Tudi konfederacija, ki jo vodi Štrukelj, bi v primeru uresničitve napovedane grožnje o enostranskih rešitvah, ki bi vsebovale znižanje plač kateri koli skupini javnih uslužbencev, razmišljala o stavki. Foto: MMC RTV SLO
Tudi konfederacija, ki jo vodi Štrukelj, bi v primeru uresničitve napovedane grožnje o enostranskih rešitvah, ki bi vsebovale znižanje plač kateri koli skupini javnih uslužbencev, razmišljala o stavki. Foto: MMC RTV SLO

Premier Borut Pahor je sindikatom konfederacije Branimirja Štruklja zagotovil, da zdravniki po sporazumu z vlado niso privilegirani. V Konfederaciji so pomirjeni.

"Dobili smo absolutna trdna zagotovila predsednika vlade, da ni nikakršnih sredstev več," je po sestanku dejal Štrukelj in dodal: "Predsednik vlade trdi, da je bilo tisto, kar smo izpogajali, maksimum do koder je vlada pripravljena iti in je od tu naprej pripravljena tvegati konflikt."

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije je sestanek s Pahorjem zahtevala v torek, saj jih je zanimalo, ali in kako je vlada popustila Fidesu. Od premierja so zahtevali in tudi dobili zagotovila, da nedavni dogovor vlade z zdravniki, na podlagi katerega ti vračajo soglasja za delo prek polnega delovnega časa, nima finančnih učinkov oziroma jim ne prinaša privilegiranega položaja, je za Radio Slovenija poročala Nika Benedik.

Sindikate so poleg premierja Boruta Pahorja v to, da dogovor zdravnikom ne prinaša nič več, skušali prepričati tudi finančni minister Franci Križanič, državni sekretar na ministrstvu za zadravje Ivan Eržen, direktor zdravstvene zavarovalnice Samo Fakin in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, ki je dejala: "Mislim, da je ekipa, ki je bila kompetentna, da to stori, to zadosti prepričljivo storila."

So zdravniki dosegli izboljšave?
Spomnimo, da je vladni dogovor z zdravniki med preostalimi sindikati javnega sektorja dvignil kar nekaj prahu. Ocena skoraj vse je bila, da je vlada popustila najvplivnejši skupini. Konfederacija je celo zagrozila z umikom podpisov pod ukrepe za zamrznitev plač. Zdaj je pomirjena, a bo po besedah Štruklja vseeno počakala, da se bodo zagotovila predsednika vlade potrdila v realnosti.

Konfederacija je tako želela na sestanku premierju pojasniti svoja stališča do postopkov v zvezi s plačami v javnem sektorju, od njega pa izvedeti, kaj se je pravzaprav zgodilo pri sporazumu, ki ga je zdravniški sindikat Fides podpisal z vlado.

Če bi zdravniki zase dosegli neke izboljšave, bi namreč tudi v konfederaciji pričakovali, da se zamrznitev ne opravi v taki meri, kot je dogovorjena. Pri tem je predsednik konfederacije Branimir Štrukelj izpostavil zlasti odmrznitev napredovanj.