Izbor Slovenija
Žiga Turk pravi, da v skupini strokovnjakov, ki bo Evropski komisiji svetovala, kako se spoprijeti z lažnimi novicami, sodeluje kot neodvisni strokovnjak v lastnem imenu. Foto: BoBo
Turku se je ob njegovi aktivnosti na Twitterju že zgodilo, da je tudi sam naprej posredoval sporočila ustvarjalcev lažnih novic. Šlo je za ameriški gverilski medijski projekt Project Veritas, ki je skušal osmešiti Washington Post z lažnimi pričami, vendar so ga razkrinkali pri tem početju. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Nekdanji slovenski "superminister" išče rešitve, kako zajeziti lažne novice

Žigo Turka je Evropska komisija v skupino strokovnjakov izbrala na podlagi samoprijave
17. januar 2018 ob 08:38
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Nisem iskal podpore nobene organizacije ali države, nikogar ne predstavljam in sodelujem kot neodvisni strokovnjak v lastnem imenu in s svojimi mnenji," je svoje sodelovanje v skupini evropskih strokovnjakov za lažne novice pojasnil Žiga Turk.

Evropska komisija pripravlja načrt, kako bi se uspešno spopadla z lažnimi novicami in spletnimi dezinformacijami. V ta namen je novembra 2017 ustanovila strokovno skupino na visoki ravni, ki naj bi dognala, kakšne vrste ukrepov naj bi sprejeli na ravni EU-ja, da bi državljanom zagotovili učinkovita orodja za prepoznavanje zanesljivih in preverjenih informacij ter se prilagodili izzivom digitalne dobe.

V t. i. High Level Group (HLEG) je bilo izbranih 39 strokovnjakov. Za marsikoga je bilo presenetljivo, da se je med njimi pojavilo ime nekdanjega slovenskega "superministra" Žige Turka (v zadnji Janševi vladi je bil namreč minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport). Turk je zelo dejaven na spletu, saj je vsakodnevno aktiven na Twitterju, piše bloge ...

Izbor na podlagi strokovnega znanja in izkušenj
Turka v skupino strokovnjakov, ki bo Evropski komisiji svetovala glede možnosti razkrinkanja lažnih novic in ocenjevala njihovo razsežnost, ni uradno predlagala Slovenija. Na predstavništvu Evropske komisije pravijo, da je Evropska komisija javno pozvala strokovnjake k prijavi, ki je potekala do sredine decembra.

"Prispelo je 349 prijav, člani so bili skrbno izbrani na podlagi njihovega strokovnega znanja in izkušenj, ob upoštevanju raznolikosti članov skupine (tiskani in avdiovizualni mediji, družbeni mediji, civilna družba, novinarji in akademiki, geografska in spolna uravnoteženost). Kriteriji za izbor so bili objavljeni v pozivu k prijavi. V skupini je 39 članov (in predsednik), predstavniki prihajajo iz 19 držav članic EU-ja (in tudi Švice in ZDA). Člani skupine naj bi se predvidoma še dvakrat sestali v februarju (7. in 23.) in nato marca predstavili končno poročilo (posamezne podskupine strokovnjakov bodo lahko imele tudi dodatne virtualne sestanke)," so pojasnili pri Evropski komisiji.

Dela in naloge omenjene skupine so zbiranje mnenj o tem, kakšne ukrepe bi lahko sprejeli na ravni EU-ja, da bi državljanom zagotovili učinkovita orodja za prepoznavanje zanesljivih in preverjenih informacij in pregledali obseg problema, vključno s tem, kako državljani in zainteresirane strani zaznajo lažne novice, kako se zavedajo spletnih dezinformacij ali kako zaupajo različnim medijem.

Hkrati naj bi tudi ocenili ukrepe, ki so jih platforme, mediji, medijske organizacije in organizacije civilne družbe že sprejele, da bi preprečile širjenje lažnih novic na spletu, pa tudi stališča o vlogah in odgovornostih zainteresiranih strani.

