21 sindikatov javnega sektorja je zaradi napovedanega neizplačila sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij napovedalo stavko. Foto: MMC RTV SLO
21 sindikatov javnega sektorja je zaradi napovedanega neizplačila sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij napovedalo stavko. Foto: MMC RTV SLO
Irma Pavlinič Krebs
Ministrica ne popušča, ostaja pa tudi napoved stavke. Foto: Bobo
Dušan Miščević
Če se bo vlada pogajala le formalno, bomo stavko izvedli, je napovedal Dušan Miščević. Foto: MMC RTV SLO
Stavka čez enajst dni

Ministrica za javno upravo je pojasnila, da bi se morala država, če bi želela izvesti napovedano izplačilo sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij, zadolžiti za dodatnih 100 milijonov evrov v letih 2011 in 2012.

Pavlinič Krebsova je odgovorila tudi na stavkovne zahteve sindikatov javnega sektorja in glede položajnega dodatka dejala, da je uredba že v usklajevanju s sindikati, o plačilu dežurstev pa, da skladno s sporazumom med Fidesom in ministrstvom za zdravje že potekajo usklajevanja glede plačila dežurstvenih delovnih mest.

O kvorumih pa je zatrdila: "Sindikati točno vedo, da vlada ni kršila socialnega dialoga." Dodala je, da so dialog prekinili sindikati, zato so se na vladi odločili, da je kvorum nujno treba spremeniti, "da damo težo glasovom, ki so prišli na dan".

O napovedani stavki javnega sektorja se je izrekel tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je povedal, da predloga stavke ne podpira. V javnem sektorju bi morali po njegovem razumeti argumente vlade, da preloži povišanje plač.

V pripravi tudi pravne podlage za zamrznitev
Ministrica je pojasnila še, da vlada s predlogom državnega proračuna pripravlja tudi ustrezne pravne podlage za politiko plač v javnem sektorju oziroma za njihovo zamrznitev. Poiskati bodo skušali tako rešitev, da se bodo izognili poračunu zaradi prestavljenega izplačila odprave plačnih nesorazmerij, kjer je tretja četrtina skladno z veljavno kolektivno pogodbo predvidena s prvim oktobrom.

Križanič: Pred proračunom še intervencijski zakon
Minister za finance Franc Križanič pa je pojasnil, da priprave na sprejetje proračuna za prihodnji dve leti že tečejo in da pričakujejo, da ga bodo prihodnji teden ali pa najkasneje čez 14 dni obravnavali tudi na seji vlade. Proračun bo, tako kot je že pred časom napovedala Pavlinič Krebsova, usklajen z intervencijskim zakonom. Križanič je še pojasnil, da bo omenjeni zakon deloma usklajen tudi s sindikati, ki so pripravljeni sodelovati z vlado.

Teh je po podatkih ministrice za javno upravo pet, pridružila pa sta se jim še dva iz t. i. Posedijeve skupine, pravi Pavlinič Krebsova.

Stavkovni odbor zadovoljen z novo pogajalsko skupino
Na vladna sporočila so se že odzvali v sindikatih. Iz stavkovnega odbora so sporočili, da so zadovoljni s sestavo vladne pogajalske skupine, saj se s prejšnjo "ni bilo mogoče racionalno pogovarjati". Voda stavkovnega odbora Dušan Miščević je prepričan, da bosta njihova in vladna pogajalska skupina vložili maksimalen napor, da najdejo ustrezno rešitev, tako da ne bi bila potrebna ne intervencijski zakon ne stavka.

Če pa se je vlada odločila, da se bo pogajala le formalno, bomo stavko izvedli in ne bomo nehali tako dolgo, dokler ne bomo našli ustrezne rešitve, je še napovedal Miščević.

Štrukelj: Urejanje z zakonom bi bilo enostransko
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj meni, da bi bilo treba znova razmisliti o pristopu k aneksu h kolektivni pogodbi, pri čemer mora vlada jasno odgovoriti na njihovo zahtevo po odmrznitvi napredovanj javnih uslužbencev. Kot je dejal, so na sredinem sestanku pri predsedniku vlade jasno povedali, da mora vlada, če najde kakršna koli prosta sredstva, ta nameniti za odmrznitev napredovanja.

Če pa bo vlada plače javnih uslužbencev vendarle uredila z zakonom, bi se s tem odprlo tudi vprašanje enostranskega ravnanja vlade, opozarja Štrukelj. To bi bilo zanje težko sprejemljivo, saj bi intervencijski zakon posegel v veljavnost kolektivnih pogodb, prav to pa želi konfederacija na vsak način preprečiti.

Stavka čez enajst dni