Vodja parlamentarne nadzorstvene komisije nad Sovo je zadovoljen z njenim delom. Foto: BoBo
Vodja parlamentarne nadzorstvene komisije nad Sovo je zadovoljen z njenim delom. Foto: BoBo

Že vse od izbruha prisluškovalne afere lahko slišimo predloge, da naj tudi Slovenija objavi svoje prisluhe, ki bi dokazovali, da je tudi njihov sodnik prav tako kot slovenski obveščal hrvaško stran o tem, v katero smer bi lahko šla odločitev sodišča. Klin se s klinom zbija, so takoj po objavi prisluhov omenjali politiki in tudi nekdanji vodja Sove Damir Črnčec.

.
Najmodreje je molčati
S takšno potezo pa se nikakor ne strinja prav tako nekdanji direktor Sove Andrej Rupnik, ki pravi, da bi Slovenija najmodreje ravnala, če ne bo uporabljala enakih metod.

Pri tem spomni tudi na zgodbo iz leta 2007, ko je pri nas izbruhnila prisluškovalna afera Janša - Sanader in ko je hrvaška stran o vsem zgolj modro molčala, po svojih kanalih pa dala jasno vedeti, da imajo tudi oni rokavu svoje adute. Stvar je po tem kaj hitro šla v pozabo, posnetki pogovorov oziroma dogovorov pa niso nikoli prišli v javnost.

Bodo adute razkrili Hrvatom?
Ali bomo tokrat mi lahko Hrvatom sporočili, da imamo tudi mi kake adute v rokavu? Sodeč po nasmehih članov komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, ki so zapuščali izredno sejo komisije, kaže, da da.

Kot potrditev pa lahko razumemo tudi izjavo predsednika parlamentarne komisije Branka Grimsa, od katerega bi prej pričakovali plaz kritik in očitkov na račun Sove in njenega protiobveščevalnega dela, namesto tega pa je dejal: "Po prvih ugotovitvah so službe strokovno in profesionalno opravile svoje delo."

Očitno adute imamo, ali jih bomo prisiljeni tudi kako objaviti, pa bo pokazal čas.