Turk: Sodelujem kot neodvisni strokovnjak
"Evropska komisija je decembra objavila javni razpis za članstvo v skupini, na katerega sem se prijavil kot eden od menda več kot 350 kandidatov. Nisem iskal podpore nobene organizacije ali države, nikogar ne predstavljam in sodelujem kot neodvisni strokovnjak v lastnem imenu in s svojimi mnenji," je svoje sodelovanje v skupini strokovnjakov za MMC opisal Žiga Turk, ki je na seznamu skupine naveden kot predstavnik ljubljanske univerze.

"Na plenarni seji smo predstavili vsak svoje izhodišče za razpravo, se dogovorili o načinu dela, določili datuma naslednjih sestankov, sprejeli poslovnik in se razdelili v delovne skupine. Sodelujem v skupini 1, ki ima naslov 'Obseg problema v luči temeljnih principov in vloge oblasti'. Znotraj delovnih skupin smo opravili prve razprave. Ker gre za vmesne in delovne rezultate o njih ne morem in ne smem poročati," je pojasnil vsebino prvega sestanka skupine strokovnjakov, ki se je zgodil v ponedeljek.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
feminist
# 17.01.2018 ob 08:51
Evropska komisija pripravlja načrt, kako bi se uspešno soočila z lažnimi novicami in spletnimi dezinformacijami.

Beri:
Evropska komisija pripravlja načrt, kako prodat cenzuro kot preprecevanje laznih novic in dezinformacij.
smr3k4
# 17.01.2018 ob 08:47
SDS bo naredila red!
Os sedaj naprej samo še fake news!
ucenec
# 17.01.2018 ob 08:48
Za marsikoga je bilo presentljivo, da se je uspel nekdo zmuzniti mimo slovenskega kadrovskega sita. Zanimivo, ne?
bilzerian
# 17.01.2018 ob 08:55
jaz mislim, da je treba začeti pri konzumentih teh lažnih novic.
izobraziti ljudi, jih naučiti razmišljati, da jim bo jasno, da ti nihče ne bo šenkal vinjete, da če vtipkaš PIN na bankomatu v obratnem vrstnem redu, da ne dobiš denarja in bankomat ne obvesti policije, da si v nevarnosti, .......

ampak gospodarstvu pa ustreza, da so ljudje vedno bolj neumni, kajti le povsem neumni ljudje si z denarjem, ki ga nimajo, kupujejo stvari, ki jih ne potrebujejo.
hepimen
# 17.01.2018 ob 08:52
Nekdanji slovenski "superminister" išče rešitve, kako zajeziti lažne novice

Naj jih nehajo producirati, pa bo velik del zajezitve narejen.
el CARTEL
# 17.01.2018 ob 08:54
po super-ministru bo še minister za propagando

lep CV

mene še vedno zanima kako bo zgledalo to na ravni EU. a bo vsaka država imela svojega uradnega cenzor, ali pa bo vso cenzure že izvedel bruselj. mogoče pa vsaka stran/podjetje svojega.
nonparel
# 17.01.2018 ob 08:46
A to misli na na Janezova strankarska trobila?
firtoh
# 17.01.2018 ob 09:01
Bom uporabil George Orwell-a
''During times of universal deceit,telling the truth becomes a revolutionary act.''
Za admina/V času univerzalnih prevar,je govoriti resnico,revolucionarno dejanje
dmejz
# 17.01.2018 ob 09:36
Mislim, kako pa se določi Fake News? Pred leti ste na MMCju s Karmen Švegelj prodajali, kako se Libiji obeta demokracija in razcvet, samo da diktator gre. Danes so stvari drugačne. Ste bili takrat vi ti Fake News? Prevajate članke zahodnih medijev, brez da bi preverili dejstva. Nezavedajoč se, MMC postaja Fake News.
AndY1
# 17.01.2018 ob 08:47
Ravno te dni prešpilavam igro moje mladosti - Kontrabant in ponovno odkrivam programe iz Mirko tipka na radirko :-)
tim sein
# 17.01.2018 ob 08:46
Država bo spet pridigala.. BEŽIMO!!!!!
Peca
# 17.01.2018 ob 09:53
Kritično branje ljudje!
Vsak pameten človek bo vedno hotel slišati obe plati zgodbe in iz tega izluščil zgodbo. Torej, prebiram vse medije tako leve kot desne. S tem nimam težav. Tisti, ki posluša in verjame samo enim, pač živi v enoumju.
Karantanc+
# 17.01.2018 ob 09:23
Bolj kot boste cenzurirali, bolj se vam bodo ljudje uprli.
praetor
# 17.01.2018 ob 08:59
Turk ni tako slab dečko, njegova težava je, ker mu ni toliko do dejstev in resnice kot predvsem do "uravnoteženosti".
el CARTEL
# 17.01.2018 ob 08:56
učinkovita orodja za prepoznavanje zanesljivih in preverjenih informacij in pregledali obseg problema, vključno s tem, kako državljani in zainteresirane strani zaznajo lažne novice, kako se zavedajo spletnih dezinformacij ali kako zaupajo različnim medijem.

