OZS je bil deležen veliko negativnih odzivov zaradi spremembe višine vpisnine. Foto: MMC RTV SLO
OZS je bil deležen veliko negativnih odzivov zaradi spremembe višine vpisnine. Foto: MMC RTV SLO

Odvetniki, ki so se zbrali na skupščini pred slabim mesecem dni, so izglasovali bistveno povišanje vpisnine - z nekaj manj kot 2.500 evrov na 9.000 evrov. Za predlog je glasovalo okoli 50 od zbranih 63 odvetnikov, čeprav so bili na skupščino vabljeni vsi slovenski odvetniki, teh pa je skoraj 1.700.

Upravni odbor je na seji zaradi usklajevanja z inflacijo že takrat predlagal povišanje vpisnine na 3.000 evrov. Vendar so nekateri odvetniki prišli s svojimi predlogi za zvišanje vpisnine na pet, sedem, devet in 12.000 evrov.

A samo dejstvo, da bodo odvetniki odločali o novi vpisnini, še ne pomeni, da se bo ta znižala. Na skupščino namreč lahko vsak odvetnik pride s svojim predlogom, obveljal pa bo tisti, ki bo dobil največ glasov.

Zarožljali s spremembami zakona
Podražitev je sprožila veliko negativnih odzivov, na noge je spravila predvsem odvetniške kandidate, ki bi po novem morali plačati bistveno več za vpis med odvetnike, kar je pogoj za opravljanje tega poklica.
Pojasnila so zahtevali tudi na ministrstvu za pravosodje in varuhu človekovih pravic, v NSi-ju pa so v parlamentarni postopek že vložili predlog, da bi se višina vpisnine omejila na znesek povprečne bruto plače. Prav tako so na ministrstvu napovedali, da bodo šli v zakonske spremembe, če jih pojasnila zbornice ne bodo prepričala.