Premierka Alenka Bratušek je ocenila Virantovo delo kot dobro in mu izrekla polno podporo. Foto: BoBo
Premierka Alenka Bratušek je ocenila Virantovo delo kot dobro in mu izrekla polno podporo. Foto: BoBo
Opozicija ministru za notranje zadeve očita, da ogroža sistem lokalne samouprave in da s svojim delovanjem povzroča škodo državi. Foto: BoBo
Virant zavrača očitke v interpelaciji

Večerni del današnje razprave je sicer zaznamoval dialog med poslancem SDS-a Brankom Grimsom in Virantom. Slednji je namreč opoziciji dejal, da je v interpelacijo uvrstila očitke, o katerih "nobena državna inštitucija ni ugotovila s od suma niti k od kršitve".
Opozicija po njegovih besedah veliko govori o etičnosti, na drugi strani pa ima del opozicijskih poslancev po besedah Viranta vodjo, ki ga je sodišče - sicer še nepravnomočno - obsodilo zaradi korupcije, komisija za preprečevanje korupcije pa je pri njem ugotovila hude kršitve. "To govorim zato, da bo tudi tistim, ki to gledajo, vidno iz vesolja, da gre za totalno dvojna merila," je dejal Virant.

"Ko je bil gospod Virant v neki drugi vlogi, je na vse kriplje nasprotoval zakonu o protikorupcijski komisiji in ocenjeval, da je komisija slaba. Potem, ko je ta komisija dala neko stališče, ki mu je v tistem trenutku ustrezalo, da je zamenjal strani, pa je to mnenje edino sveto in zveličavno," pa mu je odgovoril Grims. Virant je nato pojasnil, da je komisiji nasprotoval, ker zaradi slabega zakona ni imela pomembnejših orodij za spopad za korupcijo.
Opozicija si želi odhod Viranta
Interpelacijo so pred mesecem dni vložile opozicijske stranke SDS, NSi in SLS. Virantu očitajo, da ogroža sistem lokalne samouprave, sklepa drage sporazume z javnim sektorjem in povzroča škodo državnemu premoženju. To je, po mnenju opozicije, že povzročil z nakupi poceni letalskih vozovnic, še bolj pa jo bo povzročil z odškodninami za izbrisane.

Vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin je v imenu predlagateljev interpelacije izpostavil predvsem, da jih je Virant neprijetno presenetil z napovedjo o ukinitvi več kot 100 občin. Po mnenju Tonina bi to privedlo do nove centralizacije, saj so majhne občine nastale prav zaradi zapostavljanja iz posameznih centrov. Enake finančne učinke bi lahko po mnenju Tonina dosegli z uvedbo obveznih skupnih občinskih uprav.

Franc Bogovič, poslanec in predsednik SLS-a, je Virantu očital, da reformo lokalne samouprave načrtuje na hitro, brez resnih analiz in posvetovanj s strokovnjaki. Virant je odvrnil, da se strategija razvoja lokalne samouprave še pripravlja in da bo o njej mogoče neomejeno razpravljati, ko bo prišla v DZ. "Edini moj greh je, da sem povedal svoje mnenje, v katero smer bi zadeva morala iti," je dejal.

Grimsa skrbijo odškodnine za izbrisane
Branko Grims (SDS) je Virantu očital zadnji dogovor s sindikati javnega sektorja, ki ga je označil za zelo drago naložbo, in nerealno prikazovanje številk o odškodninah za izbrisane. Iz ocene naj bi bili povsem izpuščeni stroški, ki jih bo država plačala na sodiščih, ko bodo izbrisani zoper njo vlagali tožbe, je dejal Grims.

Iz vrst NSi-ja, natančneje iz ust poslanca Jožefa Horvata, so leteli očitki o nakupu poceni vozovnic pri Adrii Airways. Virantu Horvat, kot je dejal, lahko verjame, da ni vplival na cene poletov, a bi moral, ko je videl, da so karte nenavadno poceni, "kot moralen človek reči ne, jaz želim plačati toliko, kot anonimni državljan".