učinkovito orodje - novinarsko raziskovalno delo (ne le prepisovanje novic)

ker največ propagande udari povprečnega evropejca ravno z zahoda.
weapons of mass destruction press
kosovo genocide press
firtoh
# 17.01.2018 ob 09:17
sumtb
Sem levičar,večkrat cenzuriran.Se strinjam,da 24kur in mmc trosijo fake novice,sam ne pozabiti na Novo24
prešteta
# 17.01.2018 ob 09:09
turk je eden izmed pionirjev interneta v sloveniji. njegovo delo je tudi prva računalniška igrica pri nas.
vaš portal pa je "presenečen". kot razumem kot reference navajate da je "aktiven na spletu"
ali ste samo neinformirani?
paver
# 17.01.2018 ob 09:21
Lažne novice trosijo vsi.Levi in desni. Pač vsak v zvezi s svojo strategijo.
Joker
# 17.01.2018 ob 08:57
Evropska komisija je največji vir lažnih informacij v EU.
Zakonsko prepovedat njeno delovanje, pa bo takoj bolje.
cgn
# 17.01.2018 ob 10:02
Pri nas je edini super minister Karl Rjavec. Njega ne more nič spodkopat. Lahko naredi velike napake pa bo če zmeraj minister. Navsezadnje je bil že razrešen kot minister zaradi nesposobnosti pa je kmalu postal spet minister.
Plavix
# 17.01.2018 ob 09:32
Čakaj, če prav razumem komentatorje, leva trobila pišejo resnico, desna pa same laži?! In, da bi izkoreninili FakeNews, moramo utišati desne medije. Skratka želimo enoumje in enostransko poročanje?!

Ok. No comment!
IndyBob
# 17.01.2018 ob 09:31
Naslov je zavajajoc. Ziga Turk se je namrec prijavil z vsebino, da medijev ne bi smeli cenzurirati in da so fake-news pac del nasega vsakdana. Pustimo internetu in medjiem svobodo, pod kar spadajo tudi fake-news. Ziga predlaga, da bi morali izobraziti prebivalstvo, da ne bi nasedalo tem propagandam.
Menda je, bil se sam presenecen, da so ga izbrali.
Nikec3
# 17.01.2018 ob 09:02
Žiga Turk je bil eden izmed boljših ljudi v SDS.
el CARTEL
# 17.01.2018 ob 09:18
zanimivo mi je, kako večina ne more ven iz te pregovorne slovenske provicnialne enoumnosti,
in trobi o levih in desnih.

a vi res mislite, da so se v EU sestali zato, ker jim gre propaganda mainstream medijev na jetra?

dobili so se predvsem zaradi "zunanjega sovražnika" (rusija je očitno učinkovita pri (dez)informiranju, amriška propaganda seveda ni problem) v 95% primerov ter mogoče zaradi ekstremno desnih (anti-EU) stališč, ampak to jim ni tak problem.

