Najbolj kritične točke in žarišča širjenja koronavirusa pri nas so namreč domovi za starejše, okužbe so do zdaj potrjene v sedmih od približno 115.

Podatki kažejo, da je bilo skupno v domovih za starejše 137 pozitivnih oskrbovancev in 30 zdravstvenih delavcev. To je skoraj petina vseh potrjeno okuženih v Sloveniji.

Najhuje je v Šmarju pri Jelšah in v Metliki, število pa narašča tudi v Ljutomeru. Foto: Pixabay
Najhuje je v Šmarju pri Jelšah in v Metliki, število pa narašča tudi v Ljutomeru. Foto: Pixabay

Danes popoldne so se na sestanku v Cankarjevem domu predstavniki domov sešli z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem ter regijskimi koordinatorji.

V nekaterih domovih za starejše, kjer imajo večje število okuženih s koronavirusom, je osebje že izčrpano, zato si jim bodo prizadevali zagotoviti pomoč zdravstvenih ekip – te bodo najprej odšle v Metliko in Šmarje pri Jelšah.

Pomoč izčrpanemu osebju v domovih

Smernice za ločevanje na tri dele

Iskali so tudi rešitve oziroma načine, kako v domovih zagotoviti ločeno bivanje in tudi ločeno delo za tri skupine oskrbovancev. V enem delu naj bi prebivali zdravi stanovalci, v drugem tisti s sumom okužbe na novi koronavirus, v tretjem pa oboleli za covidom-19.

Sorodna novica Domovi kot "bojišče, kjer se trenutno bije bitka s koronavirusom v Sloveniji"

Minister Gantar je opozoril, da domov ne morejo seliti v bolnišnico, lahko pa v domovih vzpostavijo dobre pogoje za obravnavo in zdravstveni nadzor oskrbovancev. Z ločevanjem glede na status okužbe in rednimi pregledi oskrbovancev bodo skušali storiti vse, da bi oskrbovanci ostali tam, saj so domovi za marsikaterega stanovalca kot drugi dom.

"Pomembno je, da skupnost socialnih zavodov, ki združuje vse domove, upošteva te smernice in se po njih ravna. Smo pa bili seznanjeni s tem, da vsi domovi oziroma veliko od njih zaradi specifike gradnje ali drugih specifik ne morejo zagotoviti primerne organizacije dela, da bi čim bolj preprečili širjenje," je po sestanku pojasnil Cigler Kralj.

Ob tem pa je poudaril, da na ministrstvu niso množično pozivali, naj sorodniki stanovalce jemljejo v domačo oskrbo, saj je to zelo zahtevno.

Sicer pa za zdaj še velja ureditev, da bo cena oskrbe starostnikov, ki jih bodo svojci v epidemiji vzeli v domačo oskrbo, ostala enaka, odštela se bo le cena hrane. A ob tem je poudaril, da "ureditev ni prilagojena izrednim razmeram, o tem bodo morali še odločati".

Podpora pozivu, da se zdravi varovanci začasno preselijo k svojcem

Stanovalce domov za starejše in njihove najbližje je na dopoldanski novinarski konferenci vlade namreč nagovorila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič.

"Predstavljamo si vašo stisko in vas razumemo, da vam mora biti v teh časih izredno težko. Iz medijev slišite in tudi sami opažate, da se novi virus covid-19, ko enkrat prestopi prag doma starejših občanov, zelo hitro širi," je dejala Ribičeva in ob tem zatrdila, da vse pristojne službe dajejo vse od sebe za zagotavljanje največje mogoče zaščite, tako za stanovalce kot za zaposlene.

Sorodna novica "Ko se v domu pojavi prva okužba, niso sposobni ustrezno preprečiti širjenja"

Državna sekretarka je dejala, da na ministrstvu zelo pozdravljajo poziv direktorja bolnišnice Golnik Aleša Rozmana, ki je svojce pokretnih stanovalcev domov pozval, naj jih za čas epidemije vzamejo domov. Ribičeva je svojce ob tem zaprosila, da se tega lotijo z vso resnostjo in zavedanjem, da tistih, ki bodo odšli domov, za čas epidemije ne bo več mogoče sprejeti nazaj v dom. "Podpiramo, da svojci, če imajo to možnost, varovanca vzamejo domov. S tem bo domovom omogočeno, da zagotovijo primeren prostor za kohortno izolacijo. Če so vse postelje polne, je to tako rekoč nemogoče urediti," je povedala Ribičeva.

Večina hotelov neprimernih za nastanitev varovancev domov

Na vprašanje o morebitnem razseljevanju stanovalcev v t. i. "koronahotele" je povedala, da popolnoma navadni hoteli za populacijo, ki prebiva v domovih za starejše, v večini primerov niso primerni. Predvsem nimajo negovalnih postelj. "Pokretnih stanovalcev v domovih za starejše je v celotni Sloveniji mogoče od 10 do 12 odstotkov. To so tisti stanovalci, ki so zdravi in bi jih lahko, če bi bila takšna odločitev, preselili v kakšen hotel," je dejala sekretarka.

Preigravanje možnosti, da bi ločili oskrbovance

Število umrlih v šmarskem domu upokojencev poraslo na šest

Zaradi okužbe z novim koronavirusom sta v torek umrla še dva oskrbovanca iz šmarskega doma upokojencev. Prvi, ki je imel še druge pridružene bolezni, je umrl v celjski bolnišnici, drugi pa v domu. Skupno število umrlih oskrbovancev doma se je tako povzpelo na šest.
Po zadnjih dostopnih podatkih je v šmarskem domu starejših okuženih 60 stanovalcev in 11 zaposlenih. Šest stanovalcev pa je v celjski bolnišnici. Vsi okuženi stanovalci so v izoliranem delu doma, zaposleni pa so v domači izolaciji. Vsi oboleli kažejo rahle klinične znake okužbe z boleznijo covid-19.

Po presoji direktorice doma Gordane Drimel je virus izredno agresiven, širi se hitreje, kot so pričakovali. V domu izvajajo vse mogoče ukrepe s sredstvi, ki jih imajo na razpolago. Ker se bolezenski znaki še pojavljajo, pričakuje porast števila potrjenih okužb tudi v prihodnjih dneh. Dodatne brise bodo odvzemali po navodilih zdravnika. Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarne ravni in infektologa. Zaposleni doma upokojencev ves čas poostreno spremljajo zdravstveno stanje varovancev in o vseh morebitnih spremembah in počutju sproti obveščajo svojce.

Bolezen se je razširila tudi v horjulskem domu starejših do zdaj je okuženih 12 stanovalcev in dva zaposlena, je za TV Slovenija poročala Alenka Bevčič.

Petina vseh okuženih prihaja iz domov

V ljutomerskem domu že 33 potrjenih okužb

Število okuženih varovancev z okužbo z novim koronavirusom narašča tudi v domu za starejše v Ljutomeru. V sredo zvečer so v Odmevih poročali, da so odkrili okužbo še pri 11 ljutomerskih oskrbovancih, tako da jih je zdaj tam okuženih že 31. Pozitivna sta tudi dva zaposlena.

Zdravstveno stanje vseh okuženih stanovalcev je stabilno, do zdaj nihče ni potreboval bolnišnične oskrbe, je dopoldne povedal direktor doma Tomislav Nemec.

Kar zadeva morebitno selitev zdravih varovancev iz doma v drugo zgradbo, mora stroka povedati, ali je to potrebno, je povedal podžupan občine Ljutomer Niko Miholič.

"Našli smo dva ponudnika turističnih storitev, ki sta pripravljena sprejeti oskrbovance, a tudi o tem se morajo z njima dogovoriti predstavniki doma, saj je to njihova pristojnost," je dejal. Kot je dodal, je občina storila, kar je lahko oziroma kar je bilo v njeni pristojnosti.

Srčnost ostaja na prvem mestu, zagotavlja sogovornica Cirile Sever. Foto: Televizija Slovenija
Srčnost ostaja na prvem mestu, zagotavlja sogovornica Cirile Sever. Foto: Televizija Slovenija

"Ali bom umrl"

Zaposleni v domu pa opozarjajo tudi na čustveno plat težkih razmer, je za TV Slovenija poročala Cirila Sever.

Stanovalcem namreč običajno pozno zvečer sporočijo novico, da so okuženi. Ti morajo nato zapustiti svojo sobo in se preseliti v drugi del doma. Teh občutkov se z besedami ne da opisati, pove ena izmed zaposlenih.

"Včeraj smo imeli primer nekaj po 21. uri, ko smo prišli v sobo in stanovalcu povedali, da se mora preseliti. Ko te s tresočim glasom vpraša, kaj je narobe, kam grem, ali bom umrl. Poskusiš ga umiriti, objeti ga ne moreš, tudi roke ne moreš dati, ko je kdo v stiski, kot je bilo to do zdaj, ko je doživljal strah in žalost," opisuje srce parajoče situacije.

Kljub težkim razmeram pa je – tako sogovornica – srčnost še vedno na prvem mestu. In tudi topla beseda v teh dneh marsikomu pomeni veliko.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.