Inzko si želi tudi krepkejšega gospodarskega sodelovanja, pri čemer je izpostavil Slovensko gospodarsko zvezo v Celovcu. Foto: EPA
Inzko si želi tudi krepkejšega gospodarskega sodelovanja, pri čemer je izpostavil Slovensko gospodarsko zvezo v Celovcu. Foto: EPA
NSKS z novim predsednikom

Inzko, visoki predstavnik mednarodne skupnosti in posebni odposlanec EU-ja v Bosni in Hercegovini, je bil edini kandidat, ob izvolitvi pa je dejal, da sta njegovi prednostni nalogi prizadevanje za usklajenost med organizacijami slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem ter skrb za šolstvo. Za podpredsednika sta bila na Inzkov predlog izvoljen Nanti Olip, ki bo Inzka ob njegovi odsotnosti nadomeščal v BiH-u, ter Danilo Katz. Tajnik NSKS-ja je postal Marko Oraže. Novi predsednik namerava sestaviti strokovni posvetovalni odbor, ki bi mu svetoval pri najpomembnejših vprašanjih.

Glede dvojezičnih napisov si bo prizadeval za najbolj optimalno rešitev
Inzko je poudaril, da je na avstrijskem Koroškem treba doseči boljše ozračje, v katerem bo dvojezičnost pomenila prednost. O reševanju odprtih manjšinskih vprašanj je dejal, da bodo najprej poskušali doseči konsenz znotraj skupnosti, nato na Koroškem in še širše v Avstriji. Ker prijave za dvojezični pouk rastejo, okoliščine pa niso optimalne, bo Inzko veliko pozornosti namenil tudi šolstvu. Treba je namreč najti rešitve za slovensko glasbeno šolo, otroške vrtce in pedagoško posodobitev dvojezičnega šolstva.

O dvojezičnih napisih na avstrijskem Koroškem je Inzko dejal, da je zanj na prvem mestu Avstrijska državna pogodba, nato pa avstrijsko pravosodje z odločbami ustavnega sodišča, a se je pri tem treba zavedati, da se table ne postavljajo v političnem vakuumu. Sam si bo prizadeval za čim bolj optimalno rešitev, a ta najverjetneje ne bo po volji vsem.

Karel Smolle, dozdajšnji predsednik NSKS-ja, je poudaril nujnost nadaljnje odločnosti v prizadevanjih za enakopravnost koroških Slovencev, od Slovenije pa zahteval več državniškega odnosa in vstop Slovenije v Avstrijsko državno pogodbo. Svojega naslednika je opozoril, da je predsedniško mesto le prve dni povezano z veseljem in častjo, a se to, ko začneš nekaj zahtevati, hitro spremeni.

NSKS z novim predsednikom