par let konkurence pri propagandi s strani rusov, pa je že panika v EU.
mile952
# 17.01.2018 ob 10:16
Žal lažnih novic (naj mi nekdo tul pojasni, kakšna razlika je med fake news in lažno novico, ker jaz tole pisanje tujk ne razumem najbolje, zgleda, da hoče avtor na ta način povedati vesoljnemu bralstvu, da on je pa pameten da je joj) ne pišejo samo novinarji in navadni ljudje, najbolj so nevarne lažne novice, ki jih producirajo politiki. Pa te niso nastale šele z internetom, internet je samo pospešil njihovo širjenje. Že Hitler je napadel Češko na osnovi sproducirane novice, da so Čehi napadli nemške enote na meji, je pa sam poslal v napad na svoje enote zapornike, ki jim je obljubil pomilostitev, potem so jih pa postrelili, če že prej niso padli. Pa famozno iskanje "orožja za množično uničevanje,", ko je ameriška politika celo pred OZN lagala in uporabljala potvorjene slike, ki jih je veselo kazal general Powell, takratni zunanji minister ZDA, čeprav je točno vedel, da govori neresnico. Pa ga nobeden ni postavil ped sodišče za vojne zločine. Tudi proti Asadu so ukrepali na osnovi lažnih informacij. Tega ni mogoče izkoreniniti z nekimi komisijami, gre za specialno vojno, poznano že od pamtiveka. Uporbaljajo jo vse države, če jim to koristi. Laži malih individuov pa niso tako nevarne, vsaj za mir v svetu ne. So pa lahko kar neprijetne za posameznika ali organizacijo, če jih takšna stvar doleti.
generacija56
# 17.01.2018 ob 09:55
Kako boš zaustavil fake news, če zahodni mediji pofotkajo Sirijsko deklico in dečka, umazana, solzava, a sami so skreirali situacijo?
Za njih je to resnica, ki velja teden dni!
Potem, ko so bili razkrinkani, se nihče ni opravičil, vrnil koles dogajanja nazaj!
Mediji so bili polni "trupel", ki so jih odkopavale bele čelade, nekaj dni pozneje so pa se pojavili posnetki, kako ta trupla vstajajo in si otresajo prah... So tile fakerji vrnili nagrado?
Ko je svet zasut z lažmi a se ti mediji NIKOLI ne kaznujejo za nazaj...
miro789
# 17.01.2018 ob 09:46
Kakšen negativističen naslov. Tipično za rumene medije.
pobrisan
# 17.01.2018 ob 09:34
paver

Lažne novice trosijo vsi.Levi in desni. Pač vsak v zvezi s svojo strategijo.
--------------

Zato pa je dobro spremljat leve in desne medije, vklopit filter in si sam ustvarit neko realno sliko.
generacija56
# 17.01.2018 ob 10:49
V EU, kjer je potrebno doseči vsaj neko podporo javnosti, da lahko nato politiki vstopijo v neko koalicijo in z odobritvijo javnosti nato koljejo civilno prebivalstvo v drugih državah, so lažne novice dejstvo, velika nuja.
Zato, tale lažen boj proti lažnim novicam ni nič drugega, kot priprava bolj sofisticiranih načinov cenzure in določanje, kdo je naš, kdo je njihov. Kdo sovražnik, kdo prijatelj!
Tako, kot deluje EU, morajo mediji lagati.
Tako, kot recimo deluje Rusija, kjer se predsednik odloča po lastni presoji, brez sondiranja javnosti, pa je diktatura.
Javnost, ki tako nikoli ne ve prav nič, se lahko samo sprijazni....
Bo živela v laži ali pa prepuščena odločanju ene osebe...
molodec
# 17.01.2018 ob 10:43
A to, da so nas pumpali za EU in NATO pa ni bil fakenews
nemarjak09
# 17.01.2018 ob 09:26
Ostali državljani iščemo rešitev kako bi politiki spet dobili stik z realiteto. Hmm
paver
# 17.01.2018 ob 09:25
Nekdanji slovenski "superminister" išče rešitve, kako zajeziti lažne novice
Že iz naslova se vidi g. novinar, da ste pristranski.
mihael1
# 17.01.2018 ob 09:15
Žiga ga pa pihne :-)
Tao3
# 17.01.2018 ob 09:09
@Nikec3 Žiga Turk je bil eden izmed boljših ljudi v SDS.

