Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Sorodna novica Organizacije za svobodo medijev zaskrbljene zaradi razmer v Sloveniji

Na inšpektoratu so pojasnili, da nadzor opravljajo po uradni dolžnosti. Nadzor se je sicer zgodil teden dni po tem, ko ga je s sklepom predlagala vlada. "V predmetni zadevi je bil sicer izdan sklep vlade, vendar inšpektorat za delo nadzor opravlja po uradni dolžnosti v okviru svojih pristojnosti. Pojasnjujemo, da je bil postopek pri STA uveden, vendar še ni zaključen, tako vam več informacij za zdaj še ne moremo posredovati," so za STA navedli na inšpektoratu.

Vlada je pretekli teden namreč sprejela sklep, v katerem je med drugim inšpektoratu za delo predlagala, da naj v skladu s svojimi pristojnostmi opravi inšpekcijski nadzor in pregleda delovanje na agenciji.

Inšpekcija nadzora delovnih razmerij je lani sicer opravila 10.031 nadzorov, inšpekcija nadzora varnosti in zdravja pri delu pa 7016. V obeh primerih številki navzgor odstopata od obsega nadzorov v zadnjem petletju. Koliko od teh nadzorov je bilo opravljenih na podlagi prijave, sicer ne pojasnjujejo, ker statistike nadzorov ne vodijo na način, da bi bilo to mogoče enostavno številčno razbrati, še manj pa, ali gre za prijavo vladnih organov.

"Prav tako je nemogoče napovedati, koliko časa traja od prijave do izvedbe nadzora, saj je to odvisno od same vsebine prejete prijave in narave domnevnih kršitev," so še navedli.

Vlada je sicer prejšnji teden v omenjenem sklepu tudi predlagala nadzornemu svetu STA razrešitev direktorja STA-ja Bojana Veselinoviča. Sprejela je tudi sklep, naj notranje ministrstvo preveri, ali kršitve vsebujejo elemente sumov kaznivih dejanj, in naj se preveri odgovornost nadzornikov.