Ali bodo vsi štirje poslanci DeSUS-a podprli nezaupnico? Foto: BoBo
Ali bodo vsi štirje poslanci DeSUS-a podprli nezaupnico? Foto: BoBo

Jurša je v izjavi v DZ-ju potrdil, da se je pogovarjal s premierjem Janezom Janšo in ga seznanil s stališči DeSUS-a do podpore konstruktivni nezaupnici. O položaju ministra za kmetijstvo iz vrst DeSUS-a Jožeta Podgorška se nista pogovarjala in tudi ne o tem, ali z njegovo zamenjavo čakajo na rezultat konstruktivne nezaupnice. Na vprašanje, ali Janša z odločitvijo glede DeSUS-a v vladi vseeno čaka na glasovanje o konstruktivni nezaupnici, je Jurša novinarjem odgovoril: "Nič ne bo narobe, če boste razumeli tako, kot mislite." "Predvsem vam moram povedati, da je Janša prijeten sogovornik," je dodal.

Sorodna novica Ministrici za 20 točk očitkov in poziv k odstopu: "Te bom z argumenti in dejstvi odločno zavrnila."

Janša je namreč do srečanja koalicije, ki bo danes popoldne, želel odgovor poslancev DeSUS-a, ali sodelujejo z vlado ali so opozicija brez kadrovskega razreza v vladi. Če vlade ne podpirajo, bo poleg zdravstvenega odprt tudi kmetijski resor, ki ga zdaj vodi Podgoršek, je napovedal.

Iz DeSUS-a medtem tudi po torkovem sestanku poslanske skupine in vodstva stranke, po katerem je Karl Erjavec sporočil, da poslanci DeSUS-a podpirajo konstruktivno nezaupnico, prihajajo različna neuradna sporočila o stališčih posameznih poslancev. Jurša je sicer že v torek napovedal, da se bodo ob morebitnem neuspehu nezaupnice pogovarjali o tem, v kakšni funkciji bo njihova poslanska skupina, ki je sam v ekstremni opoziciji ne vidi.

DeSUS tudi sicer v DZ-ju še vedno podpira večino vladnih predlogov zakonov. Vprašanje je tudi, ali bi podprli napovedane interpelacije ministrov.

Pošiljka z belim prahom ni bila nevarna

Pošiljka z belim prahom, ki so jo danes prejeli na sedežu stranke DeSUS na Kersnikovi ulici v Ljubljani, ni vsebovala nevarne snovi, osebe, ki so bile s pošiljko v stiku, pa so že zapustile karanteno, so za STA potrdili na stranki.

Erjavec: Konstruktivno nezaupnico bomo vložili z 10 podpisi prihodnjo sredo

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je po sestanku strank KUL-a ponovil, da bodo konstruktivno nezaupnico z 10 podpisi vložili prihodnjo sredo. Prepričan je, da jo bodo podprli tudi štirje poslanci DeSUS-a, ki po njegovih besedah niti ob morebitnem neuspehu nezaupnice ne bodo del koalicije Janeza Janše. Erjavec je pričakoval, da bo Janša danes to ugotovil.

Po Erjavčevih besedah bodo stranke, ki podpirajo nezaupnico vladi, prispevale po dva poslanska podpisa pod predlog.

V izjavi v DZ-ju je spomnil, da je po prvi vložitvi konstruktivne nezaupnice soglasje h kandidaturi za predsednika vlade umaknil, ker da nekateri podpisniki iz epidemioloških razlogov ne bi mogli glasovati v DZ-ju. Upa, da bodo tokrat lahko vsi sodelovali. A tudi če ne bi mogli, ne bi želel ponovnega umika soglasja, saj da bi bilo videti neresno. Po njegovih besedah pa bo zaradi neenakovrednega položaja poslancev potrebna ustavna presoja.

Sorodna novica Kako bi bilo po novem videti tajno poslansko glasovanje na daljavo?

Erjavec je v izjavi v DZ-ju spomnil na dvome, ki se pojavljajo v javnosti, ali bodo vsi štirje poslanci DeSUS-a podprli nezaupnico. A kot je dejal, so bila na torkovem sestanku poslancev DeSUS in vodstva stranke "ta zagotovila dana". "Da je tako, vidimo tudi po tem, da je predsednik vlade Janez Janša umaknil svoj ultimat. Pričakoval sem, da se bo danes preštel in ugotovil, da nima štirih glasov poslancev DeSUS-a, ter uresničil, kar je napovedal – vložil predlog za imenovanje dveh novih ministrov," je dejal Erjavec.

Spomnil je tudi na napoved Jurše, da poslanci DeSUS-a tudi v primeru neuspeha nezaupnice ne bodo radikalna opozicija. "Nima pa smisla, da predsednik vlade čaka na odločitev o konstruktivni nezaupnici in potem šteje, koliko poslancev DeSUS-a ima v svoji koaliciji. Ta številka bo ostala nič, kot je danes," je prepričan Erjavec. Verjame sicer, da bo nezaupnica uspela.

Janševa vlada je po njegovem mnenju očitno manjšinska in je premier zato "glede na torkov dogovor vodstva in poslancev DeSUS-a stopil ne le en korak nazaj, ampak verjetno dva".

Položaj ministra za kmetijstvo iz vrst DeSUS-a Jožeta Podgorška je po Erjavčevih besedah sicer Janševa odločitev. Ugotavlja pa, da se mu je "zelo mudilo, ko je šlo za ministra za zdravje, zanimivo pa je, da nima zadrege, ko gre za ministra za kmetijstvo".

Glasovanja v DZ-ju sicer kažejo, da DeSUS tudi po odhodu iz koalicije za zdaj podpira vladne predloge, med drugim so poslanci DeSUS-a podprli osmi protikoronski zakon. A Erjavec pravi, da bo ključno glasovanje o konstruktivni nezaupnici, do takrat pa se poslanci odločajo glede na to, kaj prinaša določen zakon.

Zorčič izhaja iz glasovanja o PKP 8

Status DeSUS-a v DZ-ju in razrez članstva v delovnih telesih za zdaj ostajata enaka. Če bo prišlo do tega, da se bodo vsi poslanci DeSUS-a javno opredelili proti koaliciji Janeza Janše, bo treba glede na koalicijsko-opozicijska razmerja ponovno razdeliti tudi članstvo v delovnih telesih DZ-ja, je v današnji izjavi pojasnil predsednik državnega zbora Igor Zorčič (SMC).

Opozoril je, da so glede podpore poslancev DeSUS-a konstruktivni nezaupnici v torek slišali le predsednika Erjavca, komentarjev posameznih poslancev pa ne. "Za zdaj nam ne preostane drugega, kot da sklepamo iz tega, kar se dogaja na glasovanjih pri posameznih zakonih in pozneje pri glasovanju o konstruktivni nezaupnici," je dejal predsednik DZ-ja.

Po njegovih ocenah ima Janševa koalicija še nekoliko več kot 47 glasov v DZ-ju, je ocenil Zorčič, ki je dejal, da izhaja iz torkovega glasovanja o osmem protikoronskem zakonu, ki ga je podprlo 51 poslancev iz vrst koalicije, DeSUS-a, SNS-a in poslanske skupine narodnih skupnosti.

Status upokojenske stranke še ni jasen