To drži, čeprav je kradel tudi on. Ka lepo podeljeval koncesije tistemu lopovu iz Novega mesta in podobno ... grozen priimek nočem napisat, fuj, gre za fakulteto ...

Pač to, da si boljši v SDS-u ali celo najboljši, še vedno ni nek nivo ...
tomive
# 17.01.2018 ob 10:10
In naj omenim, da tudi cenzura spada pod FakeNews - saj gre za namerno skrivanje dogodkov, resnice... s čimer je končno sporočilo drugačno, kot je v resnici!
In tudi cenzura in brisanje komentarjev, ki razkrijejo kaj, kar vladajoči opciji ni všeč, spada v FakeNews.
Novinarje, ki takšne novice ustvarjajo in moderatorji, ki tako brišejo, bi morali biti kazensko odgovorni za zavajanje javnosti! Eno je, če komentator nekaj bluzi, ampak, da pa kot predstavnik poročevalcev sveta lažeš in prikrivaš svetu... sorry, to pa ni kar tako!
HOR
# 17.01.2018 ob 14:09
"...da bi državljanom zagotovili učinkovita orodja za prepoznavanje zanesljivih in preverjenih informacij ter se prilagodili izzivom digitalne dobe..."
"...Hkrati naj bi tudi ocenili ukrepe, ki so jih platforme, mediji, medijske organizacije in organizacije civilne družbe že sprejele, da bi preprečile širjenje lažnih novic na spletu..."

Prepoznavanje lažnih novic je zaželeno, preprečevanje širjenja lažnih novic pa je podtaknjena potencialna cenzura in grožnja svobodi govora in svobodi nasploih, saj ni nobene inštance, ki bi ji lahko zaupali presojo, kaj je ali ni lažna novica, ki je ne bi smeli slišati, še najmanj pa inštituacijam držav in EU...
Tudi lažne novice so cena svobode, saj brez tudi lažnih novic ni svobode....

Goebbels bi bil zadovoljen s temi EU namerami....
prešteta
# 17.01.2018 ob 12:41
za nekatere komentatorje problem niso fake news ampak določena politična stranka.
tako kot nekaterim pri nas ni pomembno, da se ropa, ampak je važno kdo to dela.
prav ganljivo je gledati dobre, pohlevne ljudi, ki kar sami odpirajo žepe, ko jim ven jemljejo naši
Follow Me
# 17.01.2018 ob 10:55
:D :D hahha

Kjer ti politika in koritniki obljuljajo rešitev, teči, samo teči proč dokler te nesejo noge!!!

Zanimivo je kdaj so se pojavile tako imenovane Fake news, in kdo se je boril do zdaj z alternativnimi viri informacij nekje odzadaj??
Jaz sem jih že veliko slišal, od kakor dve letali poderejo tri stoplnice, kako Osamo bin ladna pokopajo v morje, kako v Iraku je orožje za množično uničevanje, kako Bana zna in twita v anglešlini, kako ..
Točno se ve kaj se te dni v Bruslju pogovarjajo :D žal vam povem, da vam ne bo usplelo.
KOR
# 17.01.2018 ob 09:44
FakeNews?

Ali kako zadušiti resnico, da ne bi pricurljala v javnost in zamotiti ljudi z lažmi.

