Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nekaj tednov po tem, ko je oktobra lani premier Janez Janša STA označil za nacionalno sramoto, smo prejeli zahtevo UKOM-a po posredovanju poslovnih listin. Dokumentacija je vselej na voljo vladi kot ustanovitelju agencije, ne pa tudi uradu za komuniciranje, poudarja direktor STA-ja Bojan Veselinović.

"Čisto samovoljna odločitev, da se v skladu z zakonom, ki velja, ne dajo sredstva STA-ju," poudarja Veselinovič.

Direktor UKOM-a Uroš Urbanija odgovarja, da je Veselinovič po pogodbi UKOM-u dolžan predložiti katero koli zahtevano dokumentacijo, ker tega že več mesecev ne želi storiti, nimamo vpogleda v finančno stanje agencije.

"Vprašanje STA-ja ni vprašanje novinarstva, uredništva, ampak je vprašanje neodgovornega direktorja, vprašanje pravne in poslovne narave," je pojasnil Urbanija.

Spor med direktorjema se mora čim prej razrešiti, imamo pa sicer v medijskem prostoru precej večje zagate od te, meni dekan Fakultete za medije Borut Rončević. Sam sicer STA ne uvršča med tri ključne medije pri nas.

"Slovenska medijska krajina je bogata. Veliko je medijev, ki zmorejo zagotoviti ustrezno obveščanje javnosti," meni Rončević.

Drugače meni profesor Marko Milosavljević s Fakultete za družbene vede. Večina slovenskih medijev, tudi največjih, pogosto citira STA in povzema njene vsebine.

"To, da se stvari tako lomijo, da se ustavlja financiranje, da se uničuje neka medijska hiša zaradi tovrstnih sporov in obračunavanj, je neprimerno in v resnici škoda za vse državljane," je opozoril.

Ob tem je vlado pozval, naj spoštuje zakon in naprej financira STA, odkrivanje morebitnih poslovne nepravilnosti pa naj prepusti pristojnim nadzornim organom.

Bo Slovenska tiskovna agencija dočakala svojo 30. obletnico?