Da so intervencijski ukrepi nujni, se zavedajo tudi sindikati. Foto: MMC RTV SLO/ A.S.
Da so intervencijski ukrepi nujni, se zavedajo tudi sindikati. Foto: MMC RTV SLO/ A.S.

Intervencijski zakon z ukrepi za leto 2012 je v torek sprejela vlada. V parlamentarni postopek po nujnem postopku bo poslan takoj po konstituiranju državnega zbora.

Janez Janša je ob robu seje državnega zbora predstavil svoj pogled na intervencijski zakon, ki ga je vlada v torek poslala v obravnavo po nujnem postopku. Poudaril je, da besedilo sploh še ni dostopno, zato se do same vsebine ne more izrekati, je pa izpostavil eno izmed poglavitnih točk, na kateri bo SDS gradil stališče do predloga zakona. Spomnil je na novega predsednika španske vlade, ki je pred dnevi predstavil špansko različico interventnih varčevalnih ukrepov, ki so sicer ostri, a ne vključujejo "dodatnega zniževanja standarda upokojencev". "Če bi Slovenija zniževala standard tej skupini, bo te prihranke treba nadoknaditi s socialnimi transferji z istega vira na drugje," je dejal.

Tranferji se leta 2012 ne bodo usklajevali
Predlog zakona med drugim prinaša spremembo na področju usklajevanja transferjev. Tako se v letu 2012 transferji posameznikom in gospodinjstvom, pokojnine, drugi prejemki, plače javnih uslužbencev in funkcionarjev ne bodo spreminjali. Nespremenjena ostane tudi višina regresa za javne uslužbence (692 evrov), v veljavi ostanejo omejitve napredovanj javnih uslužbencev, plače funkcionarjev pa se bodo znižale za štiri odstotke osnovne plače.

Brez Jankovićevih kompromisnih točk (za zdaj)
Gre za nujne ukrepe, ki naj bi kratkoročno pripomogli k zmanjšanju tveganja za stabilnost javnih financ. Nujnost sprejetja tega zakona po opozorilu vlade, ki opravlja tekoče posle, narekujejo stanje na finančnih trgih, zahteve Evropske komisije po še hitrejši konsolidaciji javnih financ in želja, da Slovenija ostane stabilna in socialna država. Predlog zakona je vladni predlog, ki ne vsebuje kompromisnih rešitev, ki jo je konfederaciji sindikatov javnega sektorja posredoval najverjetnejši mandatar Zoran Janković.

Po besedah predsednika Sviza Branimirja Štruklja sindikat Jankovićev predlog podpira, a le če se poslanske skupine pisno zavežejo, da se odrekajo dodatnim enostranskim spremembam v prihodnjem letu. Taka kršitev bi za sindikat pomenila poziv k splošni stavki v javnem sektorju.