Koaliciji ustavnega loka je uspelo zbrati 42 podpisov pod vložitvijo konstruktivne nezaupnice. Foto: BoBo
Koaliciji ustavnega loka je uspelo zbrati 42 podpisov pod vložitvijo konstruktivne nezaupnice. Foto: BoBo
Erjavec ostal brez podpore Simonoviča

Podpisniki nezaupnice vladi Janeza Janše menijo, da je predsednik Karl Erjavec "tako s svojimi političnimi, strokovnimi kot mednarodnimi izkušnjami oseba, ki ima vsa potrebna znanja in veščine za vodenje vlade v tem zahtevnem obdobju, ki je pred Slovenijo", je razvidno iz predloga konstruktivne nezaupnice, objavljene na spletni strani državnega zbora (DZ).

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je po sestanku poslancev z Erjavcem povedal, da se bodo pod konstruktivno nezaupnico, ki jo je medtem koalicija KUL že vložila v parlamentarni postopek, podpisali le trije poslanci DeSUS-a in da nameravajo v DZ-ju delovati kot samostojna poslanska skupina, in ne kot del koalicije KUL.

Podpis je namreč zavrnil poslanec Branko Simonovič, ki je v izjavi spomnil, da je zdravstveni resor do pred kratkim vodil član DeSUS-a Tomaž Gantar in bi bila zato nezaupnica vladi in načinu njenega spopada z epidemijo obenem tudi nezaupnica DeSUS-u, česar pa ne more podpisati. Poudaril je še, da (se) bo "ob razpravi in glasovanju o nezaupnici vladi odločil in glasoval v dobro državljanov in državljank".

Karl Erjavec je mandatarski kandidat koalicije KUL. Foto: BoBo
Karl Erjavec je mandatarski kandidat koalicije KUL. Foto: BoBo

Erjavec: Vlada je neuspešna proti epidemiji covida-19

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je po vložitvi nezaupnice naštel, da želijo z nezaupnico aktualni vladi "preprečiti kršenje temeljnih ustavnih načel, kot je vpletanje v pravosodje , v svobodo medijev, policijo … Mednarodni položaj Slovenije je drugačen kot v preteklih 30 letih." "Naši partnerji so države, ki imajo težave z vladavino prava, oddaljili smo se od temeljne Evrope," je pojasnil.

"Glavna težava je, da je vlada neuspešna proti epidemiji covida-19. Številke so jasne. Kar se tiče drugega vala, smo najslabši na svetu. Vlada bi morala sama odstopiti glede na objektivne okoliščine. Ne sprejema učinkovitih ukrepov in z njimi povzroča zmedo, tako da ljudje ukrepom ne zaupajo," je nadaljeval Erjavec, ki upa, da bodo poslanci DZ-ja spoznali, da trenutna vladna politika ni politika, za "katero smo se borili pred 30 leti". "Nočemo rušiti vlade, temveč želimo ustaviti rušenje države," je še dodal.

Premier Janša je konstruktivno nezaupnico označil za
Premier Janša je konstruktivno nezaupnico označil za "pobalinsko nagajanje". Foto: BoBo

Janša potezo KUL-a označil za "pobalinsko nagajanje"

Na vloženi predlog konstruktivne nezaupnice pa se je prek Twitterja medtem odzval tudi predsednik vlade in jo poimenoval kot "pobalinsko nagajanje" po načelu: kolikor več virusa, toliko bolje za KUL. "Obtožbe" iz nezaupnice pa je označil kot "patetičen izliv ideološkega sovraštva do drugače mislečih".

Na Twitterju je odgovoril tudi na objavo stranke SD, ki je na svoji spletni strani nanizala 46 razlogov za zamenjavo vlade, za vsak glas, ki ga potrebujejo za zamenjavo vlade, enega. Janša jim je napisal, da potrebujejo "predvsem ogledalo, zdravo pamet in predsednika/co, ki ga ne razjeda ideološko sovraštvo ter zna šteti do 46 in je zato sposoben sam kandidirati za predsednika vlade".

