RTVS išče tako odgovornega urednika informativnega programa Televizije Slovenija kot direktorja Radia Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
RTVS išče tako odgovornega urednika informativnega programa Televizije Slovenija kot direktorja Radia Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

"Podpora uredništva je zame zelo, zelo pomembna," je poudarila direktorica Televizije Slovenija Ljerka Bizilj, ki bo kandidata oziroma kandidatko za odgovornega urednika oziroma urednico informativnega programa predlagala v imenovanje generalnemu direktorju Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Marku Filliju. Pri tem je direktorica televizije napovedala, da bo več o svoji izbiri povedala v četrtek.

V torek so se o kandidatih za odgovornega urednika oziroma urednico informativnega programa Televizije Slovenija (TVS) namreč izrekali programski delavci uredništva. Za uredniško mesto kandidirata še Miha Žorž in Valentin Areh.

Ali podpora sodelavcev ali programskega sveta
Kandidat oziroma kandidatka za odgovornega urednika oziroma urednico informativnega programa mora imeti podporo uredništva ali pa soglasje programskega sveta RTVS-ja. Ljerka Bizilj bi morala, če se namesto za Rebernikovo odloči za Žorža ali Areha, tako pridobiti soglasje programskega sveta.

Žorž je urednik dnevnoinformativnega programa Radia Slovenija, Areh pa je bil vojni dopisnik POP TV-ja, do pred kratkim pa je delal na TVS-ju kot urednik arhiva. Ljerka Bizilj ga je nato premestila na tretji program.

Kot je dejal Filli, ga Ljerka Bizilj še ni obvestila, kako se bo odločila - ali bo predlagala imenovanje Rebernikove ali pa bo za katerega od drugih dveh kandidatov skušala dobiti soglasje programskega sveta. Dejal je, da je odločitev povsem v rokah direktorice TVS-ja, generalni direktor RTVS-ja pa "zgolj mehanično imenuje urednika".

Žorž favorit Biziljeve?
Biziljeva naj se še ne bi odločila za nobenega od treh kandidatov, nekateri pa kot njeno najverjetnejšo izbiro omenjajo Žorža. Programski delavci uredništva so se prvič izrekali o Rebernikovi, Žoržu in Arehu že pretekli teden, vendar naj glasovanje ne bi potekalo v skladu s pravili, zato so izrekanje ponovili.

Tudi v Mariboru trije kandidati
Razpis za odgovornega urednika informativnega programa TVS se je iztekel 22. decembra lani, takrat pa se je iztekel tudi razpis za odgovornega urednika TV programa regionalnega centra v Mariboru in Kopru. V Mariboru so se prijavili trije kandidati, v Kopru pa je bilo pet prijav.

RTVS z razpisom išče tudi direktorja Radia Slovenija, ki ga trenutno kot vršilec dolžnosti direktorja vodi Miha Lampreht. Kandidati morajo prijave oddati do vključno 24. januarja. Lampreht se na prejšnji razpis ni prijavil, tokrat pa bo, kot je napovedal, prijavo vendarle oddal.