Saj še veste tisto iz prejšnjega režima: 10x ponovljena laž postane resnica. In režim se tega še danes poslužuje. Res moraš biti nekje nizko, da še vedno nasedaš opciji, ki je 70 let lagala narodu!
zapravico
# 17.01.2018 ob 09:40
Ni rečeno da če si bil minister,da si tudi pameten
IndyBob
# 17.01.2018 ob 09:36
Preprican sem tudi, da je Ziga vse, kar pisem zgoraj, lepo razlozil avtorju tega clanka. Avtor pa se je odlocil, da bo prikazal Zigo le kot borca proti fake-news.
Nekako mi tale clanek deluje kot fake-news, saj je zopet vse predstavljeno v napacni luci.
sumtb
# 17.01.2018 ob 09:13
Glavni kreatorji fake news so mainstream mediji, kar potem razni mmc-i in 24kur raztrosijo tudi po periferiji.

Tole je verjetno iniciativa kako racionalizirati uporabo cenzure, ki se npr. na mmc uprablja za vse kar ni v skladu s pravoverno levičarsko doktrino. Take cenzure kot je v teh časih na slovenskem ni bilo 300 let.
simonc27
# 17.01.2018 ob 12:22
To oblikovanje ministrstva za resnico je potrebno že v začetku v kali zatreti.
Tudi za ceno razpada EU.
Ta skupina 39 "strokovnjakov" je skrbno izbrani gnili jagodni izbor uporabnih idiotov.
Že to da je izbran Turk pove marsikaj - ostudni tehnokrat od glave do pete.
Za sebe si verjetno mislijo na kako pomemebni misiji so. So pa navadni globalističnih minioni.
Lahko bi jih poimenovali tudi Agenti (kot v Matrici).
Adder
# 17.01.2018 ob 11:59
Zajezitev lažnih novic bi pomenilo ukinitev večine (tudi ali predvsem) mainstream in nacionalnih medijev. Tega pa niti "super Žiga" ne zmore :)
Enakost za vse
# 17.01.2018 ob 11:22
........ v skupini evropskih strokovnjakov za lažne novice ........

Kot da Evropa ne bi imela dovolj strokovnjakov za lažne novice. Ena od teh je, da rabimo migrante zato, ker primanjkuje delovne sile, obenem pa isti časnik poudarja, da bodo roboti kmalu prevzeli vsa dela ljudi. A ja, pa še milijone nezaposlenih državljanov EU s tem žalijo, saj jim z takim migrantskim valom znižujejo že tako prenizke plače oz, možnosti za zaposlitev. Če me brišete, si preberite prej tole LINK
garmond
# 17.01.2018 ob 10:56
@FrankMate
Če že pišeš o priučenih novinarjih, si jih lahko ogledaš in poslušaš (če boš vzdržal) na novi24tv. Zdaj ravno nisem siguren, ali so priučeni ali pa z ustreznimi šolami, toda totalno nenadarjeni za ta poklic.
Sicer pa za tisto pljuvanje po vsem, razen po SDS-u in Janezu, res ne rabiš biti nek talent.
[MOD]Beslic
# 17.01.2018 ob 10:19
Nova24 bo baje predavala mladim o "fake news". Pravijo, da so edini legitimen medij za to, ker oni tega ne počnejo. Bo Turk med njimi?
pobrisan
# 17.01.2018 ob 09:59
Zadnje čase postaja dejstvo, da človek še največ resnice izve iz komentarjev pod članki. Verjetno so zato ukinili možnost komentiranja na nekaterih dominantnih medijih.
velenjcan
# 17.01.2018 ob 17:24
Stvar je čisto preprosta: ravnati se je treba po resnici, pa ne bo lažnih novic. Najkrajša pot do fake news je upoštevanje 'našizma', ko je to, da si naš, pomambnejše od tega, kaj poveš.
ZETAC
# 17.01.2018 ob 14:40
Začel bo seveda pri NOvi, pred svojim pragom pa to, objektiven in tak, kakršen je in mora bit za tako funkcijo.
Nič kaj dosti manj dela ne bi imel tudi pri kakšni stari z več desetletno tradicijo, pri NOVI mi vsaj denarja ni potrebno dajat za enostransko poročanje oz. negledanje..
Kazalo