Do imenovanja nove uprave, ki bo nastopila šele s pridobitvijo licenc, imata Jaklič in Henigman polna pooblastila. Foto: RTV SLO
Do imenovanja nove uprave, ki bo nastopila šele s pridobitvijo licenc, imata Jaklič in Henigman polna pooblastila. Foto: RTV SLO
Razrešili Marka Jakliča

Oba naj bi svojo funkcijo opravljala do imenovanja nove uprave, kar naj bi se zgodilo do 1. oktobra. Vendar pa s pravnega vidika razrešitev ni dokončna, saj je Vzajemna na vrhovno sodišče vložila tožbo, v kateri zahteva, da sodišče odločbo agencije za zavarovalni nadzor odpravi. Na vrhovnem sodišču so povedali, da so zahtevo Vzajemne o zadržanju odločbe zavrnili, o sami zadevi pa bodo odločali v treh mesecih.

Za obrambo uprave dva milijona evrov
Ob tem nekateri ocenjujejo, da stroški za sodno obrambo uprave Vzajemne dosegajo že skoraj dva milijona evrov, saj sta poleg aktualne zadeve na vrhovnem sodišču še dve, ki se nanašata na odredbo AZN-ja za odvzem licence Jakliču, je poročal Radio Slovenija.

Grožnja MMC-ju po objavi informacije
Kmalu po objavi te informacije je na naše uredništvo poklicala predstavnica za stike z javnostjo Vzajemne Petra Juvančič in pojasnila, da je to popolna laž in da mora že zdrava kmečka pamet kazati, da je ta vsota previsoka.

Sicer se je njen pogovor začel z grožnjo, da moramo informacijo takoj umakniti, sicer bo sledila tožba. Očitala nam je tudi neprofesionalnost in neprijaznost. Verjetno zdrava kmečka pamet tudi ne pričakuje, da bo naletela na najbolj prijazen odziv, če se pogovor začne z grožnjo.

Bodo ovadili Permana?
V Vzajemni hkrati proučujejo tudi možnost ovadbe zoper direktorja AZN-ja Mihaela Permana, če bodo menili, da je ta javno že vnaprej napovedal izid postopkov in s tem prekoračil pooblastila. Prav zato so finančnemu ministru Andreju Bajuku predlagali, da Permana predčasno razreši z mesta direktorja agencije.

Direktor agencije je ponovil, da so razrešitev zahtevali, ker je po njihovem mnenju Vzajemna naredila napako, ker ni pravočasno obvestila vseh zavarovancev o zaprtju računov.

Kdo bo prevzel vodenje Vzajemne, še ni znano, v strokovnih krogih pa se pojavlja mnenje, da bi moral zavarovalnico prevzeti ugleden strokovnjak z zavarovalniškim znanjem in poznavanjem zdravstvenega sistema, ki bi naredil konec aferam in povrnil zaupanje zavarovancev.

Razrešili Marka Jakliča