Zbrane je po slovesni maši nagovoril še prvak SDS-a (foto: BoBo) Foto:
Zbrane je po slovesni maši nagovoril še prvak SDS-a (foto: BoBo) Foto:
Domobranstvo
Domobranska zastava kot del razstave medvojnega in povojnega gradiva iz Rovt ob 20. obletnici postavitve farne plošče, 70. obletnici domobranstva v Sloveniji. Foto: BoBo
Slovesnost z mašo v Rovtah. Foto: BoBo
Rovte
V Rovtah so se zbrali ob 20-letnici postavitve farne plošče in 70. obletnici domobranstva. Vaška cerkev je nabito polna, tako da je okoli 200 ljudi ostalo zunaj. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Cerar
Protest pred slovesnostjo v Rovtah
Janša glavni govorec na slovesnosti v Rovtah
Protest pred Rovtami
Spominska slovesnost v Rovtah
Domobranstvo znova razdeljuje

"

Prvi mož SDS-a in nekdanji premier je v svojem nagovoru ob 20. obletnici postavitve farne plošče in 70. obletnici domobranstva med drugim poudaril, da si "vsi, ki so se uprli komunizmu, fašizmu in nacizmu, zaslužijo dostojen grob". Ob tem je dejal tudi, da so državljansko vojno "povzročili komunisti, da bi prevzeli oblast, ki je ne bi dobili na volitvah", in dodal, da se je to nadaljevalo tudi v času slovenskega osamosvajanja: "V beli knjigi o osamosvojitvi je veliko dokazov o izdajstvu komunistov med osamosvajanjem." Prepričan je še, da "zločinci že 40 let prejemajo privilegirane pokojnine".

Juhant: Zgodovina daje prav uporu, nikoli pa spletkarjem
Sveta maša ob 20. obletnici postavitve farne plošče in 70. obletnici domobranstva se je v Rovtah začela ob 10. uri. Mašo je daroval nekdanji dekan teološke fakultete Janez Juhant, ki je dejal: "Malokdo si je mogel predstavljati, da se bo slovenska zgodovina po nemškem napadu na Jugoslavijo razvijala v tako strahovitih razsežnostih. Škof Gregorij, profesorja Lambert Ehrlich in Aleš Ušeničnik ter drugi prisebni duhovi pa so čutili, kaj prihaja nad naš narod. Iz te globoke, krščanske in človeške prisebnosti niso nehali opozarjati in svariti pred grozečo nevarnostjo, a so to svojo zvestobo izročilom s številnimi drugimi žrtvami plačali z mučeniško krvjo, prezirom in poskusi izbrisa iz narodovega spomina."


"Onemeli so tudi možje in žene, vaši predniki, ki so od nekdaj z ljubeznijo, srčnostjo in krščanskim upanjem ter vdanostjo v Božjo voljo v potu svojega obraza služili svoj vsakdanji kruh na teh polhograjskih pobočjih. Brezvestni stroj jim je začel uničevati življenja in imovino. Kdo bi bil lahko danes pameten in bi jim odrekal, da branijo svoj dom in rod?" je spraševal Juhant.

Med svojo pridigo pa je tudi razložil, da so se domobranci zavedali, da čuvajo ne le dom in rod, ampak so proti svoji volji postali branik krščanskih izročil, vsega, kar so ohranjali rodovi pred njimi. "Ne glede na njihov poraz jim zgodovina danes daje prav, saj so se uprli sovražniku človeštva, komunizmu, kot daje prav tudi tistim, ki so se uprli nacizmu. Nikoli, ne takrat ne danes, pa zgodovina ne bo dala prav spletkarjem, ki zase in za svoje privilegije teptajo resnico, pravičnost in človekovo dostojanstvo," je zbranim pojasnil Juhant.

Maši je sledil še kulturni program, ki se je po Janševem nagovoru sklenil z branjem govora Justina Stanovnika. Minila je brez kakšne posebne simbolike z izjemo ene zastave.

Na prireditvi bi moral po prvotnih napovedih somaševati tudi vojaški vikar Jože Plut, vendar se je temu odpovedal zaradi drugih obveznosti. Povedal pa je, da bi na maši somaševal, če bi le utegnil, "ker je treba moliti za vse umrle, ne glede na to, kje in kako so umrli". "To je namreč naše duhovniško delo," je povedal Plut, ki je dejal, da bi maševal tudi na Osankarici, kjer je padel Pohorski bataljon, če bi le imel to možnost. "Čas je namreč, da drugo svetovno vojno končamo," je dodal.

Jakič je zahteval poročilu o udeležbi vojaškega kaplana
Slovesnosti se je po navedbah obrambnega ministra Romana Jakiča v uniformi slovenske vojske udeležil tudi kaplan vojaškega vikariata Milan Pregelj. Jakič je na Twitter-ju zapisal, da ga slednje preseneča, saj se je vojaški vikar Jože Plut odločil, da ne gre v Rovte. O Pregljevi udeležbi na slovesnosti je Jakič že govoril z načelnikom generalštaba Slovenske vojske in do jutri zahteval poročilo oziroma pogovor.

Protest proti domobranstvu
Na polovici poti med Logatcem in Rovtami, ob partizanskem spomeniku na Židovniku, so Odbor za pravično in solidarno družbo Solidarnost, KOKS, DSD in TRS pripravili protestno novinarsko konferenco, na kateri je bil glavni govorec zgodovinar Jože Pirjevec. Nekaj deset udeležencev je ob spremljavi partizanskih pesmi vzklikalo tistim, ki so se vozili mimo na proslavo v Rovte.


Opozarjali so, da so bili domobranci "branitelji tretjega rajha". "Če bi zmagali, ne bi bilo več slovenskega naroda," je bilo slišati iz ust primorskih puntarjev, ki so ob tem še poudarjali, da "brez partizanov ne bi bilo Primorske".

Na konferenci je spregovoril tudi zgodovinar Jože Pirjevec, ki je najprej razložil nekaj zgodovinskih dejstev o 2. svetovni vojni, svoj nagovor pa sklenil s pozdravom: "Smrt fašizmu, svoboda narodu!" Matjaž Hanžek pa je opozoril: "Medtem ko Merklova hodi obiskovat taborišča, mi slavimo sodelavce nacistov."

Vstajniki: Vse skupaj meji na norost
Predstavniki odbora gibanja Vseslovenska ljudska vstaja so slovenski javnosti sporočili, da jih ideološke delitve, ki smo jim bili spet priča v Rovtah, ne zanimajo.

"Ne ukvarjamo se več z rdečo zvezdo, niti z domobranstvom, niti s partizanstvom. To, da politična elita toliko energije usmerja v dogodke izpred več desetletij, je na meji norosti," so zapisali in dodali, da je to pot nadaljnje delitve naroda na rdeče in črne, medtem ko trenutna kvazilevičarka vladna koalicija jemlje dostojanstvo s skorumpiranim načinom kadrovanja.



"Državljanke in državljane ter vse prebivalce Slovenije pa pozivamo, naj svoje nezadovoljstvo usmerijo ne več v paradiranje Ivana Janša na neki domobranski proslavi, ampak v boj proti trenutni vladi, ki je v nekaj mesecih dokazala svojo nesposobnost in tudi pohlep. Janez Janša ni na oblasti. Na oblasti je marionetna vlada Alenke Bratušek. Pozivamo ljudi, da se organizirajo, da se aktivirajo in da ustvarijo pritisk proti obstoječi politiki, in ne proti dogajanju v prvi polovici prejšnjega stoletja. Pustite Janšo in njegove, naj pečejo krompir, naj kuhajo poslovilne golaže in naj se spominjajo umrlih," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Protest pred prireditvijo na poti v Rovte in slovensnost v Rovtah (foto:Bobo)

Protest pred slovesnostjo v Rovtah
Janša glavni govorec na slovesnosti v Rovtah
Protest pred Rovtami
Spominska slovesnost v Rovtah
Domobranstvo znova razdeljuje