Foto: BoBo
Foto: BoBo

Informacijo o začasni prepovedi obratovanja žičnice na edino slovensko visokogorsko smučišče je že potrdil vodja delovne skupine za obnovo Kanina, poslanec SDS-a Danijel Krivec.

Kot je pojasnil za Dnevnik, bo po odredbi inšpektorja Kanin zaprt, dokler pristojni ne bodo dostavili dokumentacije francoske družbe Poma, ki dobavlja rezervne dele za žičniško infrastrukturo in je lani opravila podrobnejši pregled naprav.

Krivec je dejal še, da bodo zagato rešili, saj bi bila sicer škoda za bovški turizem prevelika. Prepričan je, da je inšpektor dobil nalogo, naj Kanin začasno zapre.

"Postavil se je na stališče, da dokumentacije ni, zakon pa mu omogoča, da smučišče zapre, čeprav se je v takšnih primerih doslej vedno postavil rok, do kdaj je treba stvari urediti," je pojasnil Krivec. S Kaninom se je po njegovi oceni začelo zapletati, odkar so pred tedni napovedali skorajšnje sprejetje zakona o Kaninu.

Direktorica družbe Sončni Kanin Manuela Božič Badalič je pojasnila, da jim je bilo obljubljeno, da bodo od družbe Poma dokumentacijo, ki potrjuje, da je žičnica varna za obratovanje, dobili še danes ali v torek. Kot je dejala, upajo, da bodo s tem rešeni pomisleki inšpektorata in da bodo normalno obratovali že konec tega tedna.

Poudarila je še, da med petkovim pregledom inšpektor ni odkril napake pri delovanju žičnice, tako da varnost potnikov ni bila ogrožena.

Na Občini Bovec izjav glede začasnega zaprtja Kanina po poročanju Primorskih novic za zdaj ne dajejo, vendar bodo konec tedna pojasnili okoliščine preklica dovoljenja, vključno z dokumenti. Izjavo bodo predvidoma dali tudi v družbi Promotour, ki upravlja smučišča Furlanije - Julijske krajine, tudi s Kaninom povezanim smučiščem Sella Nevea.

Prihodnje leto 50 letnica gondole

Strokovnjaki Zavoda za gradbeništvo Slovenije naj bi pred tednom dni prišli na Kanin pregledat krožno kabinsko žičnico, ki bo prihodnje leto stara 50 let. V podjetju Sončni Kanin so za tehnični pregled že plačali 7200 evrov, za strokovnjake so tudi najeli hotelske sobe, a so jih ti v ponedeljek obvestili, da pregleda ne bo, še poročajo Primorske novice.

Kot so navedli na zavodu, so bili seznanjeni z informacijo, da je podjetje Poma konec lanskega leta na kabinski žičnici izvajalo določene preglede, niso pa bili seznanjeni z ugotovitvami. Ob tem so dodali, da so pregled ves čas pogojevali s predložitvijo ustreznih poročil, iz katerih bi bili razvidni ugotovitve in stališče Pome glede podaljšanja skrajnega roka življenjske dobe naprave.

Prav po tistem, ko je zavod odpovedal načrtovani tehnični pregled žičnice, ki ji konec leta poteče obratovalno dovoljenje, so se v javnosti začela pojavljati sporočila, da posebnemu zakonu o Kaninu slabo kaže.

Usoda smučišča pa bo odvisna predvsem od posebne zakonske obravnave, saj smučišče oziroma lastnica Občina Bovec na lanskem javnem razpisu za vlaganja v trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma ni dobila sredstev.