Maher mora zrušiti obe črni gradnji. Foto: MMC RTV SLO
Maher mora zrušiti obe črni gradnji. Foto: MMC RTV SLO
Igor Maher
Igor Maher se je moral zaradi svoje črne gradnje s položaja ministra posloviti po samo petih dneh. Foto: BoBo

Upravna enota Piran je namreč le nekaj dni po medijskem razkritju črne gradnje zavrnila Maherjevo vlogo za gradbeno dovoljenje, češ da ga po tako imenovani "Černačevi" uredbi ne potrebuje. Tako Maher kot javnost sta si predstavljala, da je s tem objekt legaliziran in posledično varen pred gradbenimi inšpektorji.

Inšpektorjev sklepi UE-ja ne zanimajo
"Sklep, s katerim je Upravna enota Piran zavrgla vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja, ni akt, ki bi sam po sebi izkazoval legalnost objekta - legalnost objekta je v ugotovitvenem postopku presojal gradbeni inšpektor," so nam sporočili z Inšpektorata za promet, energetiko in prostor.

"Gradbeni inšpektor je odločbo izdal ne glede na odločitev UE Piran, saj dejansko stanje na terenu ni skladno s stanjem, opisanim v podani vlogi za izdajo gradbenega dovoljenja, in na podlagi katere je odločila UE Piran. UE Piran je s sklepom zavrgla vlogo investitorja, saj opisan objekt v vlogi, če bi v naravi kot takšen obstajal, gradbenega dovoljenja res ne bi potreboval," dodajajo.

Maher: "Za kmetovanje", inšpektor: "Za bivanje"
Na inšpekciji pojasnjujejo, da objekt, kot ga je v vlogi opisal Maher, ne ustreza dejanskemu stanju na terenu. Ugotovili so, da ni namenjen kmetijski rabi, ampak bivanju, poleg tega gre za zasuti objekt, za katerega je nujno izvesti statično preverjanje, "zato se objekt ne more šteti za enostaven objekt". To pomeni, da je bilo zanj treba pred začetkom gradnje pridobiti gradbeno dovoljenje, česar pa Maher ni storil. Objekta ni mogoče legalizirati niti na podlagi določil Uredbe o prostorskih ureditvenih pogojih za sanacijo degradiranega prostora občine Piran.

Meril je geometer
Igor Maher vztraja pri tem, da je upravni enoti predložil vse potrebne in veljavne dokumente, ki verno sledijo stanju v naravi, saj je izmere opravil geometer. Ne razume, kako si lahko isto zadevo uprava enota in inšpekcija tako različno razlagata. Na odločbo o rušitvi vkopane vinske kleti, kot jo sam imenuje, se bo pritožil.

Kot je znano, je črna gradnja Maherja stala ministrskega stolčka. S položaja ministra za infrastrukturo in promet je moral oditi po zgolj slabih petih dneh.

Eugenija Carl, TV Slovenija