Bručan je drugi minister v Janševi vladi, zoper katerega bo potekala interpelacija. Prva je doletela ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki pa je svoj položaj ubranil. DZ je pred kratkim na predlog premierja Janše razrešil ministra za delo Janeza Drobniča. Foto: RTV SLO
Bručan je drugi minister v Janševi vladi, zoper katerega bo potekala interpelacija. Prva je doletela ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki pa je svoj položaj ubranil. DZ je pred kratkim na predlog premierja Janše razrešil ministra za delo Janeza Drobniča. Foto: RTV SLO
Državni zbor
V torek in sredo se obeta vroča in zanimiva razprava o dozdajšnjemu delu ministra za zdravje. Koalicija in opozicija sta namreč trdno vsidrani vsaka na svojem bregu. Foto: RTV SLO
Ena ključnih točk interpelacije je privatizacija. Z njo naj bi se domnevno zniževale pravice in dostop do zdravstvenih storitev. Foto: RTV SLO
Bručan pred interpelacijo

Kolegij predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija je sklenil, da se bo razprava o delu in odgovornosti ministra za zdravje začela v torek, 12. decembra, ob 11. uri. Če bo o interpelaciji želelo razpravljati več poslancev, se bo seja nadaljevala tudi naslednji dan, v sredo, 13. decembra. Časovni potek seje sicer še ni znan.

Obilica razlogov za interpelacijo
Interpelacijo zoper ministra za zdravje so skupaj z zahtevo po sklicu izredne seje vložili poslanci LDS-a 11. oktobra. V njej ministru Andreju Bručanu očitajo divjo privatizacijo, nepripravo več zakonov, manipuliranje s podatki o čakalnih dobah in milijardno škodo zaradi previsokih cen zdravil. Poslanci LDS-a so prepričani, da je minister odgovoren za razgradnjo zdravstvenih domov, očitajo pa mu tudi, da ni pripravil strategije zdravstvenega varstva med letoma 2005 in 2012 in da ne izvaja zakonov na področju zavarovalništva.

Bručan zavrača vse očitke
Minister Bručan se je na interpelacijo že odzval. V 88-stranskem odgovoru, ki ga je poslal v državni zbor, je zapisal, da je razočaran nad navajanjem neresnic in demagoškimi trditvami o domnevno neizvršenih nalogah. Bručan ni želel govoriti o posameznih točkah interpelacije, zavrnil pa je tudi očitke o divji privatizaciji. Po besedah ministra gre namreč le za uvajanje zasebništva v javnem delu zdravstva, koncesije pa se podeljujejo na enak način kot v času prejšnjih vlad.

Interpelacija razdelila stranke
Največja vladna stranka je opozorila, da želi LDS z vprašanji o odgovornosti ministra Bručana prikriti sistemske težave v javnem zdravstvu, ki jih je zakrivila prejšnja vlada. SDS je prepričan, da želi predsednik LDS-a Jelko Kacin konsolidirati stranko, ki je domnevno razdeljena na več frakcij. V SDS-u ne vidijo težav pri uvajanju sistema koncesij, saj lahko tudi zasebniki delujejo znotraj mreže javnega zdravstva.

V LDS-u so zavrnili tezo, da je interpelacija odsev notranjih težav v stranki, in zatrdili, da so interpelacijo vložili zaradi bolnikov. Po mnenju Cvete Zalokar Oražem je potrebno Bručana ustaviti še pred razgradnjo zdravstvenega sistema. Interpelacija naj ne bi bila politična, ampak vsebinska, saj se mora neprimerno ravnanje v škodo bolnikov končati.

Tudi v SD-ju so prepričani, da so odgovori ministra na interpelacijo nezadovoljivi, ter da minister državljanom odvzema osnovne zdravstvene pravice. Zaradi privatizacije zdravstva bodo državljani na slabšem, saj se zmanjšuje raven njihovih pravic, zaključujejo Socialni demokrati.

Bručan pred interpelacijo