Iz Policijskega sindikata Slovenije so sporočili, da policisti stavkajo dalje. Foto: MMC RTV SLO
Iz Policijskega sindikata Slovenije so sporočili, da policisti stavkajo dalje. Foto: MMC RTV SLO
Pogajanja javnega sektorja.
Vlada je sindikatom v torek predstavila predlog, v katerem je odpravo plačnih nesorazmerij kot do zdaj vezala na gospodarsko rast, vendar ne več na tri, ampak 2,5-odstotno. Foto: MMC RTV SLO
Helena Kamnar
Kamnarjeva je ponovila, da lahko vlada popušča na točkah, ki ne pomenijo dodatnih finančnih sredstev. Foto: MMC RTV SLO
Stavka zamrznjena

Del sindikatov javnega sektorja se bo po današnjih pogajanjih z vlado sestal spet v četrtek.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je pred pogajanji dejala, da računa na razum in razumevanje zaostrenih javnofinančnih razmer.

Pričakuje, da bodo znova premislili, ali bodo s predlogi vlade vendarle uspeli najti konsenz za podpis aneksa in konsenz za strinjanje z dogovorom, ki je, tako Pavlinič Krebsova, za javne uslužbence korekten.

Glede na zadnjo ponudbo vlade obstaja upanje, da bo oktobra 2012 že mogoče izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij, če bo leta 2011 dosežena 2,5-odstotna gospodarska rast. Prav to bo predmet pogajanj do prihodnje srede.

Glede na izkupiček pogajanj pa je v parlamentarni proceduri mogoča dopolnitev intervencijskega zakona, ki predvideva zamrznitev plač v javnem sektorju.

Štrukelj: Aneks podlaga za nova pogajanja, kar je razumno
Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je pred pogajanji dejal, da ne vedo točno, kakšna so pričakovanja, a konfederacija bo konstruktivno sodelovala. Odločitev, da je aneks, ki so ga v konfederaciji junija parafirali, podlaga za nova pogajanja, je po njegovih besedah razumna.

Del policistov stavka dalje
Stavkovni odbor Policijskega sindikata Slovenije pa je medtem sporočil, da stavko nadaljujejo, dokler vlada ne bo preučila njihovih zahtev. PSS namreč ni del pogajalske skupine, ki jo vodi Janez Posedi.

Stavko nadaljujejo tako, kot so jo izvajali do zdaj. Za v prihodnje pa predsednik sindikata Branko Prah napoveduje zaostrovanje, če z vlado ne bodo našli skupnega jezika. Še več, ker se vlada med njimi ni bila pripravljena pogovarjati, so prepričani, da so v primerjavi z drugimi sindikati postavljeni v neenakovreden položaj, kar razumejo kot pritisk na sindikat, zaradi česar so tudi že pisali premierju Borutu Pahorju.

Sporazum o zamrznitvi stavke vključuje:
1. Vsi stavkovni odbori reprezentativnih sindikatov JSS-ja stavko zamrznejo s 6. 10. 2010.
2. Vlada RS do vključno srede, 13. 10. 2010, zamrzne uveljavitev sklepa o odpovedi KPJS-ja ter kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev.
3. Če vsi stavkovni odbori reprezentativnih sindikatov, ki so napovedali stavko, to zamrznejo s 6. 10. 2010, se javnim uslužbencem, ki so sodelovali v stavki, za čas od 27. 9. 2010 do vključno 6. 10. 2010, izplača plača za čas stavke.
4. Pogajanja o aneksu h KPJS-ju in usklajevanja dogovora o ukrepih na področju plač v javnem sektorju v letih 2011 in 2012 se z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja nadaljujejo do vključno 13. 10. 2010.
5. Pogajanja o sporazumu o stavkovnih zahtevah s stavkovnimi odbori reprezentativnih sindikatov JSS-ja se nadaljujejo do vključno 13. 10. 2010.

Čas za pogajanja do 13. oktobra
Vladna pogajalska skupina in stavkovni odbor 21 sindikatov javnega sektorja sta v torkovih poznih večernih urah podpisala sporazum o zamrznitvi stavke in si do vključno 13. oktobra vzela čas za pogajanja. V 24 urah se bo delovanje javnih služb vrnilo na stare tirnice.

Do 13. oktobra naj bi se obe strani poskušali dogovoriti o stavkovnih zahtevah, ki jih bodo po besedah generalne sekretarke vlade Helene Kamnar razdelili na dva dela. Na mizi bosta tako aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovor o ukrepih na področju plač za prihodnji dve leti. Obenem se je vlada s sporazumom obvezala, da do vključno 13. oktobra ne bo uveljavila sklepa o odpovedi kolektivnih pogodb v javnem sektorju.

S tem sporazumom so po besedah vodja stavkovnega odbora Dušana Miščeviča predvsem odprli prostor pogajanjem. To je bila zdaj priložnost, da stavko prekinejo, si vzamejo predah in "s trezno glavo" poiščejo pot naprej, je prepričan. Če dogovora ne bo, pa je stavka spet mogoča. V tem primeru bo stavka radikalno zaostrena v celotnem javnem sektorju.

Preberite poročilo o maratonskih pogajanjih:
Stavka javnega sektorja zamrznjena

Stavka zamrznjena