Cilj zakon o jamstveni shemi za fizične osebe je omogočiti posojila tistim, ki do njih zdaj ne morejo. Zanje je predvidenih skupno 350 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Cilj zakon o jamstveni shemi za fizične osebe je omogočiti posojila tistim, ki do njih zdaj ne morejo. Zanje je predvidenih skupno 350 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Državni zbor je na julijski izredni seji sprejel zakon o jamstveni shemi za fizične osebe, ki omogoča najem posojila tistim osebam, ki so v začasnem delovnem razmerju, in omogočiti najem ali reprogramiranje posojil za tiste, ki so zaradi krize izgubili zaposlitev in ne morejo več redno poravnavati svojih obveznosti.

V predlogu uredbe pa so pristojni zdaj natančno opredelili merila, pogoje in postopke za izdajo jamstev, ki jih določa ta zakon, ter obseg in način izvajanja pooblastila banki SID.

Predlog uredbe lahko preberete tukaj.

Sprejete bodo banke z nižjo obrestno mero
Shemo bo izvajala banka SID, ki bo na spletni strani objavila "dražbo". Glavno merilo za podelitev jamstvenih kvot bankam bo najnižja efektivna obrestna mera za posojilojemalce. Država pa bo za to jamstveno shemo namenila 350 milijonov evrov, z njimi pa želi omogočiti najem posojila tudi tistim, ki do zdaj do njega niso mogli.

V shemi bodo lahko sodelovali zaposleni za določen čas, katerih povprečna plača je v treh mesecih pred najemom posojila enaka ali nižja od 1,5-kratnika povprečne plače v Sloveniji za isto obdobje. Druga skupina oseb, ki naj bi jim država pomagala z omenjeno shemo, so mlade družine. Tretja skupina pa brezposelni, ki so delo izgubili zaradi poslovnih razlogov po oktobru 2008.

Do 100.000 evrov posojila
Država bo v primeru posojilojemalcev zaposlenih za določen čas prevzela 50-odstotno jamstvo, posojilojemalec bo lahko najel najmanj pet tisoč in največ 100 tisoč evrov posojila za obdobje največ 25 let. Če je posojilojemalec brezposeln, pa bo lahko najel največ 20 tisoč evrov posojila, za katerega bo 100-odstotno jamčila država.