Krivca za izginule podpise na poti od DZ-ja do MNZ-ja niso našli ne v obeh institucijah ne v uradu informacijskega pooblaščenca. Foto: MMC RTV SLO
Krivca za izginule podpise na poti od DZ-ja do MNZ-ja niso našli ne v obeh institucijah ne v uradu informacijskega pooblaščenca. Foto: MMC RTV SLO

Z nadzorom pa so ugotovili da tako v DZ-ju kot tudi na notranjem ministrstvu ne ravnajo dovolj skrbno z dokumentacijo z osebnimi podatki zaupne narave.

Zaradi izginulih podpisov pod referendumsko pobudo je informacijski pooblaščenec opravil inšpekcijski nadzor z vidika varstva osebnih podatkov v zvezi s preverjanjem verodostojnosti podpisov in podpisnikov pobude volivcem za vložitev zahteve za referenduma o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank ter o zakonu o Slovenskem državnem holdingu. V prenosu podpisov z DZ-ja na MNZ je namreč izginilo 36 kopiranih listov s seznami podpisnikov.

V inšpekcijskem nadzoru pa ne v DZ-ju ne na MNZ-ju ni bilo mogoče ugotoviti vzroka za primanjkljaj podpisov pod referendumsko pobudo. Iz urada informacijskega pooblaščenca so sporočili, da prav tako ni bilo mogoče ugotoviti, da bi bil manjkajoči del fotokopiranega seznama z osebnimi podatki pobudnikov referenduma posledica namerne odtujitve.
V obeh institucijah je bilo tako ugotovljeno ne dovolj skrbno ravnanje z dokumentacijo z osebnimi podatki zaupne narave, ugotovljene pa so bile tudi sistemske pomanjkljivosti, ki niso zagotavljale sledljivosti pri posredovanju teh osebnih podatkov, so navedli v uradu.

Praksa medsebojnega zaupanja
Kot so sporočili iz urada pooblaščenca, je posredovanje osebnih podatkov med DZ-jem in MNZ-jem ob preverjanju podpisnikov pobud volivcem za referendume doslej potekalo na podlagi medsebojnega zaupanja. V uradu pooblaščenca menijo, da se je to tokrat "izkazalo kot nezadostno in pomanjkljivo z vidika zavarovanja osebnih podatkov na način, ki bi omogočal zagotavljanje t. i. sledljivosti pri njihovi obdelavi in posredovanju".

Pooblaščencu pa ni bilo treba odrediti inšpekcijskih ukrepov, saj so, dodajajo v uradu, v DZ-ju in na notranjem ministrstvu po odkritih pomanjkljivostih že ob naknadnem preverjanju verodostojnosti podpisov in podpisnikov referendumske pobude samoiniciativno zagotovili ustrezne postopke in ukrepe za zavarovanje osebnih podatkov na seznamu podpisnikov. Izginuli podpisi so povzročili interpelacijo zoper Vinka Gorenaka, ki jo je vložila Pozitivna Slovenija. Ta točka bo na dnevnem redu seje DZ-ja prihodnji teden.
Gorenak ni presenečen
Gorenak je po seji vlade sicer pojasnil, da odločbe informacijskega pooblaščenca ni prebral in je na MNZ niti niso dobili. "Vse kar vem, vem posredno, od tistih, ki so jo prebrali. Če drži, o čemer so me obvestili sodelavci, ne gre za kakšne posebne ugotovitve," je dejal minister.

"To, da podpisi niso bili prešteti v DZ-ju, smo vedeli, ste vedeli tudi vi, to, da nismo šteli pri nas, je pa tudi že vsesplošno znano dejstvo. Tako da me ta ugotovitev ne preseneča," je dejal. Če v odločbi piše, da ni možno ugotoviti, kje so se podpisi izgubili, zaradi odsotnosti evidenc tako v DZ kot na MNZ, se Gorenak s tem, kot pravi, strinja in k temu nima kaj dodati.