Vojska je steber državnosti, a je ta hip močno podhranjena, ugotavlja komisija za nadzor varnostnih služb. Foto: BoBo
Vojska je steber državnosti, a je ta hip močno podhranjena, ugotavlja komisija za nadzor varnostnih služb. Foto: BoBo
Branko Grims
Evropa in z njo Slovenija se spoprijema z največjimi varnostnimi izzivi po slovenski osamosvojitvi, je zatrdil predsednik komisije Branko Grims. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednik komisije Branko Grims iz SDS-a je v izjavi novinarjem po seji komisije opozoril, da je vojska steber državnosti in ima posebno vlogo, tudi ko gre za vprašanje prebežniške krize ter drugih aktualnih razmer.

Po Grimsovih besedah se Evropa in z njo Slovenija spoprijema z največjimi varnostnimi izzivi po slovenski osamosvojitvi. Še vedno smo priča prebežniški krizi, za kar je po njegovem mnenju najboljši dokaz to, da se o tem pogovarjajo le nekaj tednov po največji seriji terorističnih napadov na tleh EU-ja.

"To daje dodatne izzive, tudi ko gre za vprašanje financ, saj je varnost dobrina, ki je temelj vsega drugega," je opozoril Grims in dodal, da se mora tega zavedati tudi vlada ob sestavljanju proračuna. Vendar temu navkljub komisija DZ-ja ob obravnavi proračuna zaznava veliko podhranjenost vojske. "Ko je šlo za vprašanje obrambe meje, so prebežniki začeli zadeve resno jemati šele ob prihodu Slovenske vojske," je poudaril predsednik parlamentarne komisije.

Ob tem je spomnil še na propad IS-ja na območju Sirije in Iraka in dodal, da se ti ljudje vračajo. Po oceni nemške obveščevalne službe se je samo v letu dni število potencialnih teroristov na območju Nemčije povečalo za 64 odstotkov, je povedal.

Meje bo treba zaščititi
Dodal je, da meja proti Sloveniji ni, navzven "pa so žal zaradi napačne vladne politike v času prebežniške krize". A je prepričan, da bo treba meje bistveno bolj kot doslej ustrezno zaščititi in preveriti, kdo pride v Slovenijo.

Na današnji seji so po Grimsovih navedbah vprašali po razlogih za zmanjšanje sredstev, ki so povezana s prebežniki in zaščito meje. Odgovor pristojnih je bil, kot je pojasnil, da pričakujejo več evropskih sredstev. Grims je ob tem spomnil, da Slovenija kot članica EU-ja plačuje v evropski proračun, "ta denar pa se vrne okoli ovinka prek Bruslja v Slovenijo". V vsakem primeru bo tako treba po njegovih navedbah na tej postavki nameniti več sredstev.

"Slovenija mora storiti vse, da ostane varna država, saj je varnost temelj blaginje in razvoja," je še poudaril Grims. Kot je sicer razvidno iz proračunskih dokumentov, visoka gospodarska rast pospešeno polni državno blagajno - leta 2018 se bo vanjo steklo skoraj 10 odstotkov več kot letos -, vlada je zato pospešila tudi javnofinančno konsolidacijo.