Ali bo Roman Jakič še minister, naj bi bilo znano v nekaj dneh. Foto: EPA
Ali bo Roman Jakič še minister, naj bi bilo znano v nekaj dneh. Foto: EPA
Odstop le v primeru pravnomočne obtožnice

Po sredini hišni preiskavi NPU-ja na domu obrambnega ministra in današnjem pogovoru s preiskovalci se je Jakič za medije odzval na zadnje dogodke. Znova je dejal, da med preiskavo na domu NPU ni našel nobenih zanj obremenjujočih gradiv. Ponovil je svoje prepričanje o zakonitosti svojega delovanja na čelu Zavoda Tivoli. Jasno je tudi povedal, da za zdaj ne namerava odstopiti.

Na očitke, da je pristavil svoj podpis na t. i. fiktivno pogodbo o najemu parkirišč v okviru projekta Stožice, s katero naj bi omogočil podjetju Grep pridobiti bančno posojilo v znesku 150 milijonov evrov, je odvrnil, da misli, da ni šlo za fiktivno pogodbo. Navsezadnje so se glede pogodbe dalj časa pogajali, je dejal in dodal, da to, da so se pogajali, dokazujejo tudi elektronska sporočila, v katere ima NPU vpogled. "Saj se ne bi tri mesece pogajal, če bi vnaprej vedel, da bo pogodba fiktivna," je dejal.

Odstopil bo le, če ...
Jakič je pojasnil svoje "načelno stališče", da mora javni funkcionar nemudoma odstopiti, če je proti njemu uvedena preiskava o njegovih dejanjih med opravljanjem te funkcije. "Proti meni kot obrambnemu ministru pa ne teče nobena preiskava," je dodal, zato bo z odstopom počakal na pravnomočnost obtožnice. "Do zdaj nisem kot minister naredil nobene takšne napake, da bi izgubil svojo kredibilnost," je glede svoje verodostojnosti še dejal Jakič, ki je večkrat ponovil, da je kot "dober gospodar ščitil interese javnega zavoda".

"Funkcije obrambnega ministra se ne bom oklepal, na sodišče ne bom hodil kot minister," je rekel Jakič. Ob tem se je primerjal z Janezom Janšo in izpostavil, da ne bo ravnal tako kot on, ko je "na sodišče hodil kot predsednik vlade".

Opozicija: Jakič bi moral odstopiti
Poslanec SDS-a in nekdanji notranji minister Vinko Gorenak je dejal, da bi moral Jakič takoj odstopiti. Gorenak pojasnjuje, da se "hišne preiskave ne delajo kar tako", ampak na podlagi odredb sodišč in to pri osumljencih kaznivih dejanj, "kar obrambni minister Roman Jakič definitivno je".

Zaradi dogajanja okoli Jakiča je ugled vlade in države že okrnjen, je dejal predsednik SLS-a Franc Bogovič. Po njegovem mnenju bi morala predsednica vlade Alenka Bratušek o tem resno razmisliti in se z obrambnim ministrom hitro pogovoriti.

Bogovič je dejal tudi, da je primer vsebinsko zagotovo povezan s slabimi terjatvami in dokapitalizacijo bank ter s projektom Stožice, pri katerem je bilo v ozkem omrežju okoli ljubljanskega župana Zorana Jankovića tudi precej direktorjev podjetij v mestni lasti, ki so očitno zagotavljala osnovo za prejem kreditov. "Tisti, ki so za to pristojni, naj čim prej uredijo stvari, naj ne mine 400 dni od enega dogodka do drugega, naj se stvar razčisti," poziva Bogovič.

Matej Tonin iz NSi-ja je Jakiča okrivil za odgovornost za del danes razkrite bančne luknje. Navedel je podatke direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Branka Majheniča, po katerih je pogodba, ki jo je podpisal Jakič z Grepom, podlaga za posojilo, ki ga je Grep dobil. "Zato je popolnoma brezpredmetno, ali je bila ta pogodba realizirana ali ne, ključen podatek je, da je bila osnova za pridobitev kredita," poudarja Tonin. Ker Grep dobljenega kredita še danes ni vrnil, je ta po Toninovih besedah del velike bančne luknje, ki je bila razkrita danes, zanjo pa je tako soodgovoren tudi minister Jakič.

Preiskava o Jakičevem delovanju pred dvema letoma
Kriminalisti so na območju Ljubljane v sredo izvedli sedem hišnih preiskav, povezanih s projektom Stožice. Med preiskovanci je bil tudi Roman Jakič, in sicer kot nekdanji direktor Zavoda Tivoli. Preiskava NPU-ja se je nanašala na obdobje njegovega vodenja Javnega zavoda Šport Ljubljana, ki se je končalo pred dvema letoma, preiskovalci pa naj bi preverjali poslovanje Mestne občine Ljubljana, Javnega podjetja ljubljanska parkirišča in tržnice, Zavoda Tivoli ter podjetja Grep.

Preiskave so bile opravljene na podlagi sumov dveh kaznivih dejanj, in sicer zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za katere je zagrožena kazen zapora do 8 let, in na podlagi sumov kaznivih dejanj preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti, za katera je zagrožena kazen do treh let zapora.

Med preiskavo sta bila sicer pridržana dva človek - neuradno nekdanji direktor javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samo Lozej in direktor Energetike Ljubljana Hrvoje Draškovič. Oba so pozno popoldne izpustili.

Predsednika SD-ja in DeSUS-a Igor Lukšič in Karl Erjavec sta mnenja, da je treba z oceno, ali je Jakič še kredibilen minister, počakati. Lukšič je ocenil, da bo odločitev koalicije in Jakiča glede ministrovega položaja jasna v dveh ali treh dneh, najpozneje v ponedeljek.

"Če je nekdo v predkazenskem postopku in če je ta postopek utemeljen, bo Jakič verjetno v zelo težkem položaju," pa je ob robu današnje seje DZ-ju, kjer se razpravlja o interpelaciji ministra Gregorja Viranta, dejal Erjavec. Ob tem je predsednik DeSUS-a dodal, da ne želi prehitevati dogodkov in da bo Jakič najprej sam povedal, kako vidi svojo prihodnost.

Odstop le v primeru pravnomočne obtožnice