Ena glavnih težav, s katerimi se bo spopadel novi minister, je prezadolženost kmetov. Foto: MMC RTV SLO
Ena glavnih težav, s katerimi se bo spopadel novi minister, je prezadolženost kmetov. Foto: MMC RTV SLO
Kaj čaka novega kmetijskega ministra?

Resor zdaj začasno vodi minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš. Kmetje pa medtem opozarjajo, da je čakanje na novega ministra ustavilo reševanje vprašanj na tem področju. Kot menijo, je nujno, da ta položaj zasede nekdo z izkušnjami, saj lahko v nasprotnem primeru trenutni položaj dolgoročno poslabša razmere v kmetijstvu, je za TV Slovenija poročala Vesna Fujs.

Novi minister se bo moral najprej lotiti reševanja prezadolženih kmetov, saj je veliko kmetij zašlo v težave zaradi naložb. Še vedno ni soglasja tudi glede odkupnih cen mleka, prav tako pa se kopja lomijo ob neplačanih državnih sredstvih za kmetijsko dejavnost.

V šestih letih pet ministrov
Roman Žveglič
, predsednik Sindikata kmetov Slovenije, pa v zvezi s tem opozarja, da se je v zadnjih šestih letih zamenjalo že pet kmetijskih ministrov, zato v tako kratkem času nihče ni mogel pustiti prave sledi. Kot še meni, mora biti novi minister politično kredibilna oseba, ki razume težave v resorju in jih učinkovito rešuje, imeti pa mora tudi politično podporo koalicije.

"Afera bulmastifi ni stvar novega ministra"
Predsednik državnozborskega odbora za kmetijstvo Franc Bogovič, SLS, pa je v zvezi s tem dejal, da je dozdajšnji minister Milan Pogačnik med razhajanji pri zakonu o Skladu kmetijskih zemljišč pokazal, da mu za mnenje preostalih akterjev ni mar. Glede afere bulmastifi pa Bogovič meni, da to ni breme, ki bi ga moral nositi novi minister, saj je za to pristojen predsednik vlade.

Ciril Smrkolj, ki je kmetijski resor vodil že pred leti, pa medtem poudarja, da je to delo, ki zahteva precejšen napor. Smrkolja ta funkcija sicer ne zanima več, si pa prizadeva, da bi imela Kmetijsko-gospodarska zbornica, ki ji predseduje, še večji vpliv na vladne odločitve.

Kaj čaka novega kmetijskega ministra?