V islamskem centru bo tudi restavracija in telovadnica. Foto: Bevk Perović arhitekti/MAO
V islamskem centru bo tudi restavracija in telovadnica. Foto: Bevk Perović arhitekti/MAO
Muslimanski kulturni center z džamijo
Gradbeno dovoljenje so pridobili septembra 2013, ko so položili temeljni kamen. Foto: MMC RTV SLO/Ergyn Žječi

Islamska skupnost v Sloveniji je za glavnega izvajalca del za gradnjo islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani izbrala podjetje Gorenje projekt. Mufti Nedžad Grabus in predstavnik podjetja Gorenje projekt Uroš Razdevšek sta podpisala pogodbo za 11,5 milijona evra, ki jih je leta 2010 slovenski islamski skupnosti zagotovil Katar.

Poleg glavnega izvajalca bo elektroinštalacijska dela prevzela Elektromontaža, strojne inštalacije pa Klima Ptuj. Kot pojasnjujejo v Islamski skupnosti so se odločili za najugodnejše izvajalce. Projekt islamskega centra v Ljubljani je sicer pripravilo ljubljansko podjetje Bevk & Perović arhitekti.

Do zdaj so v projekt islamskega centra že vložili 8,2 milijona evra, gradnja celotnega centra bo predvidoma stal 22,6 milijona evrov, vendar bo treba za dokončanje projekta zagotoviti še 2,4 milijona evrov za notranjo opremo ter 1,3 milijona evrov za gradnjo dostopne ceste in potrebne infrastrukture. Do konca leta 2014 so že izvedli izkope, prestavili kolektorje in zgradili oporne zidove.

Gradnja se bo začela prihodnji teden in bo potekala v več fazah, prva bo predvidoma končana naslednje leto. Celoten islamsko-kulturni center pa naj bi bil dokončan čez tri leta.

Najlepša džamija v Evropi
Podpis pogodbe za gradnjo džamije sovpada z ureditvijo vse potrebne dokumentacije za gradnjo dostopne ceste, za katero je morala islamska skupnost spremeniti gradbeno dovoljenje. Gradbeno dovoljenje so pridobili septembra 2013, ko so položili temeljni kamen.

Mufti Grabus je ob podpisu pogodbe povedal, da bo ljubljanska džamija najlepša v Evropi: "Do tega trenutka smo prehodili dolgo, trnovo in težko pot. Težko verjamem, da smo končno podpisali pogodbo za gradnjo Islamskega kulturnega centra. To je krona vseh naporov, izkušenj, hrepenenj, želja in molitev, ki smo jih izrekali za ta trenutek."

Tajnik skupnosti Nevzet Porić se je zahvalil vsem donatorjem in ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću: "Posebna hvala emirju El Validu Šajku Hamedu bin Halifu Alu Thaniju in emirju države Katar Šajhu Temimu bin Hamedu Alu Thaniju, ki sta prepoznala pomembnost tega projekta."

Islamski center s telovadnico in restavracijo
Notranjost centra bo v modernem slogu, ki pa bo imel tradicionalno noto. Osnova bo kocka, visoka 24 metrov, znotraj katere bo kupola. Ta bo stala nad molilnim prostorom in bo iz modrega tekstila. Objekt bo imel en minaret, visok 40 metrov, kar je tudi višina, ki jo dopušča prostorski načrt občine.

Poleg prostora za molitev bo imel center še umivalnico za obredno umivanje, po en izobraževalni, administrativni in stanovanjski objekt, v kleti pa so predvidena parkirišča, restavracija in telovadnica.