Mirko Brulc iz SD-ja je interpelacijo ocenil kot "političen šund" in kot izredno slabo pripravljeno.

Virant očitke zavrača
Virant je vse očitke iz interpelacije zavrnil in obenem dejal, da je na vse stvari, ki mu jih očitajo, pravzaprav ponosen. Interpelacija je po njegovem mnenju v celoti neutemeljena in je zgolj nepotrebno tratenje časa in davkoplačevalskega denarja. Dejal je, da odločitve, ki jih sprejema, vselej dobro premisli in jih sprejme v skladu s svojimi vrednotami.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije so za Slovensko tiskovno agencijo medtem pojasnili, da je preiskava o nakupu letalskih vozovnic v sklepni fazi.

Virant ima podporo koalicije, četudi so se ob vložitvi interpelacije pojavila namigovanja, da naj bi bila vprašljiva podpora poslancev največje vladne stranke PS.

Virant lahko računa na podporo premierke
Virantu je podporo izrekla tudi premierka Alenka Bratušek, ki je ocenila, da minister dela dobro. Poslanke in poslance je pozvala, naj vladi pustijo delati, saj bo le tako lahko izpolnila svojo zavezo, da postavi našo državo med najboljše v Evropi.

Bratušek je vlagateljem interpelacije očitala, da interpelacije niso vložili zaradi Virantovega slabega dela. "Ne morem mimo dejstva, da tokrat nastopate proti ministru predvsem na podlagi osebnih zamer, ki jih je iz vaših vrst čutiti že od samega izstopa Gregorja Viranta iz vaše vlade," je dejala.

Na očitke o "centralizaciji" je premierka odvrnila, da ne ve, kako lahko minister s predlogom za zmanjšanje števila občin in spremembo njihovega financiranja ogroža sistem lokalne samouprave. Nič namreč še ni bilo sprejetega, niti predlaganega, stekla je le razprava. Kot je ugotavljala, se tako zdi, da se ogrožene počutijo predvsem župani iz opozicijskih strank.

Razlog za interpelacijo ne moreta biti niti podpisa dveh sporazumov s sindikati. Kot je dejala, se Virantu torej očita, da se trudi najti skupni jezik s sindikati. Premierka je ob tem vprašala, ali se predlagatelji kdaj vprašajo, koliko so stale napačne odločitve, ki so bile narejene brez dogovora s sindikati in jih je sodišče razveljavljalo.

Tudi pri izbrisanih bi se bilo po njenih besedah bolje vprašati, kolikšno škodo so storili tisti, ki niso pravočasno sprejeli ustreznih rešitev, kot pa očitati nezakonitost in škodljivost prizadevanjem ministra, da v mejah mogočega z dnevnega reda slovenske politike končno spravi vprašanje izbrisanih.

Vprašljiva podpora dela poslancev PS-ja?
Namigovanja, da ne bodo vsi koalicijski poslanci podprli Viranta, so se znova pojavila ob včerajšnji kriminalistični preiskavi, ki je med drugim potekala tudi pri obrambnem ministru Romanu Jakiču, zaradi česar naj bi bila vprašljiva podpora dela poslancev PS-ja. Virant je na to odgovoril, da bi mu bilo v čast, če bi padel zaradi profesionalnega in pogumnega dela policije.

Obravnava interpelacije naj bi trajala kar 16 ur, kar pomeni, da se lahko nadaljuje tudi v petek, saj je za današnjo sejo parlamenta predvidenih le 10 ur. Na izredni seji pa bodo poslanci poleg interpelacije obravnavali tudi predlog energetskega zakona, novelo zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, novelo zakona o elektronskih komunikacijah, novelo zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter dopolnitve zakona o graditvi objektov.

Virant zavrača očitke v interpelaciji