Karl Erjavec o Simonovičevi zavrnitvi podpisa

"V torek smo imeli dolg pogovor, ki je trajal šest ur. Takrat je bilo dogovorjeno, da bodo vsi štirje poslanci deponirali podpise. Res je Simonovič želel pred tem prebrati konstruktivno nezaupnico. Takrat še ni bila dokončno napisana in sem jo nato spisal do konca, da jo je lahko prebral. Pripravljen sem bil sprejeti vse njegove pripombe. Danes smo brali nezaupnico in pripomb ni bilo. V tistem delu, ki se nanaša na covid-19, je sodeloval tudi nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar, tako da je to besedilo usklajeno z njim. Očitek, da je to tudi nezaupnica za stranko DeSUS in oba njegova ministra, še posebej ministra za zdravje, nima nikakršne osnove, saj je besedilo takšno, kot ga je pregledal Gantar. Bil sem neprijetno presenečen, ko je povedal, da ne bo dal podpisa. Navsezadnje sva petnajst let politična sopotnika, pet let je bil generalni sekretar stranke in moja desna roka. Dejansko je bilo tu zgrajeno veliko zaupanje. V torek se mi je zdelo, da je glede na turbulentne dogodke v stranki lansko leto to zaupanje ponovno zgrajeno. Sem presenečen in prepričan, da ne gre za problem političnih stališč. Verjamem, da še vedno verjame v program DeSUS-a, in verjetno so še neki drugi razlogi, vendar jih ne bom komentiral oz. bo že sam povedal, zakaj ni dal podpisa, ki ga je obljubil."

Marjan Šarec je napovedal, da bo neuspeh nezaupnice Janševi vladi
Marjan Šarec je napovedal, da bo neuspeh nezaupnice Janševi vladi "zmaga mračnjakov". Foto: BoBo

Šarec: Neuspeh nezaupnice bo zmaga mračnjakov

"Izvedli smo tisto, kar smo napovedovali že dolgo. Po mojem mnenju danes prihajamo do zaključka ene etape – etape oblikovanja alternative. Karl Erjavec je sporočil, da imamo 42 podpisov. Toliko glasov je imela tudi naša manjšinska vlada do trenutka, ko sem napovedal svoj odstop. In danes nismo tukaj zato, da bi se pogovarjali, kdo je dal podpis, kdo ni dal podpisa in ali je za nas morebiten neuspeh nezaupnice poraz," je povedal predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec.

"Mi smo opozicija, mi nismo vlada. In delo opozicije je, da opozarja na napake, da aktivno tudi deluje v okviru parlamentarne demokracije, in ko je zadeva predaleč, da tudi ukrepa. In mi ukrepamo. Vlagamo konstruktivno nezaupnico z 42 podpisi in na dan glasovanja se bo tako izkristaliziralo, kdo je za normalno državo, kdo je za državo, kjer se novinarji ne bojijo, kjer je STA normalno financiran, kjer ne gledamo vladnih predstavnikov vsak dan, kako se sami posmehujejo svojim ukrepom. Maske gor, maske dol," je dodal.

"Morebitna izglasovana nezaupnica bo zmaga pravne države, bo zmaga tistih, ki želijo državo po meri človeka. Neizglasovana nezaupnica bo pa zmaga mračnjakov," je še opomnil Šarec.

Fajon: Gre za našo odgovornost

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je povedala, da so v poslanski skupini v petek opravili še en temeljit premislek in da trdno ostajajo pri odločitvi, da postopek konstruktivne nezaupnice izpeljejo do konca, "da naredimo vse, kar je v naši moči za zamenjavo te vlade, da s tem predvsem opravičimo našo zavezo ljudem, ki so to tudi pričakovali". S tem po njenih besedah kažejo, da so resna, konstruktivna opozicija.

Prvakinja stranke SD-ja na novinarski konferenci ob vložitvi konstruktivne nezaupnice. Foto: BoBo
Prvakinja stranke SD-ja na novinarski konferenci ob vložitvi konstruktivne nezaupnice. Foto: BoBo

"Tukaj ne gre za preštevanje glasov, ampak za našo odgovornost. Vlada slabo upravlja epidemijo, imamo največjo umrljivost v svetu, najdaljše zaprtje v državi, močno so ogrožene naše državne institucije, neodvisne institucije, mediji. Vse, kar se v ozadju dogaja, je škodljivo. Skrbi me, da če se bomo čez leto in pol zbudili v državi, v kateri nas bo strah. Opozicija je v vsem tem času sodelovala dobro, pripravili smo alternativni program, s katerim trdno verjamemo, da znamo in smo sposobni bolje upravljati našo državo," je še navedla Fajonova.

Po besedah Fajonove njihova alternativna strategija v desetih konkretnih zavezah za leto in pol zelo jasno nakazuje, kako iziti iz socialne, zdravstvene in gospodarske krize, predvsem pa "kako ljudem vrniti dostojanstvo in zaupanje", saj ta vlada njihovo zaupanje izgublja, ljudje izgubljajo tudi potrpljenje, Slovenija pa izgublja prihodnost.

