Karl Erjavec ne izključuje možnosti odstopa. Foto: BoBo
Karl Erjavec ne izključuje možnosti odstopa. Foto: BoBo
Erjavec: Odprte so vse opcije

V odzivu je še povedal, da so bili tarča prisluškovanja zasebni telefoni, in ne telefoni zunanjega ministrstva. "Zlasti se mi postavlja vprašanje, kako je bilo možno prisluškovanje, ker je šlo za domače telefone. Bolj bi me skrbelo, če bi se to zgodilo na zunanjem ministrstvu, ker bi se vprašal, kakšno varovanje imamo," je dejal.

"Če vodja opozicije meni, da bi moral odstopiti, potem je o tej možnosti treba razmisliti," je Erjavec komentiral pozive k odstopu Janeza Janše.

Zavrnil je ugibanja, da je bil sam o korespondenci med Sekolcem in Drenikovo ves čas obveščen, ki so se pojavila, potem ko je pred časom v intervjuju dejal, da je po neformalnih informacijah optimist, da bo arbitražno sodišče Sloveniji določilo stik z odprtim morjem. "Moje izjave so bile na podlagi pogovorov z odvetniki," je zatrdil.

.
Zunanji minister se je odzval po več dnevih molka, v katerega se je zavil, potem ko je hrvaški tisk objavil posnetke pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik. Erjavec je po objavi pogovorov v sredo sporočil le, da bo zadevo najprej preučil in opravil pogovore na ministrstvu, šele nato bo vse skupaj komentiral. V tem času je bil na dopustu v Franciji.

Tako je manjkal, ko je predsednik vlade Miro Cerar sklical izredni sestanek parlamentarnih strank in političnega vrha. Tudi v soboto, ko se je na nujni seji sestal odbor DZ-ja za zunanjo politiko, ki je odločil, da bo novega arbitra imenovala vlada, Erjavec ni bil prisoten.

Odzivi slovenske politike
So se pa že pojavili pozivi, naj minister zaradi odgovornosti v tej aferi odstopi. Prvak opozicijskega SDS-a Janez Janša meni, da je "zdaj, ko je jasno, da se bo arbitraža nadaljevala in da tukaj ne bo tako drastičnih posledic, kot so nekateri pričakovali, čas, da se spregovori tudi o odgovornosti. Ne samo za ta konkretni škandal, ampak nasploh za nekredibilnost slovenske zunanje politike. Gospod Erjavec je zagotovo med prvimi, ki je za to odgovoren."

Da bi moral Erjavec prevzeti odgovornost, je prepričana tudi predsednica ZaAB-ja Alenka Bratušek. Kot pojasnjuje Bratuškova, je iz izjav zunanjega ministra Karla Erjavca razbrati, da je bil o dogajanju obveščen, zato bi moral prevzeti odgovornost, če bo afera imela bolj daljnosežne posledice.

Medtem pa so v koalicijskih strankah bolj zadržani. Erjavec je namreč predsednik druge največje stranke v vladi. Predsednik SD-ja Dejan Židan tako pozivov k odstopu Erjavca ni želel komentirati. "Za nas to ni politično vprašanje, ampak je čisto navadno državotvorno vprašanje, kjer moramo biti v Sloveniji enotni," je dejal.

Erjavec: Odprte so vse opcije