Žižek je poskrbel, da obiskovalcem Zaresovega dogodka ni bilo dolgčas. Foto: EPA
Žižek je poskrbel, da obiskovalcem Zaresovega dogodka ni bilo dolgčas. Foto: EPA
Slavoj Žižek
Žižek je obiskovalcem dogodka v Kinodvoru delil svoje nauke. Foto: BoBo
Žižek in Golobič: Koliko je ura 20 let pozneje
Žižek z Golobičem

Na MMC-ju smo zbrali nekaj najbolj "sočnih" izjav Slavoja Žižka, ki jih je izrekel na Zaresovem dogodku ob 20. obletnici samostojne Slovenije z naslovom "Koliko je ura 20 let pozneje?".

"Samo pomislite, kaj bi bilo, če bi partija popustila in mi leta 1973 dala službo. Neki bebec bi bil, ostareli profesor."

"Popolnoma se strinjam s tem, da se aretira papeža kot šefa pedofilske organizacije."

"V New Yorku sem srečal kirurga, ki mi je rekel, kaj dela - reže penise na dvoje. Se že da, lahko dve ženski hkrati."

"Za Gregorja Golobiča velja, da je brihten, pameten, ampak pokvarjen, da laže. Moje izkustvo z njim je ravno nasprotno - da je v osnovi pošten, je pa včasih malo 'tup'."

"Jutri odletim, da bomo snemali novo nadaljevanko. Dal vam bom nekaj cvetov, ki smo jih predvideli. Uspelo nam je najeti helikopter, jaz pa imam že narejen kostum duhovnika, da bom zaigral prvo sceno iz Sound of music (Moje pesmi, moje sanje). Grozota bo, res. Ena najbolj kritična scena bo, ko bom jaz v vodi kot Leonardo di Caprio v vodi v Titaniku, ko umira."

"En čoln na vesla in dva admirala." (Izjava o Slovenski vojski)

"Pred vsako ključno odločitvijo vlade je Tony Blair letel v Ameriko k Rupertu Murdochu in se z njim posvetoval: 'Ali me boš napadel?'."

"Ne samo zaradi najinega prijateljstva, vendar mogoče pa lahko še kaj nastane iz teh zares oslarij. Bomo videli."

"Afganistan ni neka primitivna država, ki jo je treba vzbuditi. Saj so že bili moderni pred 40-imi leti. Zdaj so postali fundametalni."

"Kar se dogaja, je blizu intelektualnemu samomoru." (O bolonjski reformi)

"Tukaj je ideologija vsakdanjosti, ko ti rečejo, a si recikliral, a si to plastenko vrgel v smeti. Saj to je vse lepo, vendar to ni resno. Problemi niso rešljivi na tej ravni. To je vse ideologija."

"Če pogledate prakso najbolj uspešnih držav na svetu, a vidite kje kak neoliberalizem? Jaz ga ne vidim. ZDA so, ne le pod Obamo, že pod Bushem intervenirale v gospodarstvo z ogromnimi vsotami, vsi ključni projekti se dogajajo okoli dogovora gospodarstva in politične oblasti. Da o primerih Kitajske in Singapurja niti ne govorim. Biti danes uspešen pomeni izjemno močno intervencijo države."

"Sem za odprtje arhivov, veliko večje odprtje. Nimam s tem problema."

Žižek in Golobič: Koliko je ura 20 let pozneje
Žižek z Golobičem