Letos in prihodnje leto se bosta na ustavnem sodišču zamenjali dve tretjini ustavnih sodnikov. Foto: BoBo
Letos in prihodnje leto se bosta na ustavnem sodišču zamenjali dve tretjini ustavnih sodnikov. Foto: BoBo
Intevju z Miroslavom Mozetičem

Mozetiču se je namreč v nedeljo iztekel mandat ustavnega sodnika, s tem pa tudi mandat predsednika ustavnega sodišča. Predsednico oziroma predsednika ustavnega sodišča med seboj s tajnim glasovanjem izvolijo ustavni sodniki, in sicer za dobo treh let - Sovdatovo so tako izvolili sredi oktobra.

Jadranka Sovdat je bila v devetletni mandat ustavne sodnice izvoljena 19. decembra 2009, od 11. novembra 2013 pa je opravljala funkcijo podpredsednice ustavnega sodišča. Ko jo je DZ imenoval za ustavno sodnico, so njeno kandidaturo podprle vse poslanske skupine.

Letos dva nova sodnika, prihodnje leto štirje
Letos in prihodnje leto se bosta na ustavnem sodišču zamenjali dve tretjini ustavnih sodnikov. V nedeljo se je mandat iztekel Mozetiču, 20. novembra pa se bo Marti Klampfer. Nasledila ju bosta Špelca Mežnar in Marko Šorli.

Marca prihodnje leto bo mandat potekel Jasni Pogačar, Mitji Deisingerju in Janu Zobcu, aprila pa še Ernestu Petriču. Predsednik republike Borut Pahor je javni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za izpraznjena štiri mesta že objavil, predloge pa je treba poslati do 10. novembra.

Intevju z Miroslavom Mozetičem