Predsednica Nataša Pirc Musar v izjavi za Televizijo Slovenija. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Predsednica Nataša Pirc Musar v izjavi za Televizijo Slovenija. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Petkova odločitev ustavnega sodišča, da odpravi zadržanje novele zakona o RTV Slovenija, še vedno buri duhove. Odprava zadržanja je namreč tudi posledica tega, da je sodišče ugotovilo, da o sami vsebini ne bo moglo odločiti dovolj hitro, saj je sedmerica sodnikov, ki o zadevi odloča, preveč razdeljena.

Odločitev sodišča je za sobotni Dnevnik Televizije Slovenija komentirala tudi predsednica Nataša Pirc Musar in s svojo izjavo močno razburila del opozicije. Dejala je, da si želi, da se odločitev ustavnega sodišča spoštuje in dodala: "Ta polarizacija ustavnega sodišča ni prinesla ničesar dobrega, zato se bom sama maksimalno potrudila, da se z novimi imenovanji in z novimi predlogi kaj takšnega ne bo več ponovilo."

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na Twitterju zapisala, da je izjava predsednice še ena izmed mnogih izjav, ki popolnoma negirajo njeno "prepričanje", da bo predsednica vseh državljanov Republike Slovenije.

Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša pa je zapisal, da gre za "napoved popolnega enoumja na ustavnem sodišču s strani Nataše Pirc Musar, ki ji stranka Nova Slovenija želi podeliti pristojnost imenovanja sodnikov vseh ostalih sodišč."

Ustavni sodnik ne more biti nekdo samo zaradi svojega svetovnega nazora

Na očitke opozicije se je na Twitterju odzvala tudi predsednica, ki je zapisala: "Ker se včerajšnja izjava o ustavnem sodišču v delu javnosti interpretira prikrojeno, ponavljam, kar sem rekla tudi za Televizijo Slovenija: Pomembno je, da je ustavni sodnik nekdo, ki je strokovnjak s področja ustavnega prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter je pri svojem dosedanjem delu izkazal največjo možno mero etike in integritete, ne pa nekdo, ki je ustavni sodnik samo zato, ker svetovno nazorsko sodi na en ali drugi pol. To bo moj osnovni in edini cilj."

Janša se je v svojem tvitu obregnil tudi na predlog ustavnih sprememb, ki jih je lani jeseni predstavil NSi. Stranka je predloge sprememb strnila v šestih točkah, med katerimi je tudi imenovanje sodnikov. NSi zapiše, da moderne evropske ureditve ne poznajo imenovanja sodnikov v parlamentih, temveč jih običajno imenuje predsednik države ali celo pravosodni minister. "Zato predlagamo prilagoditev naše ustave na način, da bi sodnike namesto državnega zbora imenoval predsednik republike," navajajo v četrti točki. Sodnike bi sicer še vedno predlagal sodni svet, ki bi ga sestavljalo 6 članov, imenovanih s strani DZ-ja, 7 članov bi sodniki imenovali iz svojih vrst, med člani pa bi bila tudi minister za pravosodje in predsednik vrhovnega sodišča, med ustavnimi spremembami predlaga NSi.


Prispevek z izjavo predsednice republike, ki je bil objavljen v Dnevniku:

Predsednica pozvala k spoštovanju odločitve ustavnega sodišča o RTV SLO