Otrok. Foto: MMC/TV Slovenija
Otrok. Foto: MMC/TV Slovenija

Kot je v izjavi za javnost pojasnil strokovni direktor Pediatrične klinike UKC-ja Ljubljana Marko Pokorn, je šlo za otroka, ki ga je že od začetku zdravil Mišali, starši pa so izrazili željo, da bi zdravljenje tudi nadaljeval oz. koordiniral, zaradi česar so ga odpeljali na vnaprej dogovorjeno nadaljevanje zdravljenja oz. poseg, je razložil Pokorn.

V tem času so se razmere v Izraelu, kot je znano, močno zaostrile, zato so tako na Pediatrični kliniki kot na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve prioritetno pristopili k reševanju deklice in njene družine iz Izraela.

Poslovni direktor Pediatrične klinike Teodor Žepič je razložil, da so preigravali več scenarijev za otrokovo vrnitev, tudi po kopnem in morju, na koncu pa so se odločili za medicinski polet, a do zadnjega trenutka niso vedeli, kako bo prevoz potekal. Deklico in njeno družino so v domovino prepeljali v sredo, najprej na Pediatrično kliniko, danes pa je otrok že v domači oskrbi.

"Starši so želeli, da dokler postopek ni zaključen, te novice ne delimo z mediji," je razložil Pokorn in dodal, da je danes govoril z očetom, ki se zahvaljuje vsem, ki so se angažirali pri varni vrnitvi družine v domovino.

V. d. vodje konzularnega sektorja na zunanjem ministrstvu Viktor Mlakar pa je dodal, da je bil ta primer evakuacije absolutna prioriteta veleposlaništva v Tel Avivu.

Polet je sicer opravilo izraelsko podjetje, specializirano za medicinske polete, saj je otrok ves čas potreboval zdravniško oskrbo oz. spremstvo medicinske sestre in zdravnika, je še pojasnil Pokorn.

Kot je še razložil Pokorn, so do zdaj otrokom, ki jih je v preteklosti zdravil Mišali, omogočali nadaljevanje zdravljenja pri njem, v Izraelu. Dokler se varnostno stanje v tem delu države ne umiri, bodo otroke – teh je po Pokornovih besedah "manj, kot je prstov na eni roki" – zdravili bodisi v UKC-ju bodisi v nemškem srčnem centru v Münchnu.

V Izraelu ostaja 19 Slovencev