Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Foto: BoBo
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Foto: BoBo
Sorodna novica Kacin: Zamude zaradi dobav cepiv bomo poskušali uloviti v mesecu juliju

Nacionalni koordinator za logistiko cepljenja Jelko Kacin je v nedeljski oddaji Politično s Tanjo Gobec dejal: "Na drugi strani pa imamo težavo, da so se ljudje že decembra prijavljali za cepljenje na e-upravo in teh podatkov na žalost še vedno ni dovoljeno posredovati zdravstvenim domovom. Pooblaščenka za informacije javnega značaja je začasno ustavila in onemogočila posredovanje teh podatkov uporabnikom. To je nemogoča odločitev. Ampak dokler je tako, je težko narediti čudeže."

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik se je odzvala z besedami, da Kacin ali ne pozna problema ali pa se spreneveda, oboje je skrb vzbujajoče; odgovornost za nastalo situacijo pa da leži izključno na predstavnikih oblasti, "ki si celotnega procesa prijavljanja na cepljenje in samega izvajanja več kot očitno niso dovolj učinkovito in organizirano zamislili in ob tem tudi ne upoštevali temeljnih človekovih pravic, kot je pravica do poštene in transparentne obdelave osebnih podatkov".

Tako so se številni prijavljali. Foto: MMC RTV SLO
Tako so se številni prijavljali. Foto: MMC RTV SLO

Naštela je nekaj nepravilnosti in zapletov. Ob oddaji vloge za sporočanja interesa za cepljenje državljani niso izvedeli – in še danes se ne ve – kdo bo te podatke sploh obdeloval niti za katere namene. "Celo na podlagi kar sedmih pozivov v inšpekcijskem postopku se ne da objektivno ugotoviti, kaj so posamezniki z oddajo vloge v resnici dosegli," je zapisala.

Po njenih navedbah so številni javni uslužbenci že med vzpostavljanjem sistema opozarjali na pomanjkljivosti z vidika varstva osebnih podatkov, vendar so odločevalci opozorila v celoti prezrli.
Prelesnikova je poudarila, da do teh osebnih podatkov pred izdajo odločbe informacijskega pooblaščenca (to je bilo 16. marca) sploh še ni nihče dostopal.

Sorodna novica IP: Zbiranje osebnih podatkov pri prijavah za cepljenje je povzročilo zavajanje posameznikov

Posameznike pa še danes pozivajo k oddaji prijave za cepljenje le pri svojem osebnem zdravniku. To postavlja "pod resen vprašaj" nujnost zbiranja teh podatkov, ki so danes tudi neažurni, saj je veliko ljudi s seznama že cepljenih. Gre za zmedo, kjer se trije državni organi ne morejo dogovoriti niti o osnovah, je zapisala.

Glede na takšno zmedo je urad informacijskega pooblaščenca upravljavcem teh osebnih podatkov naložil, da zbirke ne smejo uporabljati, dokler "pošteno in transparentno" ne posredujejo vseh ustreznih informacij. Do danes pa NIJZ, ministrstvo za javno upravo ali ministrstvo za zdravje teh informacij posameznikom še niso posredovali. "Prijavljeni državljani pa se na svojo prijavo v ničemer ne morejo zanašati, kar je nedopustno."

Informacijska pooblaščenka je še dodala, da je problem počasnega cepljenja v državi izključno pomanjkanje zadostne količine cepiva – z drugim odmerkom je bilo cepljenih le šest odstotkov državljanov. S tem pa odločba informacijskega pooblaščenca nima prav nobene povezave.

Kdo je odgovoren za težave s cepljenjem?