Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Potem ko je Urad vlade za komuniciranje (Ukom) novembra začasno zaustavil financiranje javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA), je Sindikat novinarjev Slovenije (SNS) sredi decembra naznanil kaznivo dejanje zoper direktorja Ukoma Uroša Urbanijo. V sindikatu so pojasnili, da utemeljeno domnevajo, da je zlorabil uradni položaj in prekoračil pooblastila ter da z nevestnim delom povzroča škodo opravljanju javne službe STA-ja.

Sorodna novica Novinarski sindikat vložil ovadbo zoper Urbanijo, Urbanija pa zoper Veselinoviča in nadzornike

Urbanija pa je nato isti dan na seji parlamentarnega odbora za kulturo sporočil, da je Ukom vložil naznanilo kaznivega dejanja zoper direktorja STA-ja Bojana Veselinoviča, prejšnjo direktorico Ukoma Kristino Plavšak Krajnc in nadzornike STA-ja. Ovadbo so vložili zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic zoper Plavšak Krajnčevo in zaradi suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev zoper direktorja STA-ja Veselinoviča ter predsednika nadzornega sveta družbe Mladena Terčelja, namestnika predsednika Aleksandra Igličarja in dva člana Jureta Brankoviča in Jerneja Šmajdka.

Tožilstvo je obe ovadbi zavrglo. Kot je navedlo v sklepu o zavrženju ovadbe, ki jo je vložil sindikat novinarjev, ni podan utemeljen sum, da je Urbanija storil naznanjeni kaznivi dejanji. "Glede na vsebini obeh kazenskih ovadb in njunih prilog je jasno, da je srž spora med STA-jem in Ukomom rezultat različnih interpretacij pravne ureditve konkretnega področja in njunih medsebojnih razmerij, kar pomeni, da ni podan utemeljen sum, da bi ovadeni s svojim ravnanjem izvrševal očitani kaznivi dejanji," je v sklepu zapisala tožilka Špela Brezigar. Po njenih navedbah gre v konkretnem primeru očitno za nesoglasja vpletenih, razčiščevanju katerih pa ni namenjen kazenski postopek.

Sindikat novinarjev Slovenije: Vlada mora zagotoviti nemoteno delovanje STA-ja

Sindikat novinarjev Slovenije (SNS) je v odzivu izpostavil, da ostaja dejstvo, da mora vlada zagotoviti nemoteno delovanje in financiranje STA-ja v skladu z zakonom o STA-ju. Ne glede na to, ali je s STA sklenila pogodbo, pa mora iz proračuna države za leto 2021 za opravljanje javne službe zagotoviti sredstva v skladu s sprejetim poslovnim načrtom STA-ja za leto 2021, so poudarili.

Ukom: Jasno je, da je urad predstavnik ustanovitelja

Ukom medtem pozdravlja navedbe tožilke, da STA pridobiva sredstva iz sredstev državnega proračuna na podlagi letne pogodbe med ustanoviteljem in STA-jem, v nadaljevanju pa tudi, da "zgolj odsotnost (izrecnega pooblastila) za sklenitev takšne pogodbe z vidika kazenskega prava ni relevantna".

Skladno s takšno dikcijo tožilstva urad pričakuje, da bo direktor STA-ja Veselinovič nemudoma izročil uradu celotno zahtevano dokumentacijo. Tako iz zgoraj navedenega kot iz podpisane pogodbe namreč jasno izhaja, da je urad "predstavnik ustanovitelja", za kar pa ne potrebuje izrecnega pooblastila, so zapisali na uradu.

Veselinovič: Ovadba je bila pritisk na STA

STA pa po besedah njenega direktorja Veselinoviča pozdravlja, da je okrožna državna tožilka zavrgla kazensko ovadbo zoper vodilne v agenciji in nekdanjo direktorico Ukoma.

Zavrženje je bilo po njegovih navedbah pričakovano, saj je bilo jasno, da STA nikoli ni ravnal nezakonito. "To je oziroma bi moral vedeti tudi Ukom, zato je očitno, da je bila kazenska ovadba vložena kot še eden v vrsti pritiskov na STA kot samostojno institucijo," je sporočil.

Ob tem je po njegovem mnenju skrb vzbujajoče, da gre pri vsem skupaj za "manipulativni poskus, da bi bila odločitev tožilstva o zavrženju ovadbe prikazana kot pooblastilo, da Ukom vstopi v vlogo družbenika STA-ja". Po zakonu o STA-ju je to vlada, in ne Ukom, je izpostavil. Vse listine in podatki so vladi vedno na voljo, a jih ni nikoli zahtevala na podlagi zakona o gospodarskih družbah in skladno z zakonom o STA-ju, je zagotovil.

Sorodna novica Zaskrbljeni in zgroženi novinarji STA-ja opozarjajo na samovoljo direktorja Ukoma

STA čaka na denar

V januarju je sicer Ukom poplačal zapadle obveznosti po pogodbi o opravljanju javne službe za leto 2020. Ker pa pogodba za leto 2021 ni sklenjena, je Ukom zavrnil plačilo za januar. Podlago za plačilo izvajanja javne službe STA-ja poleg zakona o STA-ju daje tudi sedmi protikoronski zakon, ki je bil sprejet konec lanskega leta. Ta sicer določa, da se STA ne glede na to, ali je z ustanoviteljem sklenila pogodbo, iz državnega proračuna države za 2021 za opravljanje javne službe zagotovijo sredstva v skladu s sprejetim poslovnim načrtom. Slovenska tiskovna agencija tako na na plačilo čaka 25 dni.