Pahor pri iskanju novega ministra do zdaj ni imel srečne roke. Foto: Reuters
Pahor pri iskanju novega ministra do zdaj ni imel srečne roke. Foto: Reuters

V premierjevem kabinetu za zdaj ne morejo napovedati, do kdaj bi bil kandidat za novega ministra lahko izbran. Kot je znano, so mesto zavrnili že trije kandidati, in sicer župan Kočevja in poslanec SD-ja Janko Veber, prodekan ljubljanske biotehniške fakultete Janez Hribar in direktor mariborskega območnega veterinarskega urada Igor Vojtic.

Časopis Dnevnik medtem navaja, da naj bi ponudbo za položaj kmetijskega ministra že zavrnili tudi agrarna ekonomista Aleš Kuhar in Luka Juvančič ter direktor Kmetijskega inštituta Slovenije Andrej Simončič.

Vodenje resorja naj bi sicer ponujali tudi Branki Tome, ki je trenutno zaposlena pri Evropski komisiji, v času Janševe vlade pa je bila na kmetijskem ministrstvu državna sekretarka, in Tanji Strniša, vodji projektne skupine za koordinacijo priprav in predsedovanja EU-ju. Po navedbah Večera naj bi Pahor izbiral med desetimi imeni; med njimi naj bi bil Janez Tavčar, nekdanji direktor Mercatorjevega Kmetijsko-živilskega kombinata, danes pa že upokojenec. Zanimanje za funkcijo naj bi vladalo tudi v vrstah SD-ja; kot mogoči kandidati se omenjajo nekdanji državni svetnik Zlatko Jenko, poslanec Alan Bukovnik in član okoljskega foruma pri SD-ju Hrvoje Teo Oršanič.

Ministrstvo trenutno vodi minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš, ki je dejal, da ve, da njegovo nadomestno ministrovanje lahko traja tudi dlje od napovedanih dveh tednov; vseeno pa meni, da tega dela ne more opravljati več kot dva ali tri mesece.