Stavka poteka pod geslom Vrnite nam odvzeto! Foto: BoBo/Borut Živulović
Stavka poteka pod geslom Vrnite nam odvzeto! Foto: BoBo/Borut Živulović

Spoštovani,
na RTV Slovenija je danes novinarska stavka. Novinarska sindikata RTV Slovenija sta se pridružila splošni stavki v javnem sektorju, saj se vlada Republike Slovenije ne želi pogajati o zahtevah, ki bi izboljšale delovne razmere novinarjev.
S stavko želimo opozoriti, da je vlada z dvigom zdravniških plač razvrednotila delo vseh drugih, ki so zaposleni v javnem sektorju, tudi novinarjev. Novinarji smo branik demokracije, izobražujemo javnost in pomagamo oblikovati mnenje. Novinarski poklic ne pozna osemurnega delavnika, pogosto tudi družinskega življenja ne. Zato od vlade pričakujemo, da popravi krivico in na novo ovrednoti delo četrte veje oblasti.
Od leta 2008, ko smo stopili v plačni sistem javnega sektorja, se je povprečna plača v Javnem zavodu RTV Slovenija zmanjšala za desetino. K temu so veliko prispevali varčevalni ukrepi, ki jih vlada kljub visoki gospodarski rasti in obljubam ni popolnoma odpravila.
Spoštovani, zaradi navedenih razlogov so danes programske vsebine na RTV Slovenija nekoliko okrnjene. Za to se vam opravičujemo in vas prosimo za razumevanje!
Novinarska sindikata RTV Slovenija