Doku Zavgajev, ruski veleposlanik v Sloveniji, je mandat nastopil 4. decembra. Foto: EPA
Doku Zavgajev, ruski veleposlanik v Sloveniji, je mandat nastopil 4. decembra. Foto: EPA

Odločba informacijske pooblaščenke se nanaša na skelp in mnenje vlade k predlogu sklepov DZ-ja glede postopkov imenovanja vodij diplomatskih predstavništev tujih držav v Sloveniji, ki jo je državni sekretar vlade označil s stopnjo tajnosti "zaupno".

Kot so sporočili z vlade, so že prejeli odločbo informacijske pooblaščenke. Ker gre za zahtevno in kompleksno gradivo, ga bodo podrobneje komentirali po preučitvi, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Povod pritožbe Doku Zavgajev
Pritožbo je po predlogu, da se za novega veleposlanika Rusije v Sloveniji imenuje domnevno spornega Dokuja Zavgajeva, na informacijsko pooblaščenko naslovil SDS. Zavgajev je po mnenju SDS-a sporen kandidat z vidika človekovih pravic, saj je bil "nosilec tiste politike, ki ni bila sposobna rešiti problemov, ki so pripeljali do vojnih spopadov," njegovo imenovanje pa bi Slovenijo spravilo v težek položaj.

O Zavgajejvu naj bi na predlog SDS-a na izrednih sejah razpravljal tudi odbor DZ-ja za zunanjo politiiko in državni zbor, ki pa ju je SDS obstruiral, ker sta bili zaprti za javnost. Vzrok za to je bila prav oznaka "zaupno" na delu gradiva.

MZZ: Škodljive posledice za Slovenijo
Vlada je pomisleke največje opozicijske stranke zavrnila z obrazložitvijo, da postopek dodelitve agremaja, v katerem se država prepriča, da je kandidat za veleposlanika primeren, in informacija, pri katerih institucijah in organih država preverja njegovo primernost in obstoj morebitnih zadržkov, nista javni informaciji. Ministrstvo za zunanje zadeve je ocenilo, da bi z javnim presojanjem izdaje agremaja za Slovenijo nastale škodljive posledice.

Pirc Musar: Oznaka zaupno je nepotrebna
Informacijska pooblaščenka je odločila drugače, saj je ugotovila, da se dokumenta "v ničemer ne dotikata nobenega od konkretnih postopkov imenovanja tujih veleposlanikov v Sloveniji," na kar sta se sklicevala tako zunanji minister Samuel Žbogar kot generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl.