Udeležba Milana Preglja, oblečenega v uniformo SV-ja,  na slovesnosti ob 70. obletnici domobranstva v Rovtah je Jakiča presenetila. Foto: BoBo
Udeležba Milana Preglja, oblečenega v uniformo SV-ja, na slovesnosti ob 70. obletnici domobranstva v Rovtah je Jakiča presenetila. Foto: BoBo
Minister Jakič nad kaplana, SDS z interpelacijo

Nedeljske slovesnosti ob 20. obletnici postavitve farne plošče in 70. obletnici domobranstva v Rovtah se je namreč v uniformi Slovenske vojske udeležil tudi kaplan vojaškega vikariata Milan Pregelj, pravi Jakič. Na Morsu so Jakiču pozneje pojasnili, da je Pregelj za sodelovanje na dogodku v Rovtah ni imel pooblastila oz. tam ni bil na podlagi ukaza Slovenske vojske. Na obrambnem ministrstvu pravijo še, da je Pregelj v Rovtah somaševal.

Preglja v Rovte napotil vojaški vikar
Preglja je sicer v Rovte napotil vodja vojaškega vikariata Jože Plut. Plut je bil na dogodek povabljen kot visoki cerkveni dostojanstvenik, in ne kot pripadnik SV-ja, so pojasnili na MORS-u. Plut zaradi drugih obveznosti ni mogel somaševati v Rovtah, zato je tja v vlogi duhovnika napotil Preglja, ki pa je tja prišel v vojaški uniformi, torej kot pripadnik SV-ja.

Vojaški vikar Plut za zdaj še ne daje izjav na to temo. Vikariat pa bo javnosti morda v prihodnjih dneh celostno predstavil okoliščine. Pojasnilo za Božiča pa bo pripravil v kratkem.

Kršitev vojaških predpisov?
Udeležba vojaškega kaplana Milana Preglja na nedeljski proslavi v Rovtah nedvomno predstavlja kršitev vojaških predpisov, zaradi česar bi moral Pregelj tudi disciplinsko odgovarjati, menijo v Sindikatu vojakov Slovenije.

Pregelj v uniformi SV-ja "vsekakor ne sodi ob bok prvaka opozicijske stranke na proslavah, kakršna je bila včeraj v Rovtah, kjer ga je bilo mogoče nenehno videti", so zapisali na spletni strani sindikata vojakov.

Pravilnik službe v Slovenski vojski sicer narekuje, da kdor nosi uniformo Slovenske vojske, predstavlja Slovensko vojsko. Po pravilniku o uniformah Slovenske vojske pa vojaške osebe nosijo predpisano uniformo, kadar opravljajo vojaško službo. Hkrati zakon o obrambi določa, katere so lažje in katere so težje kršitve vojaške discipline. Med lažje denimo sodi tudi nepravilno in malomarno nošenje uniforme in predpisanih oznak.

Jakič je zahteval pojasnilo
Jakič je namreč od načelnika Generalštaba Slovenske vojske, brigadirja Dobrana Božiča, zahteval pojasnilo glede udeležbe Preglja na slovesnosti v Rovtah. Na ministrstvu za obrambo so ob tem poudarili, da je Jakič glede udeležbe uniformiranega predstavnika vojaškega vikariata na omenjeni slovesnosti dobil precej javnih vprašanj.

V nedeljo pozno zvečer so se na to odzvali v SDS-u. Na Twitterju so zapisali, da si bo Jakič zaradi mobinga načelnika generalštaba in vojaškega duhovnika očitno prislužil prvo interpelacijo v mandatu te vlade.

Polemike že zaradi napovedane udeležbe Pluta
V dneh pred prireditvijo v Rovtah so se sicer pojavile polemike, ker naj bi na maši pred slovesnostjo somaševal vojaški vikar Jože Plut. Nekateri so se tako spraševali, ali lahko Plut, ki je duhovnik in hkrati tudi javni uslužbenec, to sploh stori, v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB-ja pa so v pismu ministru Jakiču zapisali tudi, da bi bilo Plutovo somaševanje popolnoma neprimerno, saj ga plačuje država in zato predstavlja njeno čast in dostojanstvo, s svojo navzočnostjo pa bi legitimiral proslavljanje slovenskega domobranstva.

Plut je nato polemike pomiril, ko je sporočil, da ga na dogodku zaradi drugih obveznosti sploh ne bo. Je pa o tem, kot so takrat pojasnili na ministrstvu za obrambo, Jakič s Plutom tudi govoril, a vsebine pogovora niso razkrili. Tudi zato, ker je Plut odpovedal udeležbo, je Jakiča, kot je zapisal na Twitterju, presenetila Pregljeva udeležba, in to v uniformi.

"Čas je, da drugo svetovno vojno končamo"
Plut je sicer že prejšnji teden dejal, da z morebitnim somaševanjem v Rovtah ne bi imel težav, prav tako bi maševal na maši na Osankarici, kjer je padel Pohorski bataljon, če bi le imel to možnost. "Čas je namreč, da drugo svetovno vojno končamo," je še dejal.

Minister Jakič nad kaplana, SDS z interpelacijo