"Poslanci bodo pač glasovali po svoji vesti. Pričakujem, da bodo podprli sklepe stranke," pred srednim glasovanjem o nezaupnici vladi meni Erjavec. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Sestal se je izvršni odbor stranke DeSUS, ki sodeluje pri projektu pred kratkim vložene konstruktivne nezaupnice, a ima že dalj časa težavo s podporo lastnih poslancev pri tem. Po poročanju Televizije Slovenija je bila to razširjenja seja, nanjo so bili vabljeni vsi štirje poslanci DeSUS-a in tudi kmetijski minister Jože Podgoršek, ki ob izstopu stranke ni želel zapustiti položaja, pa še predsedniki pokrajinskih organizacij.

Sorodna novica Erjavec: "To pot soglasja h konstruktivni nezaupnici ne bom umaknil"

Po koncu seje sta pred kamere stopila predsednik sveta DeSUS-a Anton Urh in predsednik stranke Karl Erjavec. Izvršni odbor od strankinih poslancev pričakuje, da bodo spoštovali sklepe organov stranke, torej tudi podprli konstruktivno nezaupnico in kandidaturo svojega predsednika Erjavca za predsednika vlade. "Dogovorili smo se, da je DeSUS spet enoten, kot smo tudi pričakovali, in da bomo vsi spoštovali sklepe tako izvršnega odbora kot sveta stranke," je po poročanju Slovenske tiskovne agencije povedal Urh.

A vseh poslancev DeSUS-a na sejo ni bilo. Ivan Hršak in Branko Simonovič sta se po navedbah Erjavca zaradi slabega počutja opravičila. Prišla sta vodja poslanske skupine Franc Jurša, ki pa izjave ni dal, ter Jurij Lep.

Erjavec je po seji ugotavljal, da enotno stojijo za sklepi organov stranke glede tega, da so v opoziciji in da podpirajo njegovo kandidaturo za predsednika vlade. Tako Erjavec pričakuje, da bodo poslanci DeSUS-a v ponedeljek, ko bo DZ predvidoma razpravljal o konstruktivni nezaupnici, podprli njegovo kandidaturo. Spomnil je, da so najmanj trije to že izkazali s tem, ko so se januarja podpisali pod prvi predlog konstruktivne nezaupnice.

Sorodna novica Erjavec: Želimo ustaviti rušenje države. Janša: Gre za pobalinsko nagajanje.

Tedaj se je pod predlog podpisalo skupno 42 poslancev iz vrst strank LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS. Poslanec DeSUS-a Branko Simonovič podpisa ni dal. "On je povedal, da bo glasoval tajno, da ne bo povedal vnaprej, kako, in da ne bo ničesar podpisal. Vendar je nekako razumeti, da bo podprl tisto, kar je v korist stranke, in sicer, da bo spoštoval sklepe sveta stranke," je tokrat dejal Erjavec.

Kaj po nezaupnici?

Na vprašanje, ali so se na tokratni seji pogovarjali tudi o nadaljnjem delu DeSUS-a v primeru neuspeha nezaupnice vladi Janeza Janše, je Erjavec med drugim odgovoril, da je konstruktivna nezaupnica le eden od političnih aktov. Dodal je, da je njegov glavni cilj konsolidacija in poenotenje stranke. Njena velika enotnost se po njegovih ocenah izkazuje na sejah organov DeSUS-a. Spomnil je še na svojo nalogo, da DeSUS tudi na prihodnjih parlamentarnih volitvah pripelje v DZ.

Odločitev za njegovo kandidaturo za predsednika vlade pa so sprejeli v okviru Koalicije ustavnega loka (KUL), kjer so ocenili, da je za to glede na njegovo politično kilometrino v tem "ključnem trenutku za prihodnost Slovenije najprimernejša oseba", je ponovil Erjavec.

Sejo o konstruktivni nezaupnici pričakuje optimistično in ocenjuje, da se poslanci zavedajo, da ne bodo odločali le o njem kot mandatarju, saj to ni bistveno. Kot je zatrdil, v kandidaturo ni šel zaradi političnih ambicij, ampak predvsem zato, ker vidi, da je vse narobe. Po njegovem prepričanju državljani aktualne vlade ne želijo več, poslanci pa bodo imeli priložnost, da tej želji zadostijo.

Polnar, ko je še užival podporo Erjavca. Foto: BoBo
Polnar, ko je še užival podporo Erjavca. Foto: BoBo

Erjavec: Širijo se dezinformacije

Še pred sejo je Erjavec novinarjem povedal, da se širijo dezinformacije o dogajanju v stranki, zanje pa naj bi bil odgovoren član poslanske skupine, ki so ga sicer iz stranke izključili ‒ Robert Polnar.

Za eno od dezinformacij je označil tudi navedbe Požareporta, da namerava zamenjati generalno sekretarko stranke Lidijo Štruc. Prav tako je zatrdil, naj ne pričakujemo pritiskov na poslance. Po njegovem mnenju namreč to delajo predvsem tisti, ki to govorijo.

Predsednik sveta DeSUS-a Urh je pred sejo izvršnega odbora odločno zavrnil, da bi stranka pritiskala na poslance, da bi glasovali v skladu s sklepi stranke. "Poslanci so samostojni in se odločajo po svoji vesti. Tudi ustava jih ščiti," je dejal. Dodal je, da stranka na to ne vpliva, "je pa lepo in priporočeno, če glasujejo v skladu s sklepi stranke".

Erjavec meni, da je stranka enotna