Slovenija

Poudarki

  • Pri pooblaščencu imajo zadržke do osnutka, zlasti do uporabe brezpilotnih letalnikov, avtomatskih prepoznav registrskih tablic ter zbiranja biometrije.
Policija
Na uradu informacijskega pooblaščenca so ministrstvu za notranje zadeve posredovali več pripomb na osnutek zakona o nalogah in pooblastilih policije, ministrstvo pa je upoštevalo le nekatere. Foto: BoBo

Dodaj v

Informacijski pooblaščenec svari pred naglico pri podeljevanju pooblastil policiji

Osnutek zakona uvaja elektrošoker, širše možnosti pregledov in prikriti nadzor
18. julij 2016 ob 22:06
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Informacijski pooblaščenec opozarja na pasti prehitrega in ne dovolj premišljenega sprejemanja novih policijskih pooblastil, kot jih določa osnutek zakona, ki ga bo kmalu obravnavala vlada.

Osnutek zakona namreč širi policijska pooblastila, tako kot novo prisilno sredstvo uvaja elektrošoker, policistom pa zagotavlja tudi širše možnosti pri izvedbi pregledov oseb, iskanju oseb in zagotavljanju reda na športnih prireditvah.

Osnutek posega tudi na področje pravice do zasebnosti in varstva osebnih podatkov, zlasti z obveznim pridobivanjem podatkov s tehnično kontrolo vseh letalskih potnikov, uvajanjem naprav za prepoznavo registrskih tablic, rabo videokamer in drugih tehničnih sredstev z brezpilotnimi letali in širitvijo možnosti rabe biometrije.

Na uradu informacijskega pooblaščenca so ministrstvu posredovali številne pripombe in predloge na osnutek zakona, a je ministrstvo upoštevala le nekatere. Pri pooblaščencu imajo tako še vedno številne zadržke do osnutka, zlasti do preširoko predpisanih možnosti uporabe brezpilotnih letalnikov, avtomatskih prepoznav registrskih tablic ter zbiranja biometričnih podatkov.

Pooblaščenca zlasti skrbi, da policija glede teh vprašanj ni opravila nujne predhodne in temeljite ocene učinkov v zvezi z varstvom osebnih podatkov, k čemur se je policija sama zavezala. Navedenih ukrepov po mnenju pooblaščenca ni mogoče sprejeti brez ustreznih analiz.

MNZ: Osnutek še usklajujemo
Na ministrstvu za notranje zadeve navajajo, da besedilo osnutka še ni usklajeno, saj pogovori z deležniki še potekajo. Na ministrstvu ob tem dodajajo, da vse pripombe temeljito preučujejo in jih poskušajo uskladiti s predlagatelji.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
offgrid
# 19.07.2016 ob 07:53
Na ministrstvu ob tem dodajajo, da vse pripombe temeljito preučujejo in jih poskušajo uskladiti s predlagatelji.

Jst se nisem srecal policaja k bi temeljito preučeval in usklajeval karkoli.

Dikcija definirana v zakonu govori, da je policaj nezmotljiv, pošten..etc.
Njegova misel je aksiom in odklon v zmotljivost ni predviden.

Iz naštetega tudi ni možno pričakovati globine zavedanja širine problematike.

Več moči, več potrditve o superiornosti.
Hansons
# 19.07.2016 ob 09:46
@mkv Vsekakor, policiji povečat pooblastila! Evropa pluje v vedno bolj nestabilne vode! Če normalno živiš se nimaš kaj bat policije. Če si pa človek k rine v težave je pa to tvoj problem
garmond
# 19.07.2016 ob 07:32
Migrantsko krizo so izkoristili za postopno uvajanje policijske države. Se zgledujemo po Erdoganu? Nas nazadnje čaka v prihodnosti diktatura in popolna policijska država? Imamo politika, ki mu takšne ambicije niso tuje, še dobro da tako težko pride na ablast.
cairns
# 19.07.2016 ob 11:55
Whitetrasher
Raje uvedite policijsko akademijo nazaj.Naj bodo vsaj profesionalci,če jim že širite pooblastila.

To bi bilo pametno za razliko od sedanjih instant policajev ki ne poznajo kaj dosti svojih pooblastil in še manj nalog ki jih morajo opravljati. Policijsko akademijo so ukinili ker so po letu 1991 začeli voditi kadri v stilu kretenov Harrisa in Proctorja iz filma o policijski akademiji .
Whitetrasher
# 19.07.2016 ob 11:30
Raje uvedite policijsko akademijo nazaj.Naj bodo vsaj profesionalci,če jim že širite pooblastila.
Barb Wire fan
# 19.07.2016 ob 15:53
Dajte raje pooblastila sodiščem, da koga dejansko kaznujejo, policaji jih bodo že pohopsal.
Funky_funky
# 19.07.2016 ob 08:16
Preslabo izobraženim, neiskušenim egomanijakom dati še večja pooblastila?
Ne vidim razloga zakaj ne....
rođe
# 19.07.2016 ob 17:18
me zanima kakšna bo zloraba elektrošokerjev glede na to da se posledic ne vidi...
pero-perica
# 19.07.2016 ob 09:58
ne spada sem ,samo to pohvalo slovenski železnicam pa moram napisat.me je kar na rit vrgl ko me je hči poklicala,da je imel vlak iz kamnika zamudo.ker pa piše v voznem redu,da je povezava za koper je sprevodnik poklical dispečarja in je vlak za kopert počakal vlak ,ki je pripeljal iz kamnika.SZ kapo dol ,to pa je profesionalni pristop
KmečkaPamet
# 20.07.2016 ob 08:05
Država niti v srednjem veku, nitibolševističnih časih ni ravnala tako kot danes. Da je pred domačega človeka postavila tujca.
xerces8
# 19.07.2016 ob 12:20
Če to počno naši potem je OK.
cairns
# 19.07.2016 ob 11:50
garmond
Migrantsko krizo so izkoristili za postopno uvajanje policijske države.

Daj nehaj s takšnimi kretenizmi. Policija ima tudi pooblastilo da nosi orožje in ga uporabi, kar pomeni da lahko človeka ubije. A se po Sloveniji strelja vsepovprek ? Ne.
To kar sedaj uvajajo je samo prilagajanje merkelizaciji Evrope in ne predstavlja nekega bistvenega posega v zasebnost. Že sedaj so na državni meji imeli večja pooblastila.
amigo
# 19.07.2016 ob 09:30
Tujec je ubil policaja, oni bi se pa zdaj spravili nad nas z brezpilotnimi letalniki, elektrošokerji in podobnim orodjem. Verjetno se vladajoči bojijo množičnih neredov, pa se morajo pripraviti. Cerar je največji hinavec v Sloveniji. Obljubljal je etiko, uvaja pa diktaturo.
Haloo
# 19.07.2016 ob 09:14
Barabicam je potrebno omogočiti vsa nezakonita dejanja, sicer bodo žalostni in obupani, delali v dobrodelne namene.
mkv
# 19.07.2016 ob 08:30
Žalostno je, da postajamo vse bolj policijska država in da to očitno sami hočemo, ker smo jih izvolili. Proti!!! Jaz sem, da policiji zmanjšamo pooblastila.
Kazalo