Krizni sestanek zaradi razmer v domovih za starejše

V Cankarjevem domu v Ljubljani je potekal krizni sestanek zaradi razmer v domovih za starejše. Okuženih je namreč že 137 stanovalcev domov po državi. "Osebje je zelo izmučeno. Zagotovili jim bomo pomoč," je obljubil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

"Ukrepi so nujni"

"Brez ukrepov bi umrlo veliko število ljudi, bolezen bi se hitro širila, zdravstvene kapacitete ne bi tega niti približno dohajale, zato to ne sme biti naš načrt," je na novinarski konferenci poudaril Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19. V Sloveniji je uradno potrjenih 841 primerov okužbe s koronavirusom. Umrlo je 15 ljudi. 32 od 111 hospitaliziranih bolnikov pa je na intenzivni negi.

Zdravstvena organizacija zaskrbljena

Pandemija novega koronavirusa ogroža vse človeštvo, prinaša recesijo, nestabilnosti, nemire in spopade, pa opozarja generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres in poziva k usklajenemu odgovoru in h koncu političnih igric. Medtem svetovno zdravstveno organizacijo skrbi skoraj eksponentna rast števila okuženih z novim koronavirusom. Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je napovedal, da bo v prihodnjih dneh število okuženih doseglo milijon, število smrti pa 50.000.