudi v manjših turističnih namestitvenih obratih, kampih in planinskih kočah.

Trgovine so uvedle različne ukrepe za zagotavljanje varnosti, vse imajo ob vhodu razkužila in opozarjajo na varnostno razdaljo, nekatere so prilagodile tudi vstop in izstop iz prodajalne.

Rahljanje ukrepov za zajezitev pandemije se nadaljuje tako v Sloveniji kot v Evropi. Tako kot v Sloveniji se v vrtce in šolske klopi v omejenem obsegu vračajo tudi učenci v Avstriji, Belgiji, na Danskem, Portugalskem in v Grčiji.