Odgovornost pa bo zdaj na vseh poslancih in poslankah, da pokažejo, na kateri strani so in koga podpirajo, meni Fajonova. "Mi smo dali jasno podporo kandidatu za mandatarja, Karlu Erjavcu, stojimo za njim, prihodnji teden bo odločilni trenutek, ko bo postalo tudi jasno, kdo je na kateri strani in kdo podpira to nezadovoljstvo in ravnanja vlade. Sem optimistična, navsezadnje pa je moralna odgovornost vseh nas, predvsem si želim, da ljudem kot politika vrnemo zaupanje in varnost," je še poudarila predsednica SD-ja.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mesec: Slovenija na najnižji točki

"Stanje, kakršno imamo danes v Sloveniji, je najslabše v zadnjih 30 letih. Upam si reči, da smo s tretjo vlado Janeza Janše po desetih mesecih prišli do najnižje točke samostojne Slovenije. To se ni zgodilo zaradi zunanjih dejavnikov, to se ni zgodilo zaradi koronavirusa, niti zaradi krize, ki ta virus spremlja. To se je zgodilo zaradi politične strategije in načina delovanja Janeza Janše in te vlade. Kam to pelje, smo lahko lepo videli v ZDA, kjer se po štirih letih poslavlja predsednik Trump. Janša, ki je od njega vse kopiral, bo, verjemite, kopiral tudi naprej," je izpostavil koordinator Levice Luka Mesec.

"Čeprav imamo danes samo 42 podpisov, smo se vseeno odločili, da gremo v konstruktivno nezaupnico, ker je čas, da tudi parlamentarci pokažejo, na kateri strani so. Ali so zreli za to spoznanje, da s podporo Janezu Janši rušijo to državo, ali so pripravljeni mu držati štango še naprej, ali so pripravljeni za 15 plač ali obet lastnih političnih karier v neki neliberalni, nedemokratični avtokratski Sloveniji sesuti ustavni red in vsa pravila, na katerih je bila Slovenija vzpostavljena," je pojasnil Mesec in dodal, da vedo, da imajo zgolj 42 glasov, "ampak nezaupnico vlagamo zato, ker je čas, da naredimo test – ta nezaupnica je lakmusov papir".

Sorodna novica Erjavec: V blagajni stranke že imam 39 podpisov, zdaj še po podpise poslancev DeSUS-a

Bratušek: Ljudje tej vladi ne zaupajo in ta vlada krize rešila ne bo

"Tukaj stojimo pred vami in se ne hecamo v nasprotju z vladnim govorcem, ker so časi preveč resni in razmere preveč hude, da bi se lahko hecali. Pod konstruktivno nezupnico je 42 podpisov, tudi pet SAB-ovih, to je še vedno en glas več, kot jih ima obstoječa koalicijska pogodba, ki ima 41 podpisov," pa je v uvodu dejala predsednica SAB-a Alenka Bratušek.

Po njenih besedah so največji poraženci zadnjega leta upokojenci, ker slabo upravljanje trenutne krize plačujejo z življenji, "žal še posebej tisti v DSO-jih". Drugi največji poraženci pa so po njenem mnenju mladi, ki to krizo "plačujejo z izgubljeno prihodnostjo".

Po njenih besedah stranke, zbrane v Koalicijo ustavnega loka, ponujajo vlado, ki bo z ljudmi komunicirala na človeški način, ki bo ukrepe sprejemala v soglasju s stroko in se svojih odločitev tudi držala. "Tudi leta 2013 smo dokazali, da znamo stopiti skupaj, kadar gre za državo. Tudi takrat je bila situacija izjemno težka, tudi takrat je Janez Janša razlagal, da je on edini, ki lahko reši našo državo, pa smo dokazali, da znamo in zmoremo brez trojke. Takrat smo rešili državo pred bankrotom in rešitev državi in ljudem ponujamo tudi danes," je še izpostavila Bratuškova in dodala, da je zdaj na vseh poslancih in poslankah, da pokažejo, kaj je zanje prava stran.

Sorodna novica Petkovi kolesarji tokrat pred sedež SMC-ja, upajo, da ne bo postal SDSMC

Se bodo na tajnem glasovanju našli še štirje glasovi?

Dejanska podpora morebitni novi vladi pa se bo pokazala na tajnem glasovanju o nezaupnici prihodnji teden. Stranke KUL-a in Erjavec glede na to, da so nezaupnico vložili z zgolj 42 podpisi, računajo tudi na vsaj štiri glasove predvsem iz SMC-ja, čeprav je svet stranke odločil, da Erjavca ne bodo podprli.

Za izvolitev novega predsednika vlade je potrebna parlamentarna večina oz. najmanj 46 poslanskih glasov.

O nezaupnici najverjetneje prihodnjo sredo

Med vložitvijo predloga za izvolitev novega predsednika vlade in volitvami mora poteči najmanj 48 ur, razen če državni zbor z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev ne sklene drugače ali če je država v vojnem ali izrednem stanju.

Tajno glasovanje o predlogu konstruktivne nezaupnice bo tako potekalo na izredni seji DZ-ja prihodnji teden. Kot je razvidno iz vabila na sejo kolegija predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča, ki sicer še mora potrditi dnevni red seje, bodo poslanci obravnavo predloga konstruktivne nezaupnice začeli v sredo ob 10. uri.

V LMŠ-ju, SD-ju, Levici in SAB-u so prepričani, da bi moral državni zbor predsednika vlade Janeza Janšo razrešiti, ker se vlada po njegovim vodstvom izredno slabo spopada z epidemijo covida-19, ker nenehno krši načela ustavne ureditve in ker je z nepremišljenimi potezami ogrozila zunanjepolitični položaj Slovenije. Foto: BoBo
V LMŠ-ju, SD-ju, Levici in SAB-u so prepričani, da bi moral državni zbor predsednika vlade Janeza Janšo razrešiti, ker se vlada po njegovim vodstvom izredno slabo spopada z epidemijo covida-19, ker nenehno krši načela ustavne ureditve in ker je z nepremišljenimi potezami ogrozila zunanjepolitični položaj Slovenije. Foto: BoBo

Zorčič: Zdaj vidimo, kje je problem

Ob robu vložitve in predstavitve predloga konstruktivne nezaupnice se je na dogajanje odzval tudi poslanec in podpredsednik SMC-ja Igor Zorčič. "Več mesecev se pritiska SMC, češ samo 'od vas je odvisno'. Ampak današnja tiskovka zgovorno priča, kje je problem," je zapisal.

Cigler Kralj: Vsi smo pandemsko izčrpani

Podpredsednik NSi-ja in minister za delo Janez Cigler Kralj je dopoldne na spletni novinarski konferenci poudaril, da pri predlogu konstruktivne nezaupnice ne vidi odgovorne in zrele politike. V NSi-ju menijo, da bi si morali v trenutnih razmerah vsi politični akterji enotno prizadevati za stabilnost in rešitev zdravstvene krize, je dejal Cigler Kralj.

V Ljubljani so se medtem pojavili plakati, ki poslance SMC-ja enačijo s poslanci SDS-a. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
V Ljubljani so se medtem pojavili plakati, ki poslance SMC-ja enačijo s poslanci SDS-a. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Prav tako napoved konstruktivne nezaupnice ne predstavlja odgovornega pristopa k urejanju skupnih zadev. Celotna država je po njegovih besedah v izjemno težkih okoliščinah. "Že deset mesecev živimo v posebnih razmerah, ljudje smo že utrujeni," je dejal in posebej izpostavil tiste, ki poleg dela na daljavo skrbijo še za domače šolanje otrok. "Vsi skupaj smo pandemsko izčrpani," meni minister za delo.

Nezaupnica povečuje politično negotovost

Napoved vložitve nezaupnice je komentiral tudi predsednik republike Borut Pahor. "Vsaka napoved vložitve konstruktivne nezaupnice vedno poveča politično negotovost v državi," je dejal za Radio Slovenija. Ob tem je poudaril, da se trenutne krizne razmere lahko rešujejo le s stabilno vlado in čim bolj stabilnimi političnimi razmerami. "Če so se torej poslanci namenili vložiti to nezaupnico, potem menim, da je prav, da se čim prej o njej tudi odloči," je dejal in poudaril, da se bo potem mogoče osredotočiti na premagovanje epidemije.

Simonovič bo policiji prijavil grožnje, o tem razmišlja tudi Perič

Poslanec DeSUS-a Branko Simonovič je za STA napovedal, da bo policiji prijavil grožnje, ki so se pojavile ob odločitvi, da se ne bo podpisal pod konstruktivno nezaupnico Janševi vladi.

Na Twitterjevem profilu Anonymous Slovenia namreč Simonoviču priporočajo, da "črno gradnjo nemudoma proda" in se odseli v kak kraj, ki je bolj prijazen stranki SDS. "Ni izdal Karla, izdal je svoj (o tem bi lahko debatirali) narod," so zapisali in dodali, da "se bo cvrl v peklu, glede na EMŠO relativno kmalu". Pozneje so dodali, da ne gre za grožnje, ampak za nasvet.

Poleg tega tvita bo Simonovič policiji prijavil tudi plakate, ki so se pojavili na Obali. Na njih so fotografije poslancev SMC-ja, ob njih pa izpostavljena izbira: svoboda oziroma poslanski glas za konstruktivno nezaupnico na eni in strah ali kljukasti križ na drugi strani.

S Policijske uprave Ljubljana so za STA odgovorili, da prijave do tega trenutka niso prejeli.

Prijavo policiji napoveduje tudi poslanec SMC-ja Gregor Perič. Simonovič in Perič sta že pred božičnimi prazniki opozorila na pritiske ob poskusih oblikovanja nove vlade in dogodke prijavila policiji. Tedaj so se pred Peričevim domom in pozneje tudi v Izoli pojavili plakati z napisom Heroj ali izdajalec? Na plakatih je bila tudi fotografija poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žiže.

O političnih razmerah z analitikoma Miho Kovačem in Rokom Čakšem