Ivo Vajgl. Foto: BoBo
Ivo Vajgl. Foto: BoBo

Ivo Vajgl je 79-letni nekdanji diplomat, politik in novinar. Diplomiral je na biotehniški fakulteti in se že od študentskih let ukvarjal tudi z novinarstvom, piše slovenska Wikipedija. Med drugim je sodeloval pri Tribuni, Tanjugu, RTV Ljubljana, Delu ...

Diplomatsko kariero je začel leta 1988 in končal leta 2004, ko je postal zunanji minister v vladi Janeza Drnovška. Temu je do leta 2008 svetoval na področju zunanje politike. Nato je bil poslanec Zaresa v DZ-ju. Dvakrat je bil izvoljen v Evropski parlament, prvič pod Zaresom, drugič na listi DeSUS-a.

Bil je član več političnih strank: ZKS, LDS, Zares, DeSUS. Pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami pa je kot najljubšo stranko izbral SAB.

SAB se je po volitvah pripojil Gibanju Svoboda, ki že ima svojo kandidatko: Marto Kos. Ta je pred časom na novinarsko vprašanje, ali obstaja notranji dogovor, da ne bo dodatnih kandidatov iz bazena Gibanja Svoboda, dejala, da o tem ne ve nič.

Kandidaturo uradno napovedalo več kandidatov

Vlaganje predsedniških kandidatur sicer uradno še ni mogoče, je pa medtem kandidaturo uradno napovedalo že več kandidatov. V tekmo za stolček v predsedniški palači se med drugim podajajo podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, nekdanji zunanji minister Anže Logar, odvetnica Nataša Pirc Musar, župan Kočevja Vladimir Prebilič, psihoanalitičarka Nina Krajnik, glasbenik Gregor Bezenšek mlajši in zastopnik Antropozofskega društva Slovenije Leo Trojar.

Predsednik republike se voli za pet let in je lahko največ dvakrat zaporedoma izvoljen na to funkcijo. Po ustavni ureditvi predsednik predstavlja Republiko Slovenijo in je vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil. Med njegovimi pristojnostmi so razglašanje zakonov, imenovanje in predlaganje nekaterih funkcionarjev ter razpis volitev